«Сонячні» енергетики виготовляють документи на землю

«Сонячні» енергетики виготовляють документи на землю

У минулому році ми повідомляли своїм читачам про те, що на околиці села Красне мають збудувати електростанцію, що працюватиме на енергії Сонця. Зараз вирішили дізнатися, як рухаються справи в цьому досить серйозному, як для наших провінційних масштабів, інвестиційному проекті.

Коли у вересні минулого року стало відомо, що фірма «ВОМ СОЛАР» із Києва збирається побудувати поблизу Красного сонячну електростанцію, більша частина як мешканців самого села, так і жителів інших населених пунктів району поставилися до цієї новини з великою долею скепсису. А місцеві енергетики взагалі говорили, що цей проект неможливо втілити в життя через низку технічних проблем.

Красненський сільський голова Анна Зайченко розповідала, як односельці буквально «у багнети» сприйняли повідомлення про будівництво сонячної електростанції. Анна Іванівна згадує:

— Люди перш за все бояться негативних наслідків для екології і власного здоров’я. Говорили і про можливу радіацію, і про інше шкідливе випромінювання. Одним словом — не хотіли давати землю в оренду. Але проектанти кілька разів до нас приїжджали, розповідали, умовляли. Наші люди самі почали цікавитися електростанціями, що працюють на енергії Сонця. І врешті депутати заспокоїлися і вирішили надати землю в оренду під будівництво.

Але минуло півроку, а ніякого будівництва поблизу Красного так і не розпочали.

3 січня редакція знову зв’язалася із Анною Зайченко. Сільський голова повідомила, що будівництво не розпочате через те, що інвестори збирають і узгоджують всі дозвільні документи. Зайченко пояснила:

— Почнемо з того, що в Красному немає Генерального плану забудови. А без цього документа нічого будувати не можна. Інвестори виготовляють за власні кошти подетальний план території, на якій будуватимуть. Окрім того, вони збирають погодження в екологічній та інших службах. А це все потребує чимало часу. Вони кілька разів до мене телефонували і повідомляли, що процес триває, нічого не зупинилося і електростанція буде. Орієнтовний термін початку будівництва — березень 2020 року. А ми навели свої справки. Будуватимуть ті бізнесмени, які відкрили сонячну електростанцію в Лелюхівці. Думаю, що новий об’єкт стане корисним для Красного. Це і податкові надходження до місцевого бюджету, і нові робочі місця. Я розумію, що інженерами наші люди там працювати не будуть. Але п’ять-шість робочих місць для звичайних робітників буде.

Нагадаємо, що столичне ТОВ «ВОМ СОЛАР» має намір взяти в оренду на 25 років 37 гектарів неугідь поряд із Красним. Ця земля в основному вкрита солончаками і використовується, як пасовище. Кількість потенційно виробленої електроенергії буде такою, що здатна забезпечити потребу всього Кобеляцького району.

Між тим, у Лелюхівці сусіднього Новосанжарського району схожий проект втілювало в життя ТОВ «Санвін 2». Там підготовчі роботи зі збору документів теж тривали близько року. А сам об’єкт збудувати за чотири місяці.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
14 січня 2020, 09:33 | Кобеляки | Цікаве

1. Slavko / 14 січня 2020, 18:38 Цитувати
Їй те пасовище мішає, як тому поганому танцюристу ! То Онурівцям його віддає, як у них не вийшло – давай цим чортам віддам ! Яка тільки лиха жінка ! Лісосмуги вже закінчуються – не біда, землі буде більше, для неї усе – товар ! Цікаво, яким же боком ТОЙ "Вамсолар" до вашого генплану ?? І де там візьметься у ньому 37 гектар під сонячу електростанцію !??
Не перестаю дивуватися ! Вона, мабуть, і селян скоро продаватиме, не знаю, в рабство чи на органи...
2. Slavko / 14 січня 2020, 18:47 Цитувати
Нова автодорога...
Сонячна електростанція,
дармова електронергія...
Нові робочі місця...
Спустіться на землю, зніміть рожеві окуляри!

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.