Іспит першим снігом витримали не всі

Іспит першим снігом витримали не всі

3 грудня місто і район засипало снігом. І одразу стало зрозуміло, хто до зими дійсно готувався. Мова йде про підприємства та організації, які опікуються утриманням автодоріг. Якщо кобеляцькі комунальники по старій добрій п’ятибальній системі заслуговують «на четвірку із плюсом», то всі інші напрацювали хіба що на «трієчку».

Про те, що в ніч із 2 на 3 грудня у більшості регіонів України падатиме сніг, синоптики попереджали завчасно. І їх прогноз справдився із стовідсотковою точністю. Тобто всі органи влади і комунальні служби, які мали забезпечити безпеку автомобілістам, почистивши дороги від снігу і посипавши проїжджу частину спеціальними сумішами, були завчасно попереджені.

Та ранок 3 грудня вчергове засвідчив, що частина чиновників та шляховиків або не захотіли, або не змогли добросовісно виконати свої прямі обов’язки.

Місто Кобеляки, читай — міська влада і комунальники, продемонстрували, що вони до зими готувалися і за прогнозами метеорологів слідкують. Комунальна техніка розпочала розчищення доріг від снігу ще о 2–3 годині ночі. І до ранку, коли більшість містян пішли чи поїхали на роботу, більшість головних міських вулиць вже були розчищені. Потім техніка зайшла в провулки та вулички із менш пожвавленим рухом. Наступного дня були посипані піском тротуари та підйоми на деяких вулицях. Можливо, міська влада таки зробила висновки із минулорічних помилок, за які її гостро критикували, можливо, така оперативність і чіткість роботи пов’язані з майбутніми виборами. Зрештою — це не принципово, головне, що Кобеляки були вчасно і якісно розчищені від снігу.

А ось на інших дорогах ситуація була значно гіршою. До транспортного колапсу чи надзвичайних ситуацій справа не дійшла, але без звичних проблем у звичних місцях не обійшлося. Кожного розу після будь-якого більш-менш рясного снігопаду на так званій «галівській горі» фіксують автомобільні «корки», пов’язані з тим, що машини не можуть рухатися по нерозчищеному від снігу підйому. Усі про це знають. Але випав перший сніг і стара проблема повторилася. Більш-менш придатним для руху згаданий підйом став ближче до 12‑ї години.

Окрім того, водії, які вранці 3 грудня їхали по дорозі Дніпро — Решетилівка, скаржилися на ожеледь. Сніг вчасно не почистили і транспортний потік, який на цій дорозі не припиняється, перетворив його в лід.

Та найцікавіше те, що найбільші проблеми із автомобільним рухом виникли на ділянках широко розрекламованої бетонної дороги. Справа в тому, що бетонне покриття не можна засипати піщано-сольовою сумішшю. Ще кілька тижнів тому чиновники зі Служби автомобільних доріг розповідали про те, що знають одразу кілька способів, як у майбутньому боротися із ожеледдю на «бетонці». Але, коли випав сніг, стало зрозуміло, що посадовці до початку грудня так і не визначилися хоча б з одним із цих нікому невідомих способів. Зрештою, «бетонку»  засипали звичайним гранвідсівом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
5 грудня 2019, 16:52 | Кобеляки | Суспільство

1. Lion2020 / 5 грудня 2019, 20:53 Цитувати
Все як завжди!

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.