«Світла не буде взагалі! Якщо зараз не робити аварійних відключень!»

«Світла не буде взагалі! Якщо зараз не робити аварійних відключень!»

Уранці 15‑го грудня близько півсотні мешканців Нових Санжар у Новосанжарській райдержадміністрації вимагали припинити відключення світла. Їм пояснюють: світло в Україні зникає по вині Росії.
ГАВ і Коломойський
Зазвичай, о дев’ятій годині в РДА розпочинається щотижнева нарада. Проте цього понеділка у звичний графік роботи державної установи вносять зміни представники новосанжарської громади. І місця у залі засідань займають не керівники установ та організацій, а жінки та чоловіки, які мешкають на різних вулицях Нових Санжар. Насамперед, тих вулиць, на яких уже не перший день зникає світло на різний час.
Перед громадою (не у президії, а в залі, перед першим рядом) стоять в. о. голови райдержадміністрації Роман Павличенко, голова районної ради Геннадій Супрун та начальник філії «Полтаваобленерго» Володимир Остапчук. Громадяни у залі обурюються регулярними відключеннями світла у районі та селищі. Нарікають не лише на те, що світло періодично зникає, а й на те, що вимикають його нібито вибірково. У людей розмерзаються холодильники, захолоняють будинки, взагалі зупиняється життя. Новосанжарці переконані, що відключення — протизаконні.
— Обіцяли, що відключати приватний сектор не будуть. А у нас по сім годин світла немає!
Володимир Остапчук намагається заспокоїти розгніваних людей. І пояснює їм різницю між плановим відключенням та аварійним.
— Існують так звані ГАВ — графіки аварійних відключень. У них чітко написано: де і який район має відключити диспетчер, щоб зменшити пікове навантаження на мережу. Це відбувається без будь-якого попередження. Ви зрозумійте, що це не наша забаганка і рішення приймається не на рівні районної філії. Адже мова йде про енергосистему всієї України! — пояснює керівник новосанжарської філії.
— Чому ж тоді міністр палива та енергетики каже, що це протизаконно?! І кому належить обленерго?
— Чому так говорить міністр — я не можу коментувати. А обленерго, за моєю інформацією, — власність Коломойського і Григоришина.
— А-а-а, все ясно! — махає рукою жінка у першому ряду. Інші розуміючи посміюються, почувши знайоме прізвище олігарха.
Утім, пересміявшись, новосанжарці все ж таки наполягають, щоб їм не вимикали світла на такий значний період.
— Ми вже подали на затвердження основний графік, у якому будуть прописані додаткові райони. Якщо область їх затвердить, то ми зможемо вимикати у вас світло на дві години, потім вмикати і знеструмлювати інші вулиці чи населені пункти. Без цього основного графіка на нас можуть просто подати до суду! — зауважує Володимир Остапчук.
Виплеснувши свої емоції, частина людей залишає залу засідань, взявши з «ресівців» обіцянку, що ті виправлять ситуацію і громаді не доведеться збиратися повторно. Частина санжарців лишаються, щоб поговорити із керівниками про причини енергетичної кризи в Україні.
Дві історії: про економних німців та дешеве світло
Коли більшість людей розходиться, Володимир Остапчук розповідає про те, чому власне Україна опинилася у нинішньому становищі. Справа в тому, що енергосистема України надзвичайно залежна від енергосистеми нашого північного сусіда, Росії. Раніше, коли у нас траплялося пікове навантаження, диспетчер міг узяти у росіян потрібну нам кількість електроенергії. Тепер (із зрозумілих причин) такої можливості немає. Плюс до того ж додалася проблема з теплоелектростанціями (ТЕС). Для їх роботи потрібне вугілля, якого не вистачає через окупацію частини Донбасу. На думку енергетиків, Росія зараз шантажує Україну, граючи на енергозалежності: ви нам Крим без світла лишаєте, а ми вам усю систему завалимо.
— Те, що зараз у людей відключають світло, звичайно ж, погано. Але зараз воно зникає на кілька годин. Світла взагалі не буде, якщо полетить вся енергосистема країни. Тому нинішні аварійні відключення — єдино можливий порятунок.
Є, звичайно, інші варіанти уникнення аварійних відключень. Перший — коли українці самі навчаться економити електроенергію. Та навіть у важкі часи нашим людям складно призвичаїтись до економії. Як приклад Володимир Остапчук наводить історію з власного життя. Пригадує, як іще молодим потрапив до Німеччини і, перебуваючи у гостях, забув вимкнути світло у одній з кімнат. А коли господар зробив йому зауваження, весело відповів, що лічильник можна відмотати назад, якщо треба.
— Не треба відмотувати. Просто потрібно вимкнути світло і все, — відповів економний німець.
Нібито проста істина. Проте чи кожен із нас, виходячи з кімнати, не забуває вимкнути світло?
Інша історія Володимира Остапчука стосувалася не вимкнутої лампочки, а економії електроенергії взагалі.
— Коли один мій знайомий дізнався, скільки у нас коштує кіловат, він сказав: «У вас ніколи не будуть економити, доки електроенергія буде дешевою!»
Так це чи не так — питання доволі спірне. Проте факт лишається фактом: як тільки подорожчав газ, люди згадали і про утеплення осель, і про альтернативні види опалення.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
19 грудня 2014, 12:12 | Нові Cанжари | Суспільство



1. читач / 19 грудня 2014, 16:10 Цитувати
світло в Україні зникає тому, що петя вальцман не хоче купляти вугілля в днр,лнр
2. Микола / 19 грудня 2014, 21:29 Цитувати
Царичанка публікує графіки відключень з вказанням районів та годин відключень, а в Нових Санжарах це чомусь під великою таємницею.
3. Мозги в голові / 20 грудня 2014, 08:03 Цитувати
— Коли один мій знайомий дізнався, скільки у нас коштує кіловат, він сказав: «У вас ніколи не будуть економити, доки електроенергія буде дешевою!»Вам все зрозщуміло!!!???Нас готують до гіпер підвищення тарифу на електроенергію.Щось схоже на :" Краще електроенергія по 5гр. за кіловат,але не відключатимуть.Мене взагалі дивують наші новосанжарці,аж захльобуються про вартість води,при чому платять за неї 30-40 гр. максимум,але позакривали роти про вартість електроенергії,бензину,газу(в 2015 р.планують підняти до 7,5 гр за куб),за вартість медикаментів,хліба,цукру,квитка на автобус чи поїзд.При чому ці покупки,в десятки разів вищі від вартості води.Недавно одна "активістка блін",агітувала мене :"пішли в комунгосп натовчемо пику комунальщикам,хай зменьшать вартість води,а потім в сільраду повиганяємо їх усіх"А сам думаю:" Ага, "Активістка блін",сходи в комунгосп,дізнайся скільки там хлопці зар.плату отримують,то вони тобі дадуть води попити, й по пиці не промажуть" Як подивлюсь,як вівці безмозглі,куда Паршевлюк з Пазючкою поведуть ,туда й поплентаються.Аж смішно,Паршевлюк :"хто не пригне,той не де...іл,а вони стрибають й молоді і старі пердуни.Тьху, противно.
4. Надія / 20 грудня 2014, 09:49 Цитувати
Підтримую "Мозги", бо такої ж думки. Паршевлюк з Паттієвою та Супруном влітку рвали горлянки на весь райцентр "Хто не скаче - той москаль". Лучче б Паршевлюк, маючи тоді владу в руках, горланив шось на кшталт "Хто за махновщину - той не москаль". Бо такі, як він і його друзі, розводять бардак своєю бездіяльністю та глупотою. Натворили в державі такого, шо за голову берись.
5. Рикошет / 20 грудня 2014, 14:16 Цитувати
3.Мозги в голові
«Недавно одна "активістка блін",агітувала мене :"пішли в комунгосп натовчемо пику комунальщикам,хай зменьшать вартість води,а потім в сільраду повиганяємо їх усіх"»
Що ж,панове,вибори почались!Все одно тим активістам яка ціна на газ,а от вода,це вже інша історія,тут можна попіаритись,показатись кандидатам на селищного голову.А як це зробити?Найкраще обплювавши попередників.Але,насправді не така страшна та ціна на воду,копійки навіть для пенсіонерів.Основне поява нових месія.У нашому випадку колишній голова РДА-невдаха, Писдючка та кілька подібних,а інші стадо баранів.Я думаю пора вже не в сраду йти ,а до тих Паршевлюків,та Писдючок додому ,та притягнути їх до відповідальності.Ще й того хромого хвізика-Козака піймати,та ту палку в....
6. ГІсть Кобелячанин / 20 грудня 2014, 18:37 Цитувати
5.Рикошет
«Ще й того хромого хвізика-Козака піймати,та ту палку в....»

Новосанжарці!!! Ви ж хоч не оберіть свого паршевлюка в мери. А щодо тусні навкруг світла, так у вас же тепер Река депутат. Чи він номер телефону поміняв. У нас він лапшу вішав при агітації що не мінятиме телефону.
А ще візьміть отого свого хфізика і дайте йому задачку з хфізики і нехай порахує потужність усіх електростанцій і усіх споживачів. А то у нас все виробництво стоїть а електрики не хватає. Тільки не вішайте лапшу про вугілля. Яйценюк влітку розпинався що нам вугілля і нафіг не потрібне і Донбас також бо він дотаційний. Одна галичина усіх годує і утримує.
7. ГІсть Кобелячанин / 20 грудня 2014, 18:44 Цитувати
5.Рикошет
«.Ще й того хромого хвізика-Козака піймати,та ту палку в....»


Та що ж тут ненормативного? Сайт з вивихом.
Новосанжарці!!! Ви ж хоч не оберіть свого паршевлюка в мери. А щодо тусні навкруг світла, так у вас же тепер Река депутат. Чи він номер телефону поміняв. У нас він лапшу вішав при агітації що не мінятиме телефону.
А ще візьміть отого свого хфізика і дайте йому задачку з хфізики і нехай пощитає потужність усіх електростанцій і усіх споживачів. А то у нас все виробництво стоїть а електрики не хватає. Тільки не вішайте лапшу про вугілля. Яйценюк влітку розпинався що нам вугілля і нафіG не потрібне і Донбас також бо він дотаційний. Одна галичина усіх годує і утримує.
8. ГІсть Кобелячанин / 20 грудня 2014, 18:45 Цитувати
Ти ба "порахує" це ненормативне?
9. Рикошет / 20 грудня 2014, 19:19 Цитувати
7.ГІсть Кобелячанин
«Ви ж хоч не оберіть свого паршевлюка в мери.»

Боже врятуй нас від такої помилки!Я ж кажу пора вже згуртовуватись і ставити на місце подібних провокаторів.
10. ГІсть Кобелячанин / 20 грудня 2014, 19:52 Цитувати
9.Рикошет
«Боже врятуй нас від такої помилки!Я ж кажу пора вже згуртовуватись і ставити на місце подібних провокаторів.»


А як ти їх поставиш? Хіба що кіборга наймете, він же також ваш.
11. Белый / 21 грудня 2014, 07:40 Цитувати
3.Мозги в голові
«дивують наші новосанжарці,аж захльобуються про вартість води»

Они кричат, потому что нежили в условиях, когда глоток нормальной воды дороже золота.Я жил долгое время в Гениченске,Евпатории,служил в Германии и знаю как бывает когда в место воды подают вонючку в которой нельзя даже стирать,а не то чтобы ее пить.По такой цене,и даже в двое выше ,как в Новых Санжарах ,нашу воду разбирали на ура.
3.Мозги в голові
«(в 2015 р.планують підняти до 7,5 гр за куб»

Так это ,пожалуй выше чем в Германии.
3.Мозги в голові
«"пішли в комунгосп натовчемо пику комунальщикам,хай зменьшать вартість води,а потім в сільраду повиганяємо їх усіх»

Вот причина всех наших проблем.Мы просто забыли,что не сила всегда решает все.Надо пользоваться умом и воображением.Подумайте,пришли вы,человек 200 в водоканал ,ладно допустим ,потолкались с комунальщиками,потом по модному покричали "ганьба" у сельсовета,только неизвесно кому,Река давно в Киеве,значит простым служащим.Что дальше?Водопроводчики придумают забастовку,или еще хуже плюнут на все .Вам станет проще без воды вообще?Или те же служащие,наверняка зарплата у них 1200-1500 гр не больше,добились вы своего уволились они,стали на их место вы,активисты.И что?Через пару месяцев уже уволеные работники сельсовета придут под ваши двери,и выбросят вас.И так без конца! Удивлясь как ,буквально,за пол года нормальное организованое общество стало стаей и каждая тварь другую хочет укусить.
12. Читач / 21 грудня 2014, 13:22 Цитувати
11.Белый
«Они кричат, потому что нежили в условиях, когда глоток нормальной воды дороже золота.Я жил долгое время в Гениченске,Евпатории,служил в Германии и знаю как бывает когда в место воды подают вонючку »


Такий підхід також не вірний " побеждай зло тем, что лучше" написано в Корані. Так можна далеко зайти. Хтось напише що жив в Сахарі, а хтось згадає що сидів в тюрмі і їв баланду. І до чого дійдем? Це такі евроцінності?
А щодо тарифів, так це ще не вечір. Піднімуть електроенергію, газ і буле ще дорожче. Міськарада тут ні при чім, обрану вами владу дякуйте.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.