Як в Орлику із бюджетом начудили

Як в Орлику із бюджетом начудили

Скандал районного масштабу спалахнув навколо прийняття бюджету скромною Орлицькою сільрадою. Для того, щоб допомогти орлянам «розрулити» ситуацію, у село на сесію довелося їхати голові райради Володимиру Кішінському та начальнику фінвідділу РДА Андрію Дацку.

Першим про те, що в Орлицькій сільраді виникла скандальна ситуація із прийняттям місцевого бюджету на 2019 рік, заявив депутат Бутенківської ОТГ Павло Гунжель. Він поділився інформацією і з редакцією «ЕХО». Першоджерело, з якого житель Бутенок дізнався про тонкощі прийняття бюджету в Орлику, Павло Олександрович розкривати не став. Швидше за все, відбувся витік інформації від когось із опозиційно налаштованих до місцевої влади орлицьких депутатів. Та зрештою, це не так важливо.

Павло Гунжель розповів, що керівництво Орлицької сільради ще наприкінці 2018 року відрапортувало в РДА та райраду про те, що сільський бюджет, як і вимагає того Бюджетний кодекс, прийнятий. «Район» повідомив про це в «область», тобто в Департамент фінансів облдержадміністрації. Насправді ж, у Орлику вже декілька місяців депутати на сесії не збиралися. Отже, просто фізично не могли проголосувати за прийняття бюджету.

Гунжель вважає:

— На мою думку, це не що інше, як підробка документів службовими особами. Це — кримінал. Хто винен, чи орлицький сільський голова Валентина Богомаз, чи і районні чиновники, які передавали неправдиву інформацію в Полтаву, мають розібратися правоохоронні органи. Я був на одній із сесій в Орлику вже в січні. Бюджет так і не прийняли. Мало того, що це кримінал, незрозуміло, як вони тепер зарплати собі платитимуть.

У вівторок, 15 січня уже 2019 року, редакції стало відомо, що в цей день орлицькі депутати таки проголосували за прийняття бюджету. Для того, щоб бажане стало дійсним, на сесію в Орлик із Кобеляк навіть прибула «кавалерія» в особі голови Кобеляцької райради Володимира Кішінського та начальника фінвідділу РДА Андрія Дацка.

Андрій Дацко погодився прокоментувати ситуацію. Він розповів:

— Згідно із Бюджетним кодексом, місцеві бюджети на наступний рік мають бути прийняті до 25 грудня. Потім дається ще місяць, аби був проведений бюджетний розпис. Як правило, сільські ради електронною поштою присилають нам відповідні рішення. Із Орлика вчасно надійшло повідомлення про те, що бюджетна сесія відбулася 20 грудня. Ми, у свою чергу, повідомили про це в обласний департамент. Ми, підкреслюю, відправили в Полтаву лише повідомлення про дату сесії. Більше нічого. Але йшов час, сільради почали надавати бюджетні розписи, відповідні цифри, а з Орлика ніякої нової інформації не було. У кінці-кінців виявилося, що там уже декілька місяців не проводили сесії. Сьогодні ми туди з’їздили. Сесію в Орлику провели. У депутатів були нарікання щодо завищеного, на їх думку, фонду заробітної плати. Та рішення в цілому прийняли. Чи є там кримінал? На мою думку, немає. Так, Бюджетний кодекс керівництво сільради порушило. Але вчасно подати бюджетний розпис вони встигають. Далі процес має увійти в нормальне русло.

До слова, бюджет Орлицької сільради на 2019 рік прийнятий у розмірі 920 000 гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
17 січня 2019, 16:57 | Кобеляки | Фінанси

1. 1juriy / 17 січня 2019, 18:55 Цитувати
Посилання на www.facebook.com/передивився сесію.Районне начальство -лошари.Головне- прийміть.Хто розробляє цей бюджет?Де обговорення на комісіях?Як враховується думка громади?

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.