Покупці проти охоронців: вічний конфлікт

Покупці проти охоронців: вічний конфлікт

Днями до редакції звернувся чоловік, житель Кобеляк. Точніше, він прийшов прямо додому, щоб розповісти про неприємну ситуацію, у яку потрапила його дружина.

Чоловік був дуже схвильований. Він розповів, що в одному з кобеляцьких супермаркетів охоронець запідозрив, що його дружина щось украла. І почав перевіряти вміст її сумки. Там не було ніяких викрадених речей.

Чоловік, який прийшов скаржитися, розповів:

— Процес обшуку бачили інші люди. Моя дружина є досить відомою в Кобеляках людиною, працює в поважній установі. І її фактично знеславили при сторонніх. Так, вона нічого не крала, але розголосу не уникнути. Як це так, безвинну людину фактично обвинувачують у крадіжці. Що мені робити, куди скаржитися?

Із останнім — найтяжче. Теоретично, скаржитися можна і потрібно чиновникам, які контролюють дотримання прав споживачів. Але в Кобеляках, як і у всіх інших райцентрах Полтавщини і всієї України, таких посадовців немає. Їх скоротили. У обласному Головному Управлінні Держпродспоживслужби є підрозділ, що називається управлінням захисту прав споживачів. Очолює його, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті установи, Олена Анатоліївна Різниченко. Номер службового телефону (0532) 54–57–59. Ми зателефонували в управління. Дізнавшись про зміст звернення, нам порадили звертатися до суду. Мовляв, права споживачів захищають лише в разі придбання неякісного товару чи одержання такої ж послуги.

 

Що потрібно знати

Перш за все, охорона не має права робити обшук, тим більше, заглядати в сумки споживачам. Якщо навіть охорона з допомогою відеоспостереження помітила, що покупець ніби-то щось украв, треба викликати поліцію.

Навіть якщо на відеозаписі охоронцю примарилось щось підозріле, то права оглядати самостійно ваші речі він однозначно не мав. Для цього необхідно викликати поліцію, яка це може робити.

Охоронник не здійснює обшук, він проводить огляд. Така дія полягає в тому, що охоронник просить особу викласти всі речі з кишень або сумки на стіл з метою виявлення викраденого.

Огляд проводиться за добровільної згоди покупця і в присутності двох понятих та, за необхідністю, з поліцією. Такі дії, як огляд людини та її особистих речей, згідно Кримінально-процесуального кодексу і закону «Про поліцію», можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів.

Охоронець має право викликати поліцію, якщо:

  • На виході з супермаркету спрацювала рамка;
  • Камери стеження зафіксували, що ви щось крали;
  • Покупці помітили крадія і сказали про це охоронцю.

Але, якщо цих підстав немає, то охоронець взагалі нічого з вами робити не може, навіть пальцем не може доторкнутися, не кажучи про огляд особистих речей.

Огляд стосується і чеків, які на виході з магазину люблять перевіряти. Чек є приватною власністю, як і придбані вами товари. Якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо вашої особи, то в них є змога слідкувати за вами за допомогою камер спостереження.

Охоронці в супермаркеті не мають права змушувати покупця залишати свої речі в скриньці. За розбитий у торговому залі товар покупець не зобов’язаний платити. Крім того, кожен має право на фото і відеозйомку товару, розміщеного у вільному доступі.

Посилатись потрібно на ст. 34 Закону України «Про національну поліцію» та ст. 264 Кодексу про адміністративні правопорушення: ніхто, крім поліції, не має права проводити огляд речей.

Як правило, охоронці перевіряють чеки, сумки, забороняють фотографувати товар, посилаючись на розпорядження адміністрації закладу чи охоронної фірми, у якій працюють. Запам’ятайте раз і назавжди — усі оті розпорядження є абсолютно нікчемними. Можете їх сміливо ігнорувати і викликати поліцію.

Окрім того, не зайвим буде і вимагати від людини у форменому одязі пред’явити документи. Адже те, що на чоловікові уніформа і він має із собою рацію чи інші засоби зв’язку, зовсім не означає, що він є охоронцем. Можливий варіант, що працівник не оформлений на роботу належним чином. У разі встановлення такого факту великі проблеми виникнуть уже в адміністрації закладу чи охоронної фірми.
Отже, якщо ви нічого не вкрали, не панікуйте. Закон на вашій стороні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
11 березня 2020, 10:09 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.