Археологи розгадали секрет Великого Сфінкса

Археологи розгадали секрет Великого Сфінкса

Великий Сфінкс у Гізі був зведений не випадково. Археологи знайшли доказ того, що будівництво Сфінкса поруч з пірамідами мало під собою «астрономічну та релігійну причину».

Історія створення єгипетського Сфінкса достеменно невідома. Раніше вчені висували теорію про те, що стародавні архітектори випадково наткнулися на вапнякову скелю підходящої форми і створили з неї відому в усьому світі статую.

Однак єгиптолог Захі Хавасс вважає, що ця теорія в корені невірна.  Команда дослідників з допомогою камери, поверненої до обличчя Сфінкса, простежили захід Сонця в дні весняного рівнодення — 21 і 22 березня. Виявилося, що Сонце при заході «поміщається» у виїмку правильної геометричної форми, розташовану над правим плечем Сфінкса. У дні літнього сонцестояння, 21-22 червня, Сонце заходить по прямій лінії строго між пірамідами Хеопса і Хефрена.

Історики дійшли висновку, що місце будівництва і форма Сфінкса були вибрані не випадково, а мали велике значення для древніх єгиптян.  На берегах Нілу в той час існував культ Ра — бога Сонця, можливо, скульптура Сфінкса стала даниною цьому божеству.

Вік Сфінкса, за підрахунками вчених, може становити близько 4500 років. Вважається, що особа статуї має риси фараона Хефрена. Існують версії про те, що під Сфінксом можуть ховатися таємні ходи і печери, але знайти підтвердження цьому поки не вдалося.

4 квітня 2020, 13:20 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.