«Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапок

«Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапок

Протягом 10 днів агрофірма має ліквідувати майданчик для зберігання карбамідно-аміачної суміші.
У п’ятницю, 27 вересня, депутати Бутенківської сільської ради зібралися на позачергову сесію. Точніше, на друге пленарне засідання 25‑ї позачергової сесії. Перше зібрання, що проходило кількома днями раніше, свою роботу не розпочало. Присутні голосно сперечалися між собою. Звучала навіть пропозиція оголосити недовіру сільському голові Миколі Скрильнику. Та все ж депутати домовились провести комісію, а вже в п’ятницю продовжити роботу сесії.

Доки Скрильник зачитував порядок денний, депутат від Дрижиної Греблі Кирило Проскурня сказав, що пропонує зняти питання про недовіру сільському голові, яке він вносив. У результаті голосування, 18 сільських обранців підтримали пропозицію колеги, а двоє утримались.

Далі виступила голова земельної комісії Зіна Норка. Вона повідомила, що питання «Про незаконність розміщення мінеральних добрив агрофірмою «Добробут» на території тракторної бригади, що в селі Шапки» було розглянуте на профільній комісії:

— Якби сьогодні на території колишньої бригади стояла техніка «Добробуту» або агрофірма завезла міндобрива для тієї землі, що обробляється в Бутенківській сільраді, питання навіть не піднімалося б. Та коли в Шапки без дозволу громади чи рішень сесії були завезені тисячі тонн добрив, люди виступили проти. Тим більше, що міндобрива завозились і після звернення депутатів. Тому на комісії ми вирішили, що агрофірма має вивезти добрива у встановлений строк.

А депутат Павло Гунжель додав, що на це в «Добробута» є 10 днів. Термін спливає 7 жовтня.

Якщо до цього часу міндобрива на бригаді залишаться, сільрада в п’ятиденний термін повинна звернутись у правоохоронні органи і суд, аби ті зобов’язали агрофірму «виселитись». Пропозиції Гунжеля внесли в порядок денний.

 

Таранушич: «За 10 днів не встигнемо»

До трибуни вийшов заступник генерального директора «Добробуту» Анатолій Таранушич, який сказав, що в минулому році агрофірма сплатила за використання бутенківських земель податків на 1,8 мільйона гривень:

— Для того, щоб платити податки, нам потрібні врожаї. Для вирощування культур агрофірма застосовує новітні технології, у тому числі й карбамідно-аміачну суміш.

Він додав, що перед Бутенківською громадою «Добробут» виконує всі соціальні зобов’язання, що вираховуються в десятках тисяч гривень. Це і трактор для комунального підприємства, 80 000 гривень на ремонт будинку культури, 30 000 для громадської організації і так далі.

— Хочемо мирно й дружно вирішити ситуацію, що склалася навколо тимчасового майданчика для зберігання КАСу. У нас є весь пакет документів, який я готовий представити, і щодо землі, і щодо продукту. У нас виникали суперечки в громадах, та скрізь ми находили компроміс. Тому пропоную вам, давайте створимо відповідну комісію з числа депутатів або громадських активістів, якій ми надамо папери. Зрозумійте, за 10 днів ми не вивеземо КАС. Тим більше, що його вносять по мерзлоталому ґрунту. Тим більше, що це не та речовина, яка впливає на людську життєдіяльність, — пояснив Таранушич.

Також заступник гендиректора сказав, що агрофірма замовила послуги ліцензійної лабораторії, яка днем раніше побувала в Шапках і зробила заміри на викиди. До речі, депутатів теж запрошували взяти участь у роботі фахівців, аби все було прозоро. Лабораторія надала документ, який засвідчує, що перевищення гранично допустимих норм для перебування людей на території тракторної бригади немає.

Павло Гунжель заявив представнику «Добробуту», що в Бутенках багато людей мають онкологічні хвороби. І в разі, якщо КАС не вивезуть протягом 10 днів, громадяни зберуться на протести.

Та Анатолій Таранушич вказав, що для того, аби вчиняти відповідні дії, Гунжель повинен мати залізні аргументи.

Сільський голова Микола Скрильник наголосив, що в Бутенках фермери з порушеннями зберігають міндобрива. І їх треба зобов’язати дотримуватись законодавства. Змусивши сьогодні «Добробут» вивезти КАС, у громаді не вирішиться питання з онкологією.

Місцевий житель та працівник «Добробуту» Микола Сердюк закликав депутатів надати дозвіл на зберігання:

— Коли погода сприятиме, міндобриво внесуть. Підвищте плату за земельну ділянку, де знаходиться КАС, створіть санітарно-екологічний пост та зобов’яжіть «Добробут» застрахувати від можливих ризиків впливу на довкілля КАСу.

Відповідну пропозицію вніс депутат Валерій Ільченко. Він сказав, давайте почекаємо, доки внесуть, а потім заборонимо.

У результаті, 16 депутатів проголосували за вивезення КАСу до 7 жовтня.

Микола Скрильник підсумував:

— Ви вповноважили контролювати процес земельну комісію, а сільського голову — звертатися в суд. Щоб звернутися в суд, нам потрібен пакет документів із висновками. Тому вивчаємо питання, створюємо комісію. Далі пишемо листи в служби, які можуть надати фахові висновки. Просто позовна заява нічого не дасть. Комісія напрацює відповідні матеріали, із якими і йтимемо в суд.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
4 жовтня 2019, 13:37 | Кобеляки | Суспільство

1. ИВЕН / 7 жовтня 2019, 19:19 Цитувати
Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапок

Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапок

та ні защо не повірю--щоб добродіїв із

Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапок
2. ИВЕН / 7 жовтня 2019, 19:22 Цитувати
Добробут» зобов’язали вивезти міндобрива із Шапокта ні защо не повірю--щоб добродіїв із ДОБРОБУТУ-головного зернопостачальника і найбільшого нологоплатильщика-попросили вийти *на виход*...

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.