На черговій позачерговій сесії говоритимуть про звалище

На черговій позачерговій сесії говоритимуть про звалище

Не минуло й місяця з того дня, коли кобеляцькі депутати із подачі свого вождя проголосували за закриття звалища на вулиці Покровській. І ось Олександр Копелець знову скликає своїх вірнопідданих, щоб спробувати узаконити якусь чергову ідею.

У минулому номері «ЕХО» ми повідомляли, що на сесії міськради депутати проголосували за фактичне закриття звалища по вулиці Покровській. У проекті рішення, оприлюдненому на сайті міськради, була названа дата 1 вересня. Але, коли працівники редакції «ЕХО» 2 вересня приїхали на Покровську, то побачили, що сміття, як і раніше, возять чи то на стихійне сміттєзвалище, чи то на «сортувальну» станцію. Тобто, не змінилося рівним рахунком нічого. Сторож, який перебував на робочому місці, пояснив, що ніяких додаткових розпоряджень не отримував і про закриття об’єкту нічого не знає. До речі, кілька хвилин спостережень засвідчили, що сміття возять як працівники комунального підприємства, так і звичайні громадяни. Був помічений на об’єкті і вантажний автомобіль агрофірми «Добробут».

Пояснення цьому феномену знайшли на сайті міськради. Як виявилося, депутати проголосували за те, щоб заборонити вивезення відходів на Покровську не з 1‑го, а з 15 вересня.

Та в будь-якому разі це нічого не змінює. Іншого місця для складування сміття в Кобеляках немає. І в найближчі кілька років не буде. Адже заяви Олександра Копельця про те, що він і ще хтось знайшли місце для створення нового звалища, є абсолютно безвідповідальними. І, з юридичної точки зору, — нікчемними. Адже сучасна міська рада, унаслідок бездіяльності свого керівника і ввірених йому депутатів, не може зробити навіть першого кроку для створення чи то полігону для захоронення відходів, чи сортувально-перевантажувальної станції. Справа в тому, що у Кобеляках немає нового дієвого Генплану із зонуванням території. А без цього документа неможливо навіть розпочати виготовляти іншу проектно-кошторисну документацію. Ніхто не зважиться підписати необхідні папери. Олександр Олександрович може донесхочу махати старим Генпланом, а депутати до посиніння піднімати руки, але це нічого не змінить.

Напевно, саме через це і збирає міський голова у авральному порядку чергову позачергову сесію. Що вони там будуть вирішувати, можна лише здогадуватись. Між тим, у законному руслі зробити щось дієве до 15 вересня неможливо.

Можна було б придбати потужний сміттєвоз і вивозити відходи в Горішні Плавні, як це роблять у Бутенках. Це було б дешевше і швидше, аніж створювати під Кобеляками нове звалище. Але цьому заважають дві обставини непереборної сили. Обставина перша: у бюджеті немає достатньої кількості грошей і немає часу, щоб провести тендерну процедуру до 15 вересня. Обставина друга: під час придбання сміттєвоза Олександр Копелець навряд чи зможе отримати «відкат» від продавця. Для непосвячених поясню, що «відкат» — це певна сума грошей, яку той чи інший кмітливий чиновник отримує за надання можливості тому чи іншому підряднику виконувати ті чи інші роботи. Мова може йти і про асфальтування, і про вкладання тротуарної плитки, і про виготовлення лавочок, і навіть про придбання морозива для дітей на День міста. Тобто, «заробляти» чиновник може на всьому. Розмір «відкату» може коливатися від 10 відсотків від загальної суми і до «половинки».

Під час тендерів, таких як придбання сміттєвоза, «заробити» теж можна. Але важче. Адже ніхто не знає, хто виграє аукціон. Окрім того, у випадках, коли мова йде про мільйонні контракти, можна «нарватися» на прискіпливу увагу правоохоронців. Причому, не кобеляцьких.

Тому ймовірність того, що на сесії вирішать придбати сміттєвоз, мізерно мала. Та навіть якщо й вирішать… Грошей і часу катма.

Отож, найімовірнішим варіантом подальшого розвитку подій є прийняття якогось чергового рішення про вивезення сміття у ліс. До речі, траву там вже палять, місце готують.

Так, це — незаконно. Але кримінальної відповідальності за створення у лісі стихійного звалища немає. І Копелець про це чудово знає. Є лише адмінвідповідальність із «гігантським» штрафом у 1700 гривень.

Так, чергове незаконне звалище, можна буде закрити. Але лише після судового вердикту, якщо екологічна інспеція чи хтось із громадян звернеться із позовом. Та за місяць суд рішення не прийме. А там і вибори. І сміття повезуть у Ганжівку чи Кунівку.

І перешкодити потенційному засміченню лісу можуть виключно самі кобелячани. Звичайно, якщо їм вистачить здорового глузду і сміливості.

Невдовзі про все дізнаємося. У п’ятницю.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
6 вересня 2019, 12:12 | Кобеляки | Суспільство



1. Lion2020 / 6 вересня 2019, 15:58 Цитувати
Що там дізнаватися, і так все зрозуміло!
А де ж екологічна служба?!
2. КАМаз / 6 вересня 2019, 16:00 Цитувати
В Кунівку поїде сміття з Кобеляк, близенько і люди там пасивні, та і пахан на них зло тримає за відмову про об’єднання.
3. Чудо Юдо / 8 вересня 2019, 14:14 Цитувати
1.Lion2020
«А де ж екологічна служба?! »

Ну, тут по ходу, «стучать» треба. Самим свою роботу без примушення у держслужб не прийнято робити в нашій країні.
4. arturwanga / 11 вересня 2019, 20:48 Цитувати
1.Lion2020
«А де ж екологічна служба?!»

Ви про кого цих вимогателей бабла у всiх пiдрят ???

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.