Дві сотні містян вимагають навести порядок на звалищі

Дві сотні містян вимагають навести порядок на звалищі

Жителі Кобеляк поставили свої підписи під колективним зверненням до органів прокуратури та екологічної інспекції. Люди вимагають, аби правоохоронці нарешті примусили міську владу припинити вивезення сміття на несанкціоноване звалище та очистити територію.

Для тих, хто живе в інших мікрорайонах міста, відходи на кобеляцькому звалищі, яке офіційно зветься станцією для їх сортування, продовжують тліти. Від смороду потерпають уже не лише мешканці будинків, що знаходяться в безпосередній близькості до смітника, а й практично сотні інших кобелячан. Напевне, саме через це вони охоче відгукнулися на пропозицію ініціативної групи і поставили свої підписи під зверненням до керівництва місцевої прокуратури та обласної екологічної інспекції. Автори листа до контролюючих органів та його підписанти прохають вжити заходів до керівництва Кобеляцької міської ради, яке всупереч вимогам законодавства та рішенням кількох судових інстанцій продовжує силами комунального підприємства «Водоканал Плюс» вивозити побутові відходи на фактично несанкціоноване сміттєзвалище.

Нагадаємо, що смітник у межах міста був створений ще в 2012 році, після того, як Золотарівська сільська рада відмовилася від співпраці з Кобеляцькою міською радою щодо використання сільської території під міське сміттєзвалище. Тоді міськрадою керував Олександр Ісип. Відходи почали звозити на околицю Кобеляк, на вулицю Червоноармійську, зараз — Покровську. Місце, де їх складували, назвали майданчиком для тимчасового зберігання. Тодішнє керівництво міськради мало намір придбавати потужний сміттєвоз і вивозити відходи на санкціонований полігон для утилізації відходів. Міські депутати в 2014 навіть проголосували за виділення півтора мільйона гривень для придбання техніки та провели тендер. Торги виграла фірма із Луганська. А потім відбулися всім відомі події. І керівництво міста просто відмовилося перераховувати кошти в місто, яке фактично стало непідконтрольним українській владі.
Минуло ще кілька років. Ісип і тодішні депутати так і не змогли із другої спроби придбати сміттєвоз.
У 2015 році міським головою Кобеляк став Олександр Копелець. На початку каденції він кілька разів публічно обіцяв швидко вирішити проблему звалища в Кобеляках. Минає четвертий рік правління Олександра Олександровича, але смітник у Кобеляках так і залишився. Міська влада за цей час навіть всерйоз не намагалася придбати техніку для вивезення відходів.

Тим часом колишній депутат міськради Роман Матюхов, який розпочав боротьбу зі звалищем ще до пришестя Копельця, виграв судовий позов у міста. Керівництво міськради мало ліквідувати смітник. Натомість Копелець і його депутати зробили «хід конем» і назвали смітник сортувальною станцією.

Потім інший суд, за позовом екологічної інспекції, оштрафував комунальне підприємство «Міська сервісна служба» на півтора мільйони гривень саме за вивезення відходів на Покровську. І заборонив підприємству займатися цією протиправною діяльністю.

Тоді був зроблений інший «хід конем». Копелець і його депутати швиденько ліквідувати «Міську сервісну службу», яка через їх бездіяльність фактично стала банкрутом. І сміття на звалище почало возити нове підприємство — «Водоканал Плюс». Між тим, відходи вже давно вийшли за межі так званої «сортувальної станції», якої де-факто не було ніколи. Купа сміття невпинно наближається до житлових будівель. А ще відходи горять.

Протягом усього цього часу поліцейські і прокурорські, у своєму неповторному стилі, «клеїли дурня», вдаючи, що нічого не відбувається, і цинічно не виконуючи рішення суду. Більше того, за неперевіреною інформацією, саме працівники правоохоронних оргаін порадили Копельцю швиденько ліквідувати «Міську сервісну службу». Тобто, люди, які апріорі мають захищати закон, самі його й порушують. Більше того, навчають інших, як це краще зробити.

Саме через цю низку факторів терпець у кобелячан увірвався. Кілька людей поїхали в Київ, де поінформували про ситуацію в Кобеляках представників Офісу Президента. А потім зібрали підписи під зверненням до правоохоронців. Роман Матюхов має намір оскаржити бездіяльність кобеляцьких поліцейських і прокурорських у суді. Він говорить:

— Звалища в Кобеляках не буде. Я знаю, що з міськради розпускають плітки про моє намагання колись зайняти пост міського голови. Не потрібен мені той пост. Я хочу дихати чистим повітрям. Так, депутатом стати маю бажання. Адже в місті нарешті повинні з’явитися самостійно думаючі обранці, а не лише ті, хто слухняно піднімає руку. Думаю, я не єдиний у своєму бажанні. Не даремно ж ми за якихось півдня зібрали 198 підписів під своїм зверненням.

Інформацією кобелячан уже зацікавився керівник обласної екологічної служби Вадим Осипенко. Саме ця установа у свій час наклала через суд штраф на «Міську сервісну службу».

Між тим, саме зараз у Кобеляках виникла ситуація, максимально сприятлива для того, щоб раз і назавжди вирішити проблему звалища. На потреби міста виділена субвенція із державного бюджету в сумі вісім мільйонів гривень. Цих коштів вистачає і для придбання сміттєвоза, і для рекультивації існуючого звалища. Просто необхідно їх для цього виділити рішенням міськради.

Чи буде це зроблено? Швидше за все — ні. Копелець і його депутати придумають інший «хід конем», аби лише не розв’язувати нагальну проблему. Потім екологічна служба оштрафує на мільйони гривень і «Водоканал Плюс». Тоді Копелець і його кишенькові депутати відкриють «Водоканал Плюс-Плюс». Потім — Кобеляки Плюс. І так до безкінечності. Або до появи в Кобеляках нормальної влади.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
9 серпня 2019, 10:18 | Кобеляки | Суспільство



1. микола козак / 9 серпня 2019, 13:00 Цитувати
А яка реакція президента на це звалище , чи прийняті якісь міри офісом президента після пікетування делегацією з Кобеляк?
2. Beri Mor / 9 серпня 2019, 15:03 Цитувати
1.микола козак
«А яка реакція президента на це звалище , чи прийняті якісь міри офісом президента після пікетування делегацією з Кобеляк?»

Та Президент і лягає і встає з думкою про кобелячан,він же їх слуга.А як слуга може ігнорувати проблему хазяїв?Вже мабуть скликав позачергове засідання РНБО по цьому питанню:)
3. ИВЕН / 9 серпня 2019, 15:37 Цитувати
2.Beri Mor
« лягає і встає з думкою про кобелячан,він же їх слуга»


не бачу вірного рішення проблеми(в усіх містах з настанням жари виникають подібні загорання)---але давайте не злорадствувати-а прилучатися всім і пропонувати вирішення проблеми) ----той самий єкологічний проект за субвенції держави....а то проєти то на заповідники то на рибалок-то все ПІАР (Я НЕ ПРОТИ єкології і заповідників ) але давайте вирішимо проблему щоб у хаті не смерділо а вже потім і квітниками зайнятися....
4. Ltava / 9 серпня 2019, 22:21 Цитувати
3.ИВЕН
« але давайте вирішимо проблему щоб у хаті не смерділо »

Давайте придумаємо як наш смітник впихнути сусідам !!!! Не будемо думати про оплату ( РЕАЛЬНУ ) за вивіз смітт, не будемо сортувати побутові відходи, не будемо слідкувати за чистотою вулиць, давайте найдемо сусідів яким "впаремо " своє лайно !!!!
5. Beri Mor / 10 серпня 2019, 10:35 Цитувати
4.Ltava
«Давайте придумаємо як наш смітник впихнути сусідам !!!! Не будемо думати про оплату ( РЕАЛЬНУ ) за вивіз смітт, не будемо сортувати побутові відходи, не будемо слідкувати за чистотою вулиць, давайте найдемо сусідів яким "впаремо " своє лайно !!!!»

Ну прям в саму точку!Жаль,що тільки один лайк за коментар можна поставити.Ніхто з кобелячан реальних кроків для вирішення проблеми звалища не робить,а підсвідомо кожен сподівається,що знайдеться громада "тєрпіл",яка впустить мусоровози з гамном на свою територію.
6. Ltava / 10 серпня 2019, 12:16 Цитувати
5.Beri Mor
«Ну прям в саму точку!»

Дякую !!! Особливо знаючи Ваш"характер":))

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.