Володимир Білоусько: «Це політики мають іти до фермерів, кланятись і просити про підтримку»

Новообраний керівник громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників» розповів про своє бачення мети і напрямків діяльності об’єднання, до складу якого увійшли десятки підприємців, котрі зайняті у аграрному виробництві.

Кобеляцька районна громадська організація «Асоціація фермерів та приватних землевласників» створена ще у 90‑х роках. Нині до її складу входять 18 аграріїв із числа тих, які працюють у Кобеляцькому районі. 2 грудня 2014 року відбулися звітно-виборчі збори організації. Було прийняте рішення обрати керівником об’єднання комендантівського фермера Володимира Білоуська.

 

Виклики

Володимир Білоусько через кілька днів після свого обрання на посаду висловив готовність через ЗМІ поділитися власним баченням того, навіщо потрібна подібна громадська організація і чим вона має займатися. Розпочав Білоусько із переліку викликів, які у найближчі роки будуть стояти перед кобеляцькими аграріями та їх колегами по всій Україні.

…Головний виклик — це ми самі. Точніше, та інертність, яка в силу різних причин панує серед українського селянства. Інколи навіть дивуєшся парадоксальності ситуації. З одного боку, фермери і приватні підприємці виявляють вражаючу активність, допомагаючи державі. Так, за 2014‑й рік кобеляцькі аграрії абсолютно добровільно зібрали не один мільйон гривень для допомоги рідній армії. Це добре? Це — чудово. З іншого боку, коли справа доходить до захисту власних інтересів, то ця рішучість і запал кудись зникають. Аграрії ніби соромляться відстоювати власні права. Або на когось сподіваються. Часто — на партії чи якихось політичних лідерів. А це — величезна помилка. Жодна політична партія не буде на 100 відсотків віддана інтересам селян. Та й взагалі, час уже всім зрозуміти, що політика — це боротьба за владу. І політичні партії створені саме заради цього. Інша хибна думка: нам потрібен хазяїн. У районі, в області, в державі. Хлопці, який вам ще «хазяїн» потрібен? А ви тоді хто?

Отже, ні політичні партії, ні якісь міфічні «хазяїни» інтереси фермерів та інших землекористувачів відстоювати не будуть. Це можемо зробити лише ми самі. Ми зможемо робити це достатньо ефективно, маючи власну громадську організацію.

Другий виклик. Думаю, ні для кого не є секретом, що земля сільськогосподарського призначення в Україні таки буде продаватися. І до цього потрібно готуватися. Повірте, представники великого аграрного бізнесу давно ведуть підготовчу роботу. Аж до того, що лобіюватимуть свої інтереси у парламенті. А ми? Чекаємо доки грім грякне? І проблема продажу землі універсальна й актуальна для більшості звичайних аграріїв. І для тих, у кого в обробітку тисяча гектарів, і для тих, хто одноосібником два чи три паї обробляє. От саме тому ми негайно повинні об’єднуватися, запрошувати науковців, щоб бути максимально обізнаними з майбутніми проблемами, наймати юристів, які могли б нас захищати. Скажіть, зможе фермер, який обробляє 50 гектарів землі, найняти фахового, отже, й дорогого юриста? Ні. А об’єднання, до лав якого входять 50 таких фермерів, зробить це без проблем. Є ще один нюанс. Думаю, що чимало аграріїв у процесі своєї діяльності відчували страх і безнадію.

Це, коли залишаєшся наодинці із зажерливим чиновником-корупціонером, здавалось, усемогутнім представником агрохолдингу, або й просто — сусідом-нахабою. І ніхто не зарадить, не дасть консультацію, ніхто не підставить плече. У «кращому» випадку «порішають» за кілька десятків тисяч гривень. А уявіть собі, коли вам на допомогу приїдуть кілька десятків колег. Та з юристами, та з журналістами. Повірте, жоден чиновник, жоден багатій не ризикне з гуртом воювати.

 

Учасник асоціації сплачує по 2 гривні з гектара

За словами Володимира Білоуська, вступити в асоціацію фермерів та приватних землевласників може кожен аграрій. Звичайно ж, із числа тих, хто працює легально. Для цього потрібно лише визнати Статут організації і сплачувати членські внески.

— Статут у нас дуже простий і зрозумілий кожному, — стверджує Володимир Олександрович. — А внесок складає 2 гривні з гектара. Маючи 50 гектарів, платиш 100 гривень. Думаю, це посильна сума. Маєш 5 гектарів? Внесок становитиме 10 гривень. Ну й, звичайно ж, потрібно брати участь у роботі організації.

Також Володимир Білоусько наголосив, що політикою громадська організація займатися не буде:

— Тільки-но ми почнемо гратися у політичні ігри, як на організації можна ставити хрест. Повірте, це вони, політики і партійні лідери, будуть іти до нас, кланятися, просити про підтримку. А ми — висуватимемо свої умови. Але, повторюся, це станеться лише в разі, якщо організація буде чисельною, дієвою і дружною.

У найближчих планах Володимира Білоуська та його колег проведення семінарів для аграріїв із актуальних питань у сфері земельних відносин.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
19 грудня 2014, 17:04 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.