У міськраді підробили рішення сесії, аби взяти кредит на сміттєвози

У міськраді підробили рішення сесії, аби взяти кредит на сміттєвози

На цьому наголошує міський депутат Таміла Шевченко.

На останній сесії Кобеляцької міської ради депутати розподілили вільний залишок коштів, що надійшов у бюджет наприкінці минулого року. За пропозицією міського голови Олександра Копельця, 455 000 гривень пропонувалося передати комунальному підприємству «Водоканал Плюс» для виконання робіт із благоустрою міста.

Перед голосуванням за це питання виступила депутат Таміла Шевченко. Вона подякувала міському голові за придбану для комунальників техніку.

— Це дуже чудово, що у «Водоканалі» оновлюється автопарк, — сказала депутат. — Одне-єдине в мене до вас питання. Чому ви не робите все законним шляхом, щоб потім депутатів не тягали по поліціях? Я спеціально взяла пропозиції до попередньої сесії. На майбутнє я попрошу завіряти їх. Там про кредит не йшлося. Та проходить певний проміжок часу, і на сайті з’являється рішення, за яке ми не голосували. Я спеціально прослуховувала аудіозапис сесії.

Цитата з протоколу позачергової 46 сесії міської ради, взятого з офіційного сайту:

«Розглянувши клопотання комунального підприємства «Водоканал Плюс» Кобеляцької міської ради від 17.12.2019 №247–1 про надання дозволу на отримання в АТ «Полтава-банк» строкового кредиту, на підставі рішення виконавчого комітету від 05.12.2019 року №351 «Про надання міжбюджетних трансфертів з місцевого бюджету», розпорядження голови Кобеляцької районної державної адміністрації №310 від 17.12.2019 року «Про субвенцію з міського бюджету Кобеляцької міської ради на здійснення природоохоронних заходів на 2019 рік», на виконання рішення другого пленарного засідання двадцять шостої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання від 25.07.2019 №1123 «Про внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2019 році та викладення його в новій редакції», керуючись ст. 26 і 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила:

  • Надати дозвіл Кобеляцькому комунальному підприємству «Водоканал Плюс» на отримання в АТ «Полтава-банк» строкового кредиту в сумі 2 925 000,00 (два мільйони дев’ятсот двадцять п’ять тисяч гривень 00 копійок) під 22,0 % (двадцять два відсотки) річних, терміном на 12 (дванадцять) місяців для придбання сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 11,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал) та придбання сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 9,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал), та укладення з АТ «Полтава-банк» відповідного кредитного договору.
  • Передати в заставу АТ «Полтава-банк» в забезпечення вищезгаданого кредиту після реєстрації (набуття права власності) Кобеляцьким комунальним підприємством «Водоканал Плюс» транспортних засобів, а саме: сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 11,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал)та сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 9,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал), заставною вартістю за домовленістю сторін, та укласти з АТ «Полтава-банк» відповідний договір застави.
  • Передбачити в міському бюджеті м. Кобеляки на 2020 рік витрати на погашення (фінансування) кредиту, отриманого в АТ «Полтава-банк» в сумі 2 925 000 гривень 00 копійок для придбання сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 11,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал) та придбання сміттєвоза із заднім завантаженням (бункер 9,0 м3) з додатковим обладнанням (відвал)».

Таміла Шевченко продовжила:

— Олександр Олександрович, та вас би всі депутати підтримали. Навіщо ви це робите потайки? Сьогодні ми ділимо залишок. Якщо вже виникла така ситуація, то давайте передамо ці кошти «Водоканалу» на погашення кредиту. Адже 3 мільйони під 22 % комунальники не зможуть віддати!

Олександр Копелець заявив, що «дали добро юридично законно», бо це питання неодноразово обговорювалося на виконкомі. Міськрада стояла в черзі за одним сміттєвозом, а змогла придбати два, так як від спецтехніки відмовився Зіньків. Тобто, за підрахунками міського голови, один автомобіль комунальники отримали безкоштовно, бо його купували на умовах 50 на 50 (співфінансування міського і обласного бюджетів).

Щоправда, міський голова забув згадати про 22 відсотки банківських річних із трьохмільйонного кредиту.

— Я не розумію, яким чином буде платити «Водоканал» кредит? На благоустрій уже закладено на рік 4 мільйони 350 тисяч, ми ще добавляємо 450 тисяч. Це настільки необхідно? Давайте допомагати «Водоканалу Плюс» достроково погасити кредит, — запропонувала Шевченко.

Та Копелець сказав, що згідно Бюджетного кодексу, міськрада не може гасити кредитні зобов’зання.

— Так чому ж ви вставили в рішення пункт «передбачити в міському бюджеті витрати на погашення кредиту», — наголосила Шевченко.

— Якщо хтось вважає, що ми робимо щось незаконно, підійдіть, ми надамо всі документи. Сам кредит ми плануємо погасити за пів року за рахунок зароблених коштів «Водоканалом Плюс».

Р. S. До речі, у результатах поіменного голосування 46 сесії міськради відсутнє питання про розгляд клопотання «Водоканалу Плюс» щодо дозволу від депутатів на отримання кредиту.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
21 лютого 2020, 19:43 | Кобеляки | Політика

1. Lion2020 / 22 лютого 2020, 06:46 Цитувати
І шо?! І нішо!!
2. Чудо Юдо / 22 лютого 2020, 13:47 Цитувати
Я на це звернув увагу, ще коли на сайті міськради з’явилося вихваляння, що "ось купили, депутати проголосували, всі лохи, а я маладець!" І щось ніде ні про які сміттєвози питання не виставлялося. Але промовчав, не можу ж я все знати.

А виявилося що таки заднім числом це діло вписали. За таке б, десь у нормальному місті, депутати б голову чпокнули - як це так він підробляє їх рішення?? А потім раптом що - він знову скаже: "а я що? депутати ж проголосували". Але не у нас, у нас депутати утруться і далі на сесіях мух рахуватимуть.

І ще питання: яким таким макаром «Водоканал+» має заробити за півроку 3.000.000 + 22%, якщо до цього вони навіть собі на зарплатню заробити не могли?
3. Ltava / 22 лютого 2020, 17:15 Цитувати
2.Чудо Юдо
«І ще питання: яким таким макаром «Водоканал+» має заробити за півроку 3.000.000 + 22%, якщо до цього вони навіть собі на зарплатню заробити не могли?»


По принципу Державного бюджету - перепозичать іншим кредитом будуючи фінансову боргову піраміду:))

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.