У Ліщинівці висаджують лохину

У Ліщинівці висаджують лохину

Оригінальні і привабливі зовнішньо кущі мають прикрасити територію будинку-інтернату та забезпечити вітамінами місцевих мешканців.

Задум посадити на території невеличкий садок виник у Анатолія Шкарбана, директора Ліщинівського будинку-інтернату, досить давно. Він розповідає:

— Ми ж усі українці, у всіх нас десь в душі захована мрія про садок вишневий коло хати. Усім хочеться, щоб на садибі було красиво і, разом з тим, корисно. От і наш дім, будинок-інтернат, теж повинен бути таким. Ми постійно експериментуємо, постійно шукаємо такі дерева та кущі, котрі прикрасили б нашу територію і... не потребували б великого догляду. Жартую.

Восени 2019‑го вирішили посадити кілька десятків кущів лохини. Ця рослина відома своїми цілющими ягодами. Окрім того, кущі чорниці високорослої можуть стати декоративною окрасою будь-якої садиби. Особливо красивими вони є восени, коли листя лохини дружно забарвлюється у червоний колір.
У вересні працівники інтернату заклали посадкові ями для майбутнього міні-саду. А наприкінці місяця висадили перші п’ять десятків кущів. Їх розмістили поряд із спальними корпусами. Згідно із задумом, кущі лохини прикрашатимуть територію будинку-інтернату. А через два-три роки, коли садок вступить у період активного плодоношення, мешканці закладу зможуть ласувати смачними і дуже корисними ягодами.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
6 жовтня 2019, 10:00 | Кобеляки | Цікаве



1. orakul / 7 жовтня 2019, 08:44 Цитувати
Ну посадив Шкарбан садок, ну нагадав, що ми тіпа українці, що чули про садок вишневий і про вишні, про вишнівку... Ну а що таке блін "лохина", ніякий українець не чув. Думаю і свідомі не чули. А газета, разом з Шкрабаном нічого не пояснює. Ну нафіг писати невідомі слова без пояснення? Що таке лошара всі чули, бо мінімум кожен другий у нас лошара, а що таке лохина? Поліз в тирнет, там таке як і в газеті, а то й ще гірше.

Ну от свідома Вікі що пише
"Лохи?на — ягоди, забарвлені в колір індиго з сизуватим нальотом. Рослина відноситься до розділу Cyanococcus роду Vaccinium.

Тривалий час чорниця була відома, як «Європейська лохина»,
оскільки лохина не вирощувалася в Європі до 1930х років."

Ну так це чорниця чи ні? Як зрозуміти оце - "Тривалий час чорниця була відома, як «Європейська лохина"?
А як зрозуміти "не вирощувалася в Європі до 1930х років." Плять, в Європі не вирощувался, а Європейська. Знову зрада? Чи кругом суцільна кастрюлеголова шизофренія. Що буде з молодим поколінням українців? Будуть лошаки і лошари, іншого не дано.
2. orakul / 7 жовтня 2019, 08:58 Цитувати
Тута умніки набіжать коментувати, може й Селена зявиться, так я звертаю увагу, що суть мого запитання не в тім, що таке лохина, а запитання до написанного в свідомій Вікіпедії. Шо таке лохина, я таки розібрався. Так що не треба пояснювати ріницю між лохиною і чернікою. Поясніть краще який лохина пише у тій Вікіпедії і чому свідомі не слідкують за написаним там. Де ж патріотизм?

Тут з цією лохиною вселенська зрада вимальовується.
"Лохина віддає перевагу рости на болотах, в кам’янистій тундрі, в лісових хащах і тайзі."
Усікли? В тайзі блін росте. Тайожна лохина. Тайожний союз, тайожна лохина... Он куди нас Шкарбан веде. А то думали, що тілько Копелець берізки садить.
Гайда всі на мітинг проти лохини. Патріоти впєрєді... Де тільки той зад а де перьод? Вот вАпрос. Посилання на scontent.fiev21-2.fna.fbcdn.net
3. микола козак / 7 жовтня 2019, 14:16 Цитувати
Лохина походить від лохів , Які рвутьсяя в Європу.
4. земеля / 7 жовтня 2019, 15:39 Цитувати
Лох, это людЫна яка дает возможность мошеннику обмануть себя. В обиход вошло сравнительно недавно.
5. микола козак / 7 жовтня 2019, 20:28 Цитувати
Ми тепер все по європейські , була чорниця (черника ) , стала лохина -ми тепер цивілізовані європейці будемо збирати лохину в Польщі , доки не вродить в Ліщинівці , до речі мабуть Ліщинівка від ліщини , як тепер називати будемо ліщину?
6. Седой / 7 жовтня 2019, 22:38 Цитувати
Лохи, лохина начинает плодоносить на 11-12 году жизни. С такими темпами снижения численности населения вряд ли ее украинец попробует
7. Beri Mor / 8 жовтня 2019, 09:00 Цитувати
4.земеля
«Лох, это людЫна яка дает возможность мошеннику обмануть себя. »

А лохина це його дружина:)
8. Filon / 8 жовтня 2019, 09:04 Цитувати
6.Седой
«лохина начинает плодоносить на 11-12 году жизни»

Ось тут, як людина, яка із 2016 року вирощує лохину і має в обробітку більше гектара, змушений Вас поправити. Вже на третій рік життя, лохина, вона ж чорниця високоросла, вона ж борувка, вона ж голубіка, починає плодоносити. Повноцінний урожай вже із сьомого року життя. Плантація живе від 25 до 40 років. Останню тезу ще буду перевіряти.
9. Beri Mor / 8 жовтня 2019, 09:21 Цитувати
5.микола козак
«, до речі мабуть Ліщинівка від ліщини , як тепер називати будемо ліщину?»

Та фіг його зна,ЯК БУДЕМО,але я вже зараз половну слів по телебаченню не розумію.Сплошна бандерська тарабарщина.Спеціально недавно переглянув по інтернету телевиставу "Фараони",поставлену в 60-х роках минулого ст.Це ж яка приємнна українська...
10. orakul / 8 жовтня 2019, 10:54 Цитувати
9.Beri Mor
«Та фіг його зна,ЯК БУДЕМО,але я вже зараз половну слів по телебаченню не розумію»

А ніяк не будемо. Будемо повними лошарами І це не просто бадерщина, це спеціальна технологія позбавлення лошар мови і історії. Вона популярно описана Дж. Оруелом.

"Многие слова совсем исчезли из языка: гордость, справедливость, мораль, интернационализм, демократия, наука, религия. Все их значения были покрыты несколькими обобщенными словами. Так, все гнезда слов вокруг понятий «свобода» и «равенство» растворились в слове «мыслепреступление», а все понятия, связанные с «объективностью» и «рациональностью», — в слове «старомысль».
У свідомих поцреотів, аналогом слова «старомисль» є слово "совок", хотів написати синонім, але ні.
"Когда Старояз будет окончательно вытеснен, порвется последняя нить, соединяющая настоящее с прошлым. История уже (к 1984 г. — Перев.) переписана, но фрагменты старой литературы, небрежно отцензурованные, сохранились, и знающий Старояз может их прочитать.
В будущем эти фрагменты, если они и сохранятся, будут непонятны и непереводимы."
Тож свідомі борці за українську мову доборяться до того, що у них не буде ні мови, ні історії. Будуть лише лошари і лохина. Потім їм скажуть, що лохина росте в тайзі, а самі вони предки древніх бурятів, які загарбували Донбас. А Україна створена богом для мешканців Ярусалиму. Свідомі можуть тут проживати лище в якості членів лоху (такі війскьові підрозділи були в Спарті), або в якості поців при синагозі. Така ото фуйня малята. Далі буде.
11. orakul / 8 жовтня 2019, 11:06 Цитувати
Пояснення про «лох» і Спарту.
"структура спартанской армии ещё более усложнилась. Низшим подразделением было братство или эномотия (64 человека); два братства составляли пентиокостис (128 человек); два пентиокостиса образовывали ЛОХ (256 человек); четыре лоха составляли мору (1024 человека)"
Ну тобто лохи, то як тепер побратими. Командир лоху тоді звався "лохаг", ну а тепер може зватися лошарою.
А ще був у греків поет Архілох. Ну тіпа древній лох.
"На острове Паросе находился один из наиболее посещаемых храмов в честь этой богини, где отец и дед Архилоха были жрецами."
Отак і прийшли від лохини аж до Єгипту і до пірамід. Не все так просто.
12. orakul / 8 жовтня 2019, 11:09 Цитувати
Тута пользітєльна мисля Оруелла про новояз. Посилання на chalikova.ru
13. Седой / 8 жовтня 2019, 22:49 Цитувати
спасибо, из википедии почерпнул... тогда посажу дома, была такая мечта-идея. Информация проверенная? :)
14. Filon / 9 жовтня 2019, 09:46 Цитувати
13.Седой
«спасибо, из википедии почерпнул... тогда посажу дома, была такая мечта-идея. Информация проверенная? »

Інформація перевіряється на практиці особисто із 2016 року. 4 тисячі кущів ростуть, частина із них вже плодоносить. Це - не із Вікіпедії, це із села Колісниківка Кунівської сільради. І - із власного досвіду невдач та успіхів.
15. drzlo / 9 жовтня 2019, 16:51 Цитувати
14.Filon
«Інформація перевіряється на практиці особисто із 2016 року. 4 тисячі кущів ростуть, частина із них вже плодоносить. Це - не із Вікіпедії, це із села Колісниківка Кунівської сільради. І - із власного досвіду невдач та успіхів.»

Давно підписався на Ваш YouTub-канал, все заходжу туди, заходжу, а там пусто.Шкода.
16. Filon / 9 жовтня 2019, 19:58 Цитувати
15.drzlo
«Давно підписався на Ваш YouTub-канал, все заходжу туди, заходжу, а там пусто.Шкода. »

Знаю про це упущення. Самому шкода. Катастрофічно не вистачає часу. Але сподіваюся виправитися. Причому невдовзі. Планую за 7-10 днів зробити відео.
17. ИВЕН / 10 жовтня 2019, 16:26 Цитувати
5.микола козак
« чорниця »
---з святом вас- вчора був ДЕНЬ ЧОРНИЦІ...

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.