Бутенківці вийшли на протест (доповнено)

Бутенківці вийшли на протест (доповнено)

13 лютого жителі Бутенківської громади перекрили рух транспорту на автодорозі Н-31 у селі Бережнівка. Вони вимагали, аби керівництво облдержадміністрації залишило їх громаду і не включало в майбутню Кобеляцьку ОТГ.

Як пояснив учасник акції та директор Бутенківської школи Григорій Журавель, на території району лише Бутенки й Дрижина Гребля об’єдналися в громаду.

 

— І тут ми дізнаємося, що не попадаємо в Перспективний план, що нас приєднують до Кобеляк, хоча закон говорить: якщо громада створена, то до неї повинні приєднати. Громада в нас спроможна, — говорить педагог. — Влада поступає вибірково. Якщо Омельник, що має навіть гірші параметри, залишається, то нас, чомусь, ліквідовують. Узагалі, закон не має зворотної дії. Ми вже громада, і ми створені. І вже до діючої ОТГ мають приєднувати сусідні населені пункти, а не навпаки ліквідовувати її. Тим більше, що закон допускає існування 10 відсотків неспроможних громад, а ми не відповідаємо лише показникам за населенням і територією. Нас ошукали. Одні сиділи й нічого не робили, чекаючи, доки їх приєднають. Ми ж працювали, дуже багато всього зроблено. Люди відчули покращення від об’єднання. Це обурило мешканців.

Також Григорій Журавель додав, що ініціативна група бутенківців планувала провести пікет під облдержадміністрацією. Та посадовці ОДА  запропонували їм діалог. Під час розмови були досягнуті певні домовленості. Та з інсайдерських джерел стало відомо, що Бутенківську ОТГ мають ліквідувати і приєднати до Кобеляк. Жителі проти такого рішення уряду й ОДА. У п’ятницю на ініціативну групу знову чекають у ОДА. Тому акція є попереджувальною.

Один із учасників акції носив у руках табличку з передвиборчою листівкою нардепа Костянтина Касая. Чоловік сказав, що Бутенківська громада підтримала Касая на виробах. А він не захищає жителів громади і їх інтереси.

Бутенківський сільський голова Микола Скрильник наголосив, що громада має середні показники успішності в області. За два роки створені нові робочі місця, проведено ремонти в закладах культури, освіти й медицини, закуплена техніка для утримання інфраструктури і благоустрою. Люди відчули покращення від реформи і виступають за те, щоб з їх думкою рахувалися та залишили Бутенківську громаду.

— На сьогодні ми маємо певну інформацію, що є наміри Бутенківську ОТГ приєднати до Кобеляк і створити таким чином одну громаду. Мешканці нашої ОТГ, де налічується 11 населених пунктів, категорично проти. Тому що за два роки ми маємо певні здобутки. Ми брали участь у обласних конкурсах, де перемогли. Цього року в Бутенках мають збудувати парк відпочинку, реконструювати стадіон. Плануємо створити відділ освіти, територіальний центр, де з’являться нові робочі місця. Працюємо над тим, аби наші жителі не їхали на заробітки за кордон. Тому звертаємося до всіх посадовців, починаючи від Президента, Кабміну, щоб нас почути. Ми хочемо бути громадою і маємо для цього всі ресурси.

Загалом акція тривала близько години.

P. S. У понеділок заступник сільського голови повідомив, що ініціативній групі не вдалося зустрітись із головою ОДА чи його заступниками. Оскільки бутенківців попередили, що посадовці у відрядженнях, а голова — у Києві. Та, як виявилось, він був присутній на представлені нового керівника поліції області. 






Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
20 лютого 2020, 15:57 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.