У Кобеляках не подорожчали лише унітази?

У Кобеляках не подорожчали лише унітази?

Останнім часом курс іноземної валюти зростає мало чи не щодня. Відповідно, так само стрімко підвищуються і ціни на різноманітні товари. Здебільшого іноземного виробництва, які прив’язані до курсу.

Кореспонденти тижневика «ЕХО» вирішили дізнатися, чи зріс попит серед кобелячан на товари вітчизняного виробництва, які не прив’язані до курсу іноземної валюти, і вартість яких, теоретично, не повинна так стрімко підвищуватись. Тож ми вирушили до кобеляцьких магазинів шукати українське. З-поміж різноманітного асортименту продукції виділили декілька груп товарів.

 

Газове обладнання і сантехніка

Спершу ми завітали до одного з магазинів сантехніки та газового обладнання. Підприємець Євген Ясинський розповів, що в крамниці сімдесят відсотків газового обладнання українського виробництва. І додав, що ціни зросли не лише на імпортні товари, а й на вітчизняну продукцію. За рік орієнтовно на вісімдесят відсотків.

— Хоча самі котли виробляють в Україні, та автоматика для них використовується італійська, — каже підприємець. — Тому зростають і ціни. Котлів, які б повністю виготовляли з українських деталей, немає. Така ж ситуація і з бойлерами. Їх виготовляють в Україні, а запчастини везуть з-за кордону. Тому практично всі ціни прив’язані до курсу долара. До речі, щось позитивне можу назвати. Протягом останніх двох років не дорожчають керамічні унітази декількох українських торгових марок. Дещо інша ситуація з газовими плитами. Для прикладу, вітчизняна плита «Грета» виробляється на сході України. Наразі — на підконтрольній бойовиками території. І щоб вивезти звідти ці плити, потрібно заплатити мито. Тому на них останнім часом дещо зросла ціна.

 

Будівельні матеріали

Далі ми зайшли до магазину будівельних матеріалів. Підприємець Євген розповів, що більшість українських будівельних товарів виробляються з імпортної сировини. Тому ціни на них, у порівнянні з минулим роком, зросли орієнтовно на 60 відсотків. Що не скажеш про товари, які завезені з-за кордону. Їх вартість підвищилася десь на 80 відсотків.

— За поточний рік ціни нам піднімали чотири рази, — каже Євген. — Думаю, це пов’язано не лише з курсом долара, а й із підвищенням вартості електроенергії та газу. Проте деякі українські виробники підвищують вартість своїх товарів зовсім необґрунтовано. Умови для цього їм диктує сучасний ринок. І щоб не «потонути» та більше заробити, вони й піднімають ціни. Наприклад, розетки, вимикачі, сухі будівельні суміші – усе виробляється без застосування імпортної сировини. А їхня вартість усе ж зросла.

 

Побутова техніка, девайси

У одному місцевому магазині побутової техніки ми знайшли багато товарів вітчизняного виробництва. Це — електричні конвектори, соковарки, пральні машини, холодильники, водяні насоси, електричні бритви і тому подібне. Продавець-консультант Людмила Войт розповіла, що вартість цих товарів також поступово зростає. Проте не так стрімко, як продукція іноземного виробництва.

— Можливо, це залежить від вартості пального, яку постачальники закладають у собівартість товару, — припускає Людмила. І додає, що за рік українські товари подорожчали орієнтовно на 40 відсотків.

Далі цікавимось, чи шукають кобелячани саме українські товари.

— Люди, скоріше, орієнтується на ціну, — каже Людмила. — Таких, хто шукав би виключно українське, немає. Часто запитують, щоб товар був лише не російського чи китайського виробництва.

 

Одяг та взуття

Далі нам вдалося знайти магазин одягу, де абсолютно всі товари вітчизняного виробництва. Підприємець Марина Старостенко розповіла, що одяг, який продається в цій крамниці, вона завозить виключно з українських фабрик. Та додає, що закупівельна вартість товару постійно дорожчає. І залежить вона від курсу долара.

— Хоча фабрики, де шиють одяг, — українські, та тканини і фурнітура завозиться з-за кордону: Сирії, Індонезії, Туреччини чи Китаю, — каже підприємець. — Мені не відомі українські фабрики, які б випускали тканину. Можливо, на західній Україні виготовляють якісний льон. І все. Тому ціни на одяг, який я купую для магазину, залежать від курсу долара. Ось навіть у накладній (демонструє — ред.) постачальник вказує вартість товару за нинішнім курсом валюти.

Цікавимось, на скільки зросли ціни у порівнянні з минулим роком. Марина Старостенко відповідає, що приблизно на сто відсотків.

Із взуттям у кобеляцьких магазинах схожа ситуація. Підприємець, яка представилася Оксаною, розповідає, що в її крамниці є взуття з дніпропетровських, запорізьких та харківських фабрик. Ціни на нього також зростають разом із курсом валюти. У порівнянні з минулим роком — на 80 відсотків. Оксана також стверджує, що сировина для взуття завозиться з-за кордону. А шиють його вже в Україні.

— Наразі я взуття взагалі не привожу, — каже підприємець. — Бо дуже дорого. Та й платоспроможність людей, очевидно, суттєво впала. Немає покупців. Доводиться торгувати тим, що є у наявності.

 

Ліки

Аби дізнатися, чи подорожчали медикаменти вітчизняного виробництва, ми направилися до державної центральної аптеки № 146. Завідуючий аптекою Олег Безима розповів, що ціни на українські ліки зросли приблизно на 10 відсотків. Це він також пов’язує з тим, що сировина для деяких вітчизняних препаратів купується за кордоном. Для прикладу, «Цитрамон-Дарниця» два місяці тому коштував 5 гривень. Зараз його ціна виросла на 55 копійок. Ліки від гіпертонії «Ліпразід 10» коштували 41 гривню 33 копійки. Зараз — 50 гривень 63 копійки.
За словами Олега Безими, катастрофічніша ситуація з імпортними медикаментами. Ціни на які подекуди зросли вдвічі. Для порівняння: пігулки «Канефрон» не так давно коштували близько 100 гривень. Зараз — 148. Ціна на сироп від кашлю «Гербіон» два місяці тому була 49 гривень. А зараз — 72.

Цікавимось, чи зріс попит серед відвідувачів аптеки на ліки українського виробництва у зв’язку з підвищенням ціни на імпорт. Олег Безима відповів, що попит упав абсолютно на всі медикаменти.

— Не знаю, чи люди перестали хворіти, чи грошей у них немає, та відвідувачів у аптеці зменшилось набагато, — підсумував він.
 


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»
5 грудня 2014, 16:38 | Кобеляки | Фінанси

1. льоша / 6 грудня 2014, 18:46 Цитувати
Не розбирайте блокпост, єдине місце, де не підвищилась ціна за справляння потреб.Підсумок,у всьому винен Володимир Володимирович Путін
2. Читач / 6 грудня 2014, 19:43 Цитувати
А як же. Путін винен і в тоиу, що зима настала.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.