Підгорянський аеродром продали і розбирають

Підгорянський аеродром продали і розбирають

Земля під летовищем, з якого колись злітали знамениті «кукурузники», уже опинилася в приватній власності. І зараз потужна техніка знімає асфальт на старому аеродромі.

Колишній підгорянський аеродром уже протягом кількох десятиліть перебуває в занедбаному стані. У основному там росли карантинні бур’яни. А за призначенням злітну смугу використовували лише екстремали: із неї злітали парапланеристи та влаштовували нічні змагання любителі автоперегонів.

Але днями місцеві жителі помітили на колишньому летовищі потужну будівельну техніку. За допомогою неї невідомі люди знімали шар асфальту і складували його, асфальт, поруч.

Один із таких свідків події зателефонував до редакції.

Чоловік повідомив:

— Воно то й не моє діло. Але душа болить, коли бачиш, як руйнують нашими батьками зроблене. Поїдьте на Підгору, подивіться і напишіть, що там робиться. Не буде вже аеродрому, розбирають.

У вівторок ми завітали в село Підгора. Перший візит був зроблений до Ірини Пищити, яка виконує обов’язки сільського голови. Ірина Іванівна підтвердила, що й до неї вже зверталися люди із проханням пояснити, що ж відбувається із колишнім летовищем. Посадовець уточнила:

— Наскільки мені відомо, після банкрутства колективного сільгосппідприємства «Прапор» один із чиновників, який займався процедурними бюрократичними питаннями, викупив будівлю, розташовану на колишньому аеродромі. І все. А там 12 гектарів землі, колишньої колективної власності. Про якісь зміни форми власності тієї земельної ділянки, купівлю-продаж, мені не відомо.

Вияснивши диспозицію, ми сіли в редакційний автомобіль і поїхали на об’єкт, точніше — на територію, на котрій колись знаходився аеродром. Якоїсь дуже жвавої діяльності на колишньому летовищі ми не уздріли. На асфальтовій дорозі стояли вантажні автомобілі і самохідний механізм, за допомогою якого знімали асфальт. На одному з автомобілів була намальована емблема фірми «Новатор». Вона відома жителям Кобеляцького району, як підприємство, що займається асфальтуванням доріг.

Чоловіки, які сиділи в ГАЗелі, привітавшись, у один голос заявили, що вони лише виконують чиєсь замовлення згідно угоди.

Один із них запевнив:

— Там із документами все в порядку. Із сільською радою все узгоджено.

На що Ірина Пищита відреагувала:

— Як це узгоджено? А нічого, що я, як виконуюча обов’язки сільського голови, нічого про ці роботи не знаю? До нас ніхто не звертався.

Зрештою, вирішили чекати представника фірми-підрядника. Молодий хлопчина, який з’явився через кілька хвилин, сказав:

— Зараз приїде ще один представник. Документи в нього.

Дійсно, через невеликий проміжок часу з’явився «ще один представник», трішки старший за першого. Він, у свою чергу, заявив:

— Документи в порядку. Але вони не в мене. Мені скинуть їх на Вайбер і я їх покажу сільському голові.

…Коли ми з Іриною Пищитою поверталися до сільради, то, обговорюючи ситуацію, визнавали її досить підозрілою. І дуже сумнівалися в тому, що сільському голові привезуть якісь документи. Але вирішили почекати і не викликати на місце події поліцейських.

Через три години ми зв’язалися з Іриною Пищитою. Вона розповіла:

— Приїжджали ж ті хлопці в сільраду. Показали фото документів. Потім ми поїхали до державного реєстратора, щоб той перевірив достовірність деяких документів. Виявилося, що все правильно. Ті 12 гектарів землі під колишнім аеродромом уже є приватною власністю. Оформив правочин кременчуцький нотаріус. Ну а на своїй землі приватник може робити практично все, що захоче.

Звичайно, редакція спробує вияснити, як колишня колгоспна земля стала приватною власністю і що там будуть робити після того, як вивезуть асфальт. Але… Як кажуть, «Дожени та пхни».


Автор: Ігор Філоненко
7 серпня 2020, 10:09 | Кобеляки | Суспільство



1. Ltava / 7 серпня 2020, 10:38 Цитувати
З однієї сторони-все на продаж,з іншої-а хто його використовував і яке майбутнє планувалося?
2. Zorn / 7 серпня 2020, 11:23 Цитувати
ДЕколективізація, деіндустріалізація, десоціалізація, дегуманізація, декомунізація, дебілізація... "КАПИТАЛ ПРАВИТ БАЛ".
3. Maksym / 7 серпня 2020, 21:16 Цитувати
1.Ltava
«З однієї сторони-все на продаж,з іншої-а хто його використовував і яке майбутнє планувалося?
»

Тут головне питання, мені здається, як об’єкт колективної власності став приватним?
4. Ltava / 8 серпня 2020, 08:01 Цитувати
3.Maksym
« колективної власності с»


Колективна є однією із форм приватної))))))
5. alist / 8 серпня 2020, 11:36 Цитувати
Лицемірство - ось правильна назва статті, яка добре описує ситуацію.
- "душа болить, коли бачиш, як руйнують нашими батьками зроблене. Поїдьте на Підгору, подивіться і напишіть, що там робиться. Не буде вже аеродрому, розбирають."
- " редакція спробує вияснити, як колишня колгоспна земля стала приватною власністю і що там будуть робити після того, як вивезуть асфальт."

А чого ж душа не боліла і редакція не спробувала вияснити як руйнували та переводли в приватну власність:

- Кобеляцький ринок
- Цукровий завод
- МКЗ
- Комбікормовий
- колгоспи (як ферми тепер стали приватними?)
- Сільгосптехніку
- швейну фабрику
- Зорю
- Мрію
- ПМК-69
- СУ-13
- МДСУ-8
- цегельний завод
- АТП
- і ще безліч розкрадених і в більшості знищених підприємств.

Чи хтось ще мріяв, що в аеродром колись всадять мільярди (як в полтавський), і можна буде «покормитись» з цієї афери? Та ні, не буде з Кобеляк Нью-Васюків. Будуть лише магазини, пенсіонери і чиновники. І статті на кшталт - "Ура! З налогів із зарплат місцевих чиновників, формується бюджет району!"

P.S.
- "після банкрутства колективного сільгосппідприємства «Прапор» один із чиновників, який займався процедурними бюрократичними питаннями, викупив будівлю, розташовану на колишньому аеродромі. І все. А там 12 гектарів землі, колишньої колективної власності."
- "Ті 12 гектарів землі під колишнім аеродромом уже є приватною власністю. Оформив правочин кременчуцький нотаріус. Ну а на своїй землі приватник може робити практично все, що захоче."
Мій пламенний привіт сухинівчанам, за скільки гектар ви там гризетесь? 2-3? Учіться, як получити 12 га.
Цікаво що ще викупив собі цей таємничий чиновник? І скільки землі оформив таким чином?

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.