«Велике будівництво»: жителі Чкалового залишились без газу

«Велике будівництво»: жителі Чкалового залишились без газу

Турецька компанія «Онур», що займається будівництвом автодороги Н-31 Дніпро — Решетилівка, знову опинилася в центрі скандалу. Через створення «онурівцями» аварійної ситуації на розподільному газопроводі, без газу залишилося село Чкалове, що входить до складу Підгорянської сільської ради.

15 липня о 9:00 біля приміщення сільради відбулася сходка жителів громади. Виявилося, що з понеділка в Чкалове припинене газопостачання. Працівники «Полтавагазу» вдалися до таких заходів через аварійну ситуацію, створену компанією «Онур».

Справа в тому, що на території Підгорянської сільради триває будівництво дороги Н-31. Автошлях проходитиме безпосередньо через газопровід, який прокладений до Чкалового. У процесі будівництва «онурівці» розрили коридор під майбутню дорогу, а поліетиленова труба залишилася висіти в повітрі на висоті близько 8 метрів. Щоб газопровід не провисав, «дорожники» підперли його кількома трубами.

«Газовиків» таке рішення абсолютно не влаштувало, оскільки труба під тиском фактично висіла в повітрі. Вони вказували на це порушення «онурівціям», ті ніяк не реагували. І тоді «газовики» припинили постачати газ на Чкалове.

Обурені жителі Підгорянської сільради під проводом громадського активіста Павла Гунжеля вирішили перекрити рух вантажівкам «Онуру». Та потім перемістилися на автодорогу Н-31 і зайняли пішохідний перехід поряд із сільською радою. Перекриття тривало близько години.

На дії чкаловців відреагували і представники турецької фірми, і газового господарства, і райдержадміністрації, які з’їхалися в сільську раду.

Керівник міжрайонного підрозділу «Полтавагазу» Роман Романенко пояснив присутнім, що до того, як «онурівці» почали будівельні роботи на території Підгорянської сільради, до нього приїжджали представники компанії, аби уточнити місця, де проходять газопроводи. Про газопровід на Чкалове їм було добре відомо. Його домовилися перенести. Та доки буде виготовлятися проект і триватиме підключення нової труби, «онурівці» не повинні були чіпати існуючий газопровід на Чкалове. Працівники турецької фірми поступили інакше, розрили близько 100 метрів труби, пустили під нею транспорт, чим створили аварійну ситуацію. І «газовики» змушені були припинити газопостачання.

Заступник голови РДА Юрій Кропивка, став на бік «онурівців» і почав звинувачувати Романенка в бездіяльності, погрожуючи йому навіть звільненням.

Та Романенко наголосив, що їхньої вини в ситуації, яка склалася, немає. Він запропонував кілька варіантів вирішення ситуації.

Перший заключається в тому, що «онурівці» мають зробити насип до труби. «Газовики» перевірять її придатність. Якщо вона в нормі, трубу присипають 30-сантиметровим шаром землі і газопостачання 

відновлюється. Роман Романенко підрахував, що «онурівці» зроблять насип за один-два дні, ще стільки ж знадобиться часу і його колегам, аби пустити газ. Такий варіант відповідатиме існуючому  проекту. А тим часом «онурівці» замовлять проект на новий газопровід, а «газовики» збудують його.

Інший варіант — помістити поліетиленову трубу у обсадну металеву і «пустити» її під землею. Така робота займе кілька тижнів. І на це потрібне погодження з області.

Оскільки від «Онуру» на зустрічі не було прямих керівників, представники компанії постійно їм телефонували і повідомляли можливі варіанти. Врешті вони зупинилися на другому варіанті.

Романенко ж виступав за перший. Жителі Чкалового вимагали відновити газопостачання.

Усе ж конструктивного рішення на зустрічі не прийняли.

По завершенню сходки, Роман Романенко так прокоментував подію:

— Зі свого боку ми лише попередили виникнення аварійної ситуації і припинили газопостачання. Поліції відомо було про порушення «онурівцями» захисної зони газопроводу. Ми написали в поліцію  відповідну заяву 25 червня. Ще раніше направляли повідомлення керівництву турецької фірми. Листи про припинення розподілу газу споживачам села Чкалове були надіслані в РДА, сільську раду, поліцію та рятувальникам. Найкращий і найшвидший варіант вирішення цієї ситуації — відновити насип під трубою. Це в силах «онурівців». А доки з’явиться новий газопровід, вони стелитимуть дорогу по обидві сторони в напрямку труби, потім приберуть її.











15 липня 2020, 16:49 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.