Вихователькам дитсадків доплатять

Вихователькам дитсадків доплатять

Візит педпрацівників до голови Кобеляцької райради виявився результативним. У січні їм виплатять 20 відсотків надбавки за престижність праці. Але на цьому гарні новини і закінчуються.

У минулому номері «ЕХО» була надрукована публікація під назвою «Вихователі міських дитсадків заявили про готовність до страйку» (№3 від 16.01.2020).

У ній мова йшла про те, що працівники міських дитсадків приходили до голови Кобеляцької райради Володимира Кішінського з вимогою виплачувати їм 20 відсотків надбавки за престижність праці, а не 5, як передбачили районні депутати. Окрім того, медпрацівники звернули увагу керівника органу, що фінансує дошкільні навчальні заклади, на незадовільне матеріальне забезпечення дитсадків. У разі невиконання їх вимог виховательки попередили, що залишають за собою право вдатися до страйку.

Сказати, що стаття викликала резонанс — це не сказати нічого. У Інтернеті її переглянули майже 110 тисяч разів. І це станом на 20 січня. У основному публікація була розповсюджена по професійних групах працівників дитсадків.

Певно, це означає, що кобеляцька проблема є типовою для всієї України.

Зафіксована і реакція на місцевому рівні. По-перше, і це не дуже добре, заяву на звільнення із посади написала завідувачка дитсадка №2 «Золотий півник» Любов Старостіна. Потрібно уточнити, що такий крок не пов’язаний із тиском з боку владних структур.

Любов Старостіна прокоментувала:

— Я не бачу можливості далі працювати в таких жахливих умовах. Так, нам виплатять оті 20 відсотків. Але інші проблеми залишаються невирішеними. Мені набридло битися об глуху стіну нерозуміння ситуації з боку чиновників районного рівня. Дах у дитсадку ніхто ремонтувати не обіцяє. Усі інші наші потреби теж не фінансуватимуть.

Потрібно уточнити, що із приводу виплати надбавки за престижність праці вихователькам радіти зарано.
Наталія Коваль, начальник відділу освіти, підтвердила для редакції «ЕХО», що за січень 2020‑го року педпрацівникам дитсадків виплатять усі 20 відсотків надбавки. Але що буде далі, не зрозуміло. Коштів у районному бюджеті немає.

Взагалі керівник освітян погоджується, що справи із фінансуванням потреб освітньої галузі кепські. Школярі в понеділок 20 січня вийшли на навчання. Але не у всіх школах проводять підвезення дітей. У Світлогірському через брак коштів шкільний автобус на маршрут так і не вийшов. У багатьох закладах грошей на бензин для автобусів залишається на лічені дні.

Наталія Коваль коментує:

— Так, більшість сільських рад виділили додаткове фінансування на підвезення дітей до шкіл. Але через проведення обов’язкових документальних процедур, гроші до відділу освіти одразу не дійдуть. І будуть нові проблеми.

Районні депутати зобов’язали керівництво ради переглянути бюджетні видатки, щоб знайти гроші для фінансування зарплат педпрацівників і на підвезення дітей. Але чи їх, ті гроші, знайдуть — питання ще те.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
24 січня 2020, 10:20 | Кобеляки | Суспільство

1. Ltava / 24 січня 2020, 10:26 Цитувати
Наталю Коваль, начальницю відділу освіти гнати в шию за не професіоналізм, а завідувачка дитсадка №2 «Золотий півник» Любов Старостіна просто "під шумок" втекла з посади перед зміною влади і обов"язкових перевірок :((
2. Zorn / 24 січня 2020, 11:01 Цитувати
За підвезення. Учнів розбалували. Років 20 тому і раніше ніякого підвезення не було , і всі в школу ходили. Діти зараз потерпають від браку рухової активності. В школу возять, в школі сидять, дома за гаджетами та біля телевізора. Дехто із діте навіть у 12 років не вміють іздити на велосипеді. В підсумку: переважна більшість школярів мають кепське здоров’я,в майбутньому вони дадуть слабе потомство.
3. Ltava / 24 січня 2020, 11:11 Цитувати
2.Zorn
« Років 20 тому і раніше ніякого підвезення не було , і всі в школу ходили»

Згоден:)), але одне НО :)) Школи не закривали по селам і не видумували - ОПОРНІ а вчилися там де жили :))

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.