Бути чи не бути комунгоспу: ось у чому питання!

Минулого тижня до журналістів тижневика «ЕХО» звернулися жителі села Руденківка:

— У нас в селі склалася проблема. Сільський голова Сергій Головко затіяв «втіхаря» утворення комунгоспу. Зараз ця структура вже створена і її представники ходять по селу і заключають договори із людьми на водокористування. Громада обурилась і сказала йому, що так не робиться, що, не поспілкувавшись із людьми, створюється така структура. Місяць тому Сергій Іванович зібрав біля кожної башні, їх у селі п’ять, членів кооперативів, які їх обслуговують, і поставив перед фактом, що ось є така структура як комунгосп і треба до неї вступати. І якщо ви не приєднаєтеся, то з першого числа ми вам відріжемо воду. Також сільський голова сказав, що не проти того, аби кооперативи опікувалися тією чи іншою башнею, але тоді їм треба буде самим отримувати всі дозвільні документи і оформляти також папери на землю біля водонапірної башні. А комунгоспу такі документи на землю робити не потрібно. Тоді виникає питання: чому нам такі правила, а іншим — інші. А коли ми запитали, як сільська рада буде передавати ці башні комунгоспу, Сергій Головко відповів, що це їхні проблеми і вони це вирішать.

Також чоловіки повідомили, мовляв, мають дані, що сільська рада не заклала коштів на обслуговування водогонів і водонапірних башт, а ці об’єкти й надалі будуть обслуговуватись за гроші споживачів.

— Сергій Іванович мені сказав, якщо, наприклад, згорить насос, то він його зробить, а люди йому потім кошти повернуть. Так що це тоді за комунгосп, якщо ми раніше робили так само, — розводить руками один із чоловіків.
Руденківці розповіли, що, згідно чуток, штат комунгоспу складатиметься з семи працівників, які, відповідно до прийнятого статуту, самі вирішуватимуть, яка у них буде заробітна платня».

За роз’ясненням ми звернулися до сільського голови Сергія Головка.

Посадовець розповів, що башти ці колись перейшли у власність територіальної громади від організацій, які їх обслуговували:

— Із того часу кооперативи так і продовжили працювати. І, до речі, доволі непогано. Вони й утримували водогони. Дозвіл же на спецводокористування брала сільська рада. Термін дії останнього закінчується у 2015 році. Доки Мінекології давало цей дозвіл сільським радам, то ми його брали. До цих кооперативів прив’язували і вивіз сміття, і вуличне освітлення і таке інше. Нещодавно ж вийшов закон, у якому роз’яснено, що це — суб’єкт господарської діяльності і сільські ради не мають права надавати послуги з водопостачання. А для останнього потрібно, щоб була якась спеціалізована організація, яка буде надавати їх. І лише після цього ми вирішили створити таке комунальне підприємство. Для потреб комунгоспа вже придбали трактор, для швидкої заміни згорілого насоса створили обмінний фонд (3 штуки), дали 40 тисяч гривень статутного капіталу, аби працівники змогли собі для роботи купити комп’ютер, інструмент, пилки і косілки. Навіть база для комунгоспу вже є: колишній паливний склад. Тобто, у селі ця організація буде займатися всім.

На звинувачення в тому, що не поспілкувалися з людьми і створили комунгосп, Сергій Головко говорить:
— Із усіма ж стовідсотково і не поспілкуєшся, а на прийняття таких рішень є депутати сільської ради, які колегіально вирішили цю проблему.

Також не розуміє сільський голова і змін, що повинні прийти із комунгоспом:

— Нічого ж не поміняється. Дехто «закидає», що тільки-но комунгосп почне обслуговувати водогони і водонапірні башні, за прикладом Нових Санжар, як ціна за воду одразу «скакне» до 15 гривень. Але ж хто сказав, що таке станеться? Ми на сесії постановили, що наразі плата за водокористування збільшуватися не буде. Звичайно, якщо ціна за електрику і надалі ростиме, то треба буде і на воду трохи підняти, аби компенсувати різницю. Крім того, із червня місяця наступного року ми через нашу бухгалтерію, яка наразі займається платежами від кооперативів, законно проводити рахунки вже не зможемо, тому що дозвіл на спецводокористування сільській раді вже не дадуть. Тож передати комунгоспу ці башні у господарське відання буде не складно, адже форма власності не змінюється. А щоб передати їх комусь іншому, то потрібно проводити аукціон.

Також Сергій Головко додатково пояснив:

— Основна складність в тому, що передавати потрібно свердловину, башню і землю, а на це все потрібно виготовляти технічну документацію. Та ще й передавати можна тільки через аукціон, підготовка і проведення якого займе мало не півроку.

— До речі, усі ті, хто за законом має пільги на воду, при комунгоспові буде їх отримувати, а от при тих же кооперативах цього не буде, — додав Сергій Головко. — І не вірте балачкам, що при комунгоспові люди все одно будуть, як і раніше, складатися, наприклад, на згорілий насос. Усім цим займатиметься комунгосп. За свої кошти господарство виконуватиме всі необхідні ремонтні роботи і купуватиме нові насоси. Та й швидше це буде, бо в обмінному фонді постійно знаходитимуться попередньо закуплені декілька насосів, тобто, заміну можна буде провести оперативно. А гроші, які люди платитимуть із свого гаманця, — це лише плата за воду.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ, «ЕХО з регіону»
13 грудня 2014, 17:34 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.