На Полтавщині поліція викрила 240 га незаконного посіву нарковмісного маку

На Полтавщині поліція викрила 240 га незаконного посіву нарковмісного маку

Про це сьогодні, 9 серпня, повідомив Голова Національної поліції Сергій Князєв. Виявлення такої площі незаконних посівів снотворного маку є безпрецедентним за всі роки діяльності служби. Вартість готової для споживання наркоречовини, яку  можна виготовити з такої кількості маку, становить 7 мільярдів гривень.

Працівники Управління протидії наркозлочинності Полтавщини у взаємодії з Департаментом протидії наркозлочинності в ході щорічних оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак» викрили більше 240 га, засіяних нарковмісними рослинами маку. Культивування наркосировини без жодних дозвільних документів здійснювало одне з агротовариств Полтавщини.

Вiдповiдно до ухвали районного суду мiста Полтави вiд 19.07.2019 року поліцейські приступили до знищення рослини снотворного маку.

У ході санкціонованих заходів, здійснених спільними зусиллями працівників управління протидії наркозлочинності та слідчих поліції Полтавської області під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури із залученням спеціалістів із землевпорядкування та агрономії, обстежено 240 га земельних угідь, використаних для культивування рекордної кількості наркорослин.  У результаті для експертизи взято зразки більш як тисячі рослин, які вирощувалися на землях, орендованих місцевим агротовариством.

Згідно з експертними висновками, зазначені рослини, що за документами товариства значилися як олійний мак, насправді виявилися снотворним маком. До його вмісту входять наркотично активні алкалоїди опію: морфін і кодеїн.

За свідченням спеціалістів, на земельній ділянці такої площі вирощувалося майже 350 мільйонів нарковмісних рослин маку. Із зазначеної кількості рослин наркоділки можуть заготовити не менше 70 тонн макової соломи. Її вартість на «чорному» ринку сягає майже 7 мільярдів гривень. 

Перевіркою також установлено, що жодних дозвільних та ліцензійних документів на діяльність, пов’язану з культивуванням нарковмісних рослин, керівництво аграрного товариства не мало.

Так, задокументовано факт, коли юридична особа здійснювала нелегальне культивування наркосировини в промислових масштабах, ігноруючи всі вимоги антинаркотичного законодавства.

Після накладення на зазначену землю арешту, поліцейські ще упродовж півтора місяця проводили заходи з недопущення витоку нарковмісних рослин у нелегальний обіг.  За словами Голови Нацполіції протягом цього часу поліція працювала над тим, аби суд надав відповідну постанову для знищення наркосировини.

«Півтора місяця ми боролися в Октябрському суді Полтави за отримання рішення про знищення незаконного посіву. За цей час нам двічі відмовляли та більше семи разів відкладали дату проведення засідання. Неодноразово пропонували слідству передати «під зберігання» поле стороннім організаціям. І тільки вчора нарешті Апеляційний суд Полтавської області надав постанову поліції щодо негайного знищення цього посіву,» – зазначив Сергій Князєв.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України. Відтак керівництву агротовариства загрожує до семи років позбавлення волі.






Автор: Департамент комунікації Національної поліції України
9 серпня 2019, 21:40 | Оржиця | Кримінал



1. ИВЕН / 10 серпня 2019, 09:19 Цитувати
Відтак керівництву агротовариства загрожує до семи років позбавлення волі.

на іглу їх-і нехай чухать собі потилицю---можливо і до мізків діло дійде...
2. Ltava / 10 серпня 2019, 12:17 Цитувати
1.ИВЕН
«на іглу»

Який Ви кровожерливий, може вони для вакових перогів старалися, із за наркош і маку не поїси :))
3. Maksym / 10 серпня 2019, 12:58 Цитувати
Поліція мабуть трохи прибрехує, для більшої ефектності. «Новина» обговорювалася у фейсбуці з травня місяця. Про мак, до речі таки той, що на пиріжки, було відомо ще до посіву. А вся суть сенсації лише в тому, шо хитромудре керівництво агротовариства не змогло отримати документів на вирощування маку, це величезні гроші, знавці підказують, що 50% від майбутньої виручки, які треба дати наперед.
4. Ltava / 10 серпня 2019, 13:47 Цитувати
3.Maksym
« хитромудре керівництво агротовариства не змогло отримати документів на вирощування маку, »

То ж можливо не керівництво хитромудре а система пришелепкувата як що до отримання прибутку від діяльності потрібно щось платити та ще і додатково налом у кабінети чиновникам :((
5. василь овсієнко / 10 серпня 2019, 15:59 Цитувати
В семидесяті роки в Оржицькому районі мак висівали майже в кожному господарстві по 30-50га., після збирання солому зберігали в хімскладах на авіаплощадках і ніхто її не крав.Зараз за якихось ідіотів , які хочуть себе травити , люди сідають в тюрму , всі оці заборони іт.д. Зовсім великою дурістю є і знищення вже вирощеного.Адже можна той мак зібрати і використати для потреб людей , а оце безглузде знищення ?Щось подібне до африканської чуми свиней , коли говорять , що та чума безвредна для людей , а здорових , відгодованих свиней забивають і спалюють ? Кому це вигідно?
6. orakul / 10 серпня 2019, 16:48 Цитувати
5.василь овсієнко
« Зовсім великою дурістю є і знищення вже вирощеного.Адже можна той мак зібрати і використати для потреб людей , а оце безглузде знищення ?Щось подібне до африканської чуми свиней»

Та таки да. Чума головного мозку у пришеолепуватих. Де ж громадськість і чому про це не теревенять на усіх шоу. 7 мільярдів гривень, блін. Ту тут хватить на усі дороги і точно хватить дітям на лікування рідні яких просять гроші на базарях, біля сільпо і тут в ЕХО. І не лище дітям. Ну хіба це не країна виродків. І вони кажуть, що їм совок був не такий, бо там була подвійна мораль і не було сексу. А з іншого боку, те поле у всіх на виду. Той мак спокійно собі ріс і ніхто його не бачив. Чи може тут ще щось цікавіще? Ну ніхто б же його просто так відкрито не посіяв. Може той дозвільній папірець був а потім його самі полціянти вкрали і тепер хизуються, мовляв ми херої? Херої - в ато нах. Хоча, винні тут не поліціянти.
7. микола козак / 10 серпня 2019, 21:07 Цитувати
Ненормативна лексика
Ох і багато в Україні розвелось дебілів у владі.Одні легалізуютьт коноплі , інші знищують мак і все із-за того , що хтось хоче себе отравить , да нехай травляться , менше буде ідіотів, Всі ці заборони ні до чого не призводять .Звезіть всих наркоманів в Оржицю на ту плантацію , огородіть колючим дротом і хай упражняються .
8. Maksym / 11 серпня 2019, 10:53 Цитувати
Ненормативна лексика
7.микола козак
«Ох і багато в Україні розвелось дебілів у владі.Одні легалізуютьт коноплі , інші знищують мак і все із-за того , що хтось хоче себе отравить , да нехай травляться , менше буде ідіотів, Всі ці заборони ні до чого не призводять .Звезіть всих наркоманів в Оржицю на ту плантацію , огородіть колючим дротом і хай упражняються .
»

Тіки життя трохи складніше влаштовано. Хто дасть гарантію, шо ви завтра не будете репатися під тим дротом, вимагаючи звільнити жінку чи дитину.
9. Borch / 13 серпня 2019, 14:52 Цитувати
Пацаны шли к успеху. Или 7 лярдов или 7 год. Не подфортило, не повезло... =)

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.