Медики інфекційного й «первинки» отримують доплати

Медики інфекційного й «первинки» отримують доплати

У березні та квітні, крім зарплати, їм нарахували додатковий оклад.

За інформацією головного лікаря Новосанжарської райлікарні Ольги Гирі, у районі не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус COVID-19.

— У інфекційному відділенні перебувають 4 хворих, три з них — із пневмонією. Випадки не складні. Їм зробили експрес-тести на коронавірус. Станом на 13 квітня на стаціонарному лікуванні в ЦРЛ знаходяться 40 пацієнтів, — сказала медик.

За час карантину на двотижневій самоізоляції були 113 жителів району. Зараз залишилися 26.

Зі слів головного лікаря, медики зверталися з листами до керівників громад у Новосанжарському районі про виділення коштів лікарні для придбання спецзасобів і ліків. За вказівками, медзаклад повинен був мати 10-денний запас. Тепер вимоги змінилися. Медикаментами і засобами захисту треба запастись на місяць.

— Минулого тижня відбулася сесія Новосанжарської селищної ради. На ній депутати виділили центральній районній лікарні 140 тисяч гривень. Із них 100 тисяч — на придбання лікарських засобів, засобів індивідуального захисту для боротьби з пандемією коронавірусу і 40 тисяч — на заробітну плату для стимулювання медичних працівників. Цього тижня в інших громадах пройдуть сесії, де обговорюватимуть питання про виділення коштів на медицину, — пояснила Ольга Гиря.

Головний лікар додала, що згідно розпорядження Міністерства охорони здоров’я, медики, які працюють у інфекційному відділенні, на період карантину мають отримувати 300-відсоткову надбавку до зарплати. Завдяки економії, за березень, їм нарахували додатковий оклад. У подальшому розмір доплати залежатиме від надходжень із державного і місцевих бюджетів.

Як розповів головний лікар Новосанжарського центру первинної медико-санітарної допомоги Олег Яковенко, у цьому місяці його колеги отримають премії. 15 квітня медикам виплачуватимуть аванс і середнім працівникам нарахують преміальні від 0,5 до посадового окладу. Їх розмір залежить від навантаження та об’ємів роботи, які виконували медичні сестри. У кінці місяця сімейні лікарі отримають премії, що дорівнюють їх посадовому окладу. Кошти на преміювання віднайшли в місцевих бюджетах та Національній службі здоров’я.

Завідуюча Новосанжарським відділенням екстреної меддопомоги Тетяна Зеленець поінформувала, що станом на 14 квітня її колеги надбавок не отримували.

 

Кобеляцький медперсонал працює без премій

2 квітня Міністерство охорони здоров’я видало наказ № 768 «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті в ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року».

Щоб дізнатися, як постанова впроваджується на практиці, кореспонденти «ЕХО» зателефонували до керівників Кобеляцького центру ПМСД і райлікарні і запитали, чи підвищилася за час карантину зарплата місцевих медиків.

За словами головного лікаря райлікарні Володимира Казирода, у Департаменті охорони здоров’я їм пояснили, що згадані доплати нараховуються лише у випадку виявлення хворого на коронавірус.

— Оці 300 відсотків будуть рахувати за погодинну роботу медиків із пацієнтом. Із обрахунками, скільки часу медпрацівники надавали допомогу хворому, ми маємо звернутися в органи місцевого самоврядування. Кошти нараховуються з місцевого бюджету, а вже потім держава компенсує їх. Днями під час селекторної наради міський голова Кременчука повідомив, що вони прийняли рішення і виплачують додатково по одному окладу медикам, які працюють з інфікованими. Поки що в нас такого немає. Наперед ми не можемо прорахувати ні кількість випадків, ні необхідні суми для виплат.

Любов Коломієць, головний лікар Центру ПМСД, сказала, що додаткових коштів її колеги не отримують. Виплачують ті ж оклади, що і в попередні місяці.


Автор: Олександр ДІДЕНКО
13 квітня 2020, 16:13 | Нові Cанжари | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.