Поділ майна чи підготовка до виборів

Поділ майна чи підготовка до виборів

У Нових Санжарах виникла ситуація, яку вже можна назвати типовою для цього населеного пункту. Мова — про черговий конфлікт між керівництвом Новосанжарської районної ради та об’єднаної громади.

Про те, що стосунки між двома гілками влади в Нових Санжарах, м’яко кажучи, далекі від ідеальних, у селищі знають усі. Керівництво районної ради та об’єднаної громади не можуть дійти згоди у вирішенні практично жодного, навіть дріб’язкового питання. У принципі, таке явище є досить типовим для сучасної реформованої України. Райради, як органи, які в результаті створення громад повинні остаточно відійти в небуття, із зрозумілих причин не надто поспішають плідно співпрацювати із новою владою на місцях. У свій час практично всі райради затято пручалися процесу створення громад. Зараз він, той процес, став фактично незворотнім. Але стосунки між районами та громадами від цього не покращилися.

У Нових Санжарах конфлікти між двома гілками влади набувають характеру анекдотичних. Хоча, як кажуть у народі, «було б весело, аби не було так сумно».

Про чергову конфліктну ситуацію редакція дізналася від працівника Новосанжарської об’єднаної громади Бориса Федоренка. Він повідомив про те, що в селищі почали ділити музичне обладнання місцевого Будинку культури. Спочатку була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли співробітники райради, громади та райдержадміністрації. Вони склали акт прийому-передачі основних засобів по сектору культури і туризму. Адже громаді мали передати не лише будівлю, а й величезну кількість всякої-всячини, що в ній знаходилася. У тому числі, і музичне обладнання для супроводу концертів та інших заходів. Акт склали, монітори, мікрофони, мікшери та інше обладнання переписали.

А потім 14 серпня 2019 року голова райради Геннадій Супрун видав розпорядження №113‑р, яким передав майно в оперативне керування Новосанжарській централізованій бібліотечній системі. У те майно увійшли і вже згадані мікшери, мікрофони і всяка-всячина.

І 26 вересня в Центр культури та дозвілля приїхали відповідальні працівники бібліотечної системи та Лелюхівського Будинку культури і почали забирати обладнання.

Розповідаючи про розвиток ситуації, Борис Федоренко наголосив:

— У цьому, з дозволу сказати, дійстві є два важливих нюанси. Перше — приймаючи рішення про вилучення апаратури і обладнання, Геннадій Супрун добре розуміє, що цим самим унеможливлює проведення будь-яких значимих заходів у селищі. По-друге, я, як колишній працівник правоохоронних органів, не розумію, як це голова райради самочинно, без рішення сесії, прийняв таке рішення. Це дуже схоже на самоправство.

У свою чергу Інна Коба, голова Новосанжарської ОТГ, коментуючи конфліктну ситуацію, вважає її причиною підготовку до майбутніх виборів. Вона говорить:

— Я не можу по-іншому пояснити такі дії Геннадія Супруна. Адже він чудово усвідомлює, що в Лелюхівці обладнання не зможе повноцінно використовуватися. Таки ж у нас набагато більше заходів проводиться. Обладнання придбавалось коштом усіх громад. Воно усім і слугуватиме. Ми нікому не відмовляли і не відмовлятимемо і в наданні приміщення, і обладнання. Зробимо кінотеатр, то його ж будуть відвідувати не лише жителі Нових Санжар чи нашої громади. Він працюватиме для всіх. Окрім того, ні для кого не є секретом, що, швидше за все, на території Новосанжарського району залишаться лише дві громади. Так, ці плани остаточно не затверджені, і не озвучені. Але так буде. І музичне та інше обладнання знову повернеться у Нові Санжари. То навіщо ж зараз створювати конфлікт на рівному місці. Думаю, що тут вирішальну роль грають особисті амбіції і перспектива майбутніх виборів. Ми із Геннадієм Супруном у вівторок, 1 жовтня, уже мали розмову з приводу ситуації із поділом музичного обладнання. Мені здалося, що він адекватно сприйняв мої зауваження. Далі — подивимось.

Голова районної ради Геннадій Супрун, із яким ми по телефону поговорили того ж дня, підтвердив факт зустрічі з Інною Кобою. І теж сказав про те, що ситуація вирішиться без продовження конфлікту.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
7 жовтня 2019, 16:19 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.