Укрупнення районів – це один з етапів завершення децентралізації, – Олександр Ісип

Укрупнення районів – це один з етапів завершення децентралізації, – Олександр Ісип

Експерти, голови об’єднаних територіальних громад Полтавщини та громадські організації активно обговорюють новий районний (повітовий) поділ області. За Проектом з 25 районів має стати 4. У майбутніх центрах укрупнених районів ведуться постійні перемовини, який же район до якого повіту потрапить.

Регіональний координатор проекту “Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України” Тетяна Барановська пояснює, що Проект нового районного (повітового) поділу Полтавщини, запропонований експертами, враховує такі критерії, як чисельність населення, загальну площу території, адміністративний центр та критерії його визначення, кадрову, інфраструктурну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади здійснювати визначені законом повноваження у повному обсязі. Про це повідомляє ІВ «Новини Полтавщини».

Має ось такий вигляд.

 

“Все, що буде на ньому далі залежить від ОТГ. Які села входитимуть у новоутворені громади чи доєднаються до вже існуючих, адже не обов’язково в ОТГ об’єднуються сільські, селищні ради одного району (з 25) та які ж функції матиме укрупнена районна рада. Головам ОТГ Полтавщини необхідно дійти згоди між собою та надати свою пропозицію, яка буде направлена до Мінрегіону”, – зазначає Тетяна Барановська.

Загалом новий районний поділ має на меті упорядкувати систему органів влади — як виконавчої, так і місцевого самоврядування — на відповідній території для ефективного забезпечення ними відповідного просторового соціально-економічного розвитку.

 

“25 районів за 27 років Незалежності України показали свою неспроможність розвивати території, надавати та налагоджувати надання послуг, які ОТГ змогли зробити за декілька років. Настав час завершувати реформу децентралізації, адже роблячи ремонт у будинку не хочеться вічно жити у ремонті. Необхідно завершувати і реформу органів місцевого самоврядування і, безперечно, ліквідувати районні адміністрації та створити сучасні райони, з меншою кількістю та з більшою ефективністю, більш економічні, з кадровим потенціалом та відповідальністю за свою роботу, яка не конкуруватиме з органами місцевого самоврядування, а виконуватиме державну функцію”, – сказав радник з питань децентралізації Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Ісип обґрунтовуючи необхідність укрупнення районів.

 

Проект нового районного (повітового) поділу Полтавщини, запропонований експертами, враховує такі критерії, як чисельність населення, загальну площу території, адміністративний центр та критерії його визначення, кадрову, інфраструктурну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади здійснювати визначені законом повноваження у повному обсязі.

Більшість голів об’єднаних територіальних громад згодні з необхідністю укрупнення районів, але при цьому, їх найбільше турбує “районна рада”, яку створять, бо вони не бачать доцільності у створенні такого органу.

“Нам не потрібен районний рівень, адже після передачі земель — це є досить “смачне” запитання, тим паче для району, чому ми утримуючи свої комунальні підприємства повинні утримувати районну раду, і чому район повинен нам вказувати, що нам робити. Об’єднавшись ми тільки почали відходити від району, а тепер нас знову туди хочуть запхати. На районному рівні має бути лише перфект, який буде наглядати та взаємодіяти між нами та державою”, – наголошує голова Омельницької ОТГ (Кременчуцький район) Олександра Шереметьєва.

“Необхідно дати можливість органам місцевого самоврядування надавати свої муніципально-комунальні послуги, на території забезпечити роботу державних служб, але, достатньо, віддалити роботу префектів, щоб вони не втручалися у роботу органів місцевого самоврядування і зменшити кількість навантаження бюджетного і податкового на громадян та бюджети рад”, – говорить Олександр Ісип.

Та додав, що ідеальним варіантом є створення не районних (укрупнених) рад, а префектур. Завданням яких, буде координація, моніторинг роботи державних органів виконавчої влади, контроль за прийняттям рішень органів місцевого самоврядування, співробітництво та взаємодія з госпітальними радами.

Представники громад Полтавщини дійшли згоди: райони необхідно укрупнювати, представницька влада районів не потрібна, повноваження нових районів не зрозумілі.

“Не маючи бюджетів префекти не будуть впливати на якість надання послуг, але будуть взаємодіяти з усіма ланками влади”, – зазначив Олександр Ісип.

 

 

“Новий районний поділ на житті громадян позначиться тільки позитивно, адміністративні послуги громадяни будуть отримувати на рівні громад, а система ЦОВВ та інших державних органів, врешті-решт з часом має бути підлаштована під новий адміністративно-територіальний устрій. Тобто з урахуванням нових укрупнених районів мають бути грамотно і зручно для громадян завершені усі секторальні реформи”, – зазначив Олександр Ісип.





18 вересня 2019, 12:54 | Полтавщина | Політика

1. ИВЕН / 19 вересня 2019, 08:18 Цитувати
“Новий районний поділ на житті громадян позначиться тільки позитивно--

моя думка--дурні ви-ніяк вас від корита не відженеш-гнати вас в три шиї потрібно-особенно з нашого району-бо ви його прос рали..позор і ганьба вам...

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.