Чи виїдуть вихователі в Польщу?

Чи виїдуть вихователі в Польщу?

Ситуації, схожої на ту, що склалася в Кобеляцькому районі з фінансуванням потреб освітньої галузі, не було із 90‑х років минулого століття. Грошей не вистачає не те, що на поточні потреби, а навіть для того, щоб погасити борги з 2018‑го року.

На черговій сесії Кобеляцької районної ради депутат Ігор Проценко нагадав керівництву ради і райдержадміністрації про те, що вихователі дошкільних навчальних закладів, простіше — дитсадків, з лютого не отримують 20‑відсоткову надбавку до зарплати, передбачену за престижність праці. Педагогам платять п’ять відсотків, про якісь премії чи інші виплати мова не йде вже давно. І зараз кваліфіковані спеціалісти із вищою освітою працюють фактично на «мінімалку», їх заробітки зрівнялися із оплатою праці людей, які виконують найпростішу роботу. «На руки» дипломовані фахівці з великим стажем роботи отримують чотири тисячі гривень.

Ігор Проценко в кінці виступу констатував:

— Вихователям можна збиратися на Польщу.

Адже ні голова райради Володимир Кішінський, ні керівник фінвідділу РДА Андрій Дацко не могли навіть пообіцяти, що з якогось певного періоду часу ситуація покращиться і вихователі почнуть отримувати омріяну ними надбавку до зарплати.

Те, що ситуація з фінансуванням потреб освітян є плачевною, підтвердила і завідуюча відділом освіти Наталія Коваль. Вона розповіла:

— Для того, щоб виплачувати згадані 20 відсотків за престижність праці, нам необхідно додатково мати в бюджеті 900 тисяч. Якщо уявити, що ми зараз при наявній фінансовій спроможності районного бюджету почнемо проводити ці виплати, то в результаті в грудні в нас не буде грошей навіть на зарплату вихователям.

Наталія Мефодіївна зізналася, що такої фінансової кризи відділ освіти не знав з 90‑х років минулого століття. Зараз освітяни мають «на плечах» кредиторську заборгованість у сумі 1 мільйон 200 тисяч гривень. Є непогашені борги, що тягнуться ще з 2018 року.

А ось із виплатою зарплат педагогам, які працюють у школах, проблем немає зовсім. Але ж, як відомо, кошти на заробітну плату педагогам загальноосвітніх навчальних закладів надходять із державного бюджету.

Коваль підкреслила:

— Шкільні педагоги вчасно і в повному обсязі отримують як зарплати, так і премії, і різноманітні додаткові виплати. По них ситуація нормальна.

Усе інше, у тому числі і зарплату вихователям, фінансує район. А там — величезна діромаха. І коли її залатають, сьогодні в Кобеляцькому районі не знає ніхто.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
13 березня 2020, 10:21 | Кобеляки | Культура та освіта

1. Lion2020 / 13 березня 2020, 11:29 Цитувати
Добре керують...
2. Ltava / 13 березня 2020, 12:01 Цитувати
Додатково розкажіть скільки коштів неофіційно собирають з батьків ?:((

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.