«Кобелячани хочуть стати в чергу за біометричними паспортами»

«Кобелячани хочуть стати в чергу за біометричними паспортами»

Співробітники Кобеляцького районного сектору Державної міграційної служби розповіли нам про закордонні паспорти нового зразка.

Кореспонденти тижневика «ЕХО» вирішили дізнатися, коли в Україні можна буде виготовити біометричні паспорти і які переваги він матиме. За коментарем ми звернулися до головного спеціаліста Кобеляцького районного сектору УДМС України в Полтавській області Ольги Стебліної.

Вона розповіла, що нині на особливому контролі Уряду перебуває питання щодо запровадження з нового року в нашій державі паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм (нового зразка). На цей час у територіальних органах і підрозділах міграційної служби завершується встановлення перших робочих станцій для оформлення таких документів та взяття біометричних даних. А з другої половини січня розпочнеться робота з установлення додаткових робочих місць.

— Імовірно, спершу це має запрацювати в Полтаві, — каже спеціаліст. — А далі — уже в райцентрах. Наразі в нас вирішуються організаційні моменти. Та всім необхідним обладнанням для оформлення біометричних паспортів ми поки не забезпечені. Наразі Управління державної міграційної служби України в Полтавській області отримало обладнання на облаштування одного робочого місця для прийому таких документів.

Спеціаліст районного сектору міграційної служби також зазначила, що оформлення закордонних паспортів старого зразка з першого січня нового року буде припинено. До речі, не обов’язково буде міняти вже видані документи на нові біометричні. Адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон сьогодні видається терміном на десять років. І навіть після впровадження документів нового зразка виданий раніше буде чинним до завершення строку дії. Громадяни зможуть вільно перетинати кордон із такими паспортами та отримувати в них візи.

Далі ми поцікавилися щодо того, який вигляд матимуть нові документи і чим вони відрізнятимуться від теперішніх. Нам повідомили, що на електронний носій у новому паспорті вноситимуть інформацію за бажанням особи щодо відбитків пальців правої руки, оцифроване зображення обличчя, а також додаткову інформацію (сімейний стан, місце реєстрації, приватизаційні папери).

Варто наголосити, що біометричний паспорт не дозволятиме українцям вільно пересуватись до країн Євросоюзу без візи. Адже безвізовий режим у нас поки що не запроваджений. І його скасування стане можливим лише після того, як в Україні буде налагоджено видачу біометричних паспортів, а Євросоюз оцінить ефективність і захищеність цієї системи. А це потребує часу.

Насамкінець Ольга Стебліна зазначила, що кобелячани цікавляться паспортами нового зразка і дехто навіть бажає стати в чергу за його оформленням. Та це зробити поки що не можливо.

— Коли цей процес запрацює — наразі невідомо, — каже спеціаліст. — Та про це ми обов’язково повідомимо всіх кобелячан через засоби масової інформації.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»
31 грудня 2014, 08:53 | Кобеляки | Суспільство

1. Гість 767 / 28 березня 2015, 11:03 Цитувати
Електронний концлагерь в дії. Ура!

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.