Як в «Екопарку» верблюду реабілітацію надавали

Як в «Екопарку» верблюду реабілітацію надавали

У червні 2018 року в Кобеляках відбулося відкриття комунального підприємства «Екопарк», що знаходиться в мікрорайоні Заворскло. Парк створили на базі кінноспортивної школи, яка перейшла в міську раду від районної. На будівництво «Екопарку» міські депутати виділили 200 000 гривень. Також 150 000 були залучені з обласного бюджету в рамках програми розвитку сільського туризму. Про це на відкритті КП розповідав міський голова.

Щодо функціонування підприємства і депутати, і жителі міста висловлюють різні думки. Одні із задоволенням відвідують його, інші наголошують на неприйнятних умовах, у яких утримуються тварини. Зокрема, малого розміру клітки, сусідство зі стендом для стрільби по мішенях, звідки постійно лунають постріли.

Навесні цього року журналістам тижневика стало відомо, що в місті почав свою діяльність новий комерційний проект. Один із місцевих жителів вирішив налагодити торгівлю тваринами. І дуже схоже на те, що ці чотирилапі друзі наші менші є комунальною власністю КП «Екопарк». Та про це читачі можуть дізнатися із матеріалу «Продам дикобразів, можливий торг» (№17 (865) від 23.04.2020 року).
Минулого тижня про «екопарківських» тварин знову активно заговорили.

 

Від поста у ФБ до заяви в поліцію

6 серпня в соціальній мережі «Фейсбук» користувач Ганна Білаш акцентувала увагу на тваринах, які утримуються в Кобеляцькому комунальному підприємстві «Екопарк». Зокрема, на, м’яко кажучи, хворобливий вигляд верблюда.

Користувач розмістила наступний пост:

«Сьогодні, переглядаючи новини в Фейсбуці, натрапила на одне фото. Я думаю, людина, яка його виклала, вибачиться мені за допис, та стриматися я не можу. Усі ми знаємо про екопарк. Багато хто його відвідав, я — ні, і думаю, не дарма.
У мене три питання по нашому екопарку:
1) до власників: чого ви такі падлюки? (Це — м’яко сказано)
2) до відвідувачів: якими виростуть ваші діти, коли ви їм показуєте таке?
3) до активістів і захисників тварин нашого «славетного» міста: ви сліпі?
У мене немає слів, щоб описати моє обурення побаченим. Тому просто дам для порівняння: справа — верблюд з екопарку Ковалівка, що під Полтавою, зліва — наш.
Це жах!!!!!!!
».

Згодом Ганна Білаш розмістила у ФБ відео, на якому знятий «екопарківський» верблюд. На її думку, тварина голодна, оскільки «гризла» загородку. Жінка звернулася із заявою до Національної поліції за статтею 299 Кримінального кодексу України «Жорстоке поводження з тваринами».

Також громадська організація UAnimals у ФБ поінформувала, що «від учасників спільноти стало відомо про ситуацію в так званому екопарку в Кобеляках (Полтавська область), де в жахливому стані утримується цей верблюд. Готуємо звернення в поліцію від ГО та комунікуємо з місцевими активістами».

Крім того, місцеві активісти домовилися в понеділок зустрітися з міським головою, аби задати йому ряд запитань стосовно утримання тварин у «Екопарку».

Зустріч відбулась у залі засідань Кобеляцької міської ради. На питання активістів відповідали голова міськради Олександр Копелець та директор ККП «Екопарк» Владислав Виноградов.

Активістів цікавило:

— Звідки в «Екопарку» з’явився верблюд?
— Чи стежить за ним ветеринар?
— Які патології чи хвороби виявлені в тварини?
— Хто розробляє його раціон?
— Які медикаменти отримує верблюд?
— Чи може його оглянути кваліфікований ветеринар і при необхідності безкоштовно перевести на реабілітацію в Закарпатську область, у екопарк?
— У тварини дуже хворобливий вигляд, тому її не варто показувати дітям, а ізолювати.

Міський голова та директор КП відповіли:

— Верблюд Боня разом із декількома тваринами наприкінці травня «переїхали» в «Екопарк» із Харківського зоопарку, який зараз реставрують. Тварини перебувають на «реабілітації», за них коштів не сплачували. При вимозі харків’ян тварин повернуть.

— Верблюд має вигодовуватися молоком протягом перших двох років життя. У зв’язку із ситуацією, що склалася в харківському зоопарку, верблюд отримував молоко до року. Через це в організмі тварини відбулися патології. У ветеринарній довідці вказано, що в тварини, віком 1,6 року, виявлено порушення в роботі шлунку і травлення.

— За реабілітацією тварини слідкує харківський ветеринар, який проводить огляд один раз на місяць. Працівники «Екопарку» лише годують верблюда, раціон повноцінний: зернові, сіно, яблука. Через 2–3 місяці вигляд тварини стане кращим.

На питання, хвора тварина чи ні, міський голова сказав, що він не ветеринар і визначати це мають власники верблюда.

Стосовно ситуації, що склалося, ветеринарам харківського зоопарку вже відомо. Телефонувати до фахівців міський голова відмовився, хоча присутні прохали коментар від них. Як і не дав дозвіл оглянути тварину незалежному ветеринару, бо, знову ж, верблюд не є власністю «Екопарку».

Щодо пропозицій від власника екопарку із Закарпаття, який готовий вилікувати тварину, Олександр Копелець припустив, що його не повернуть. Та потім показав переписку з власником цього екопарку, де той надав рекомендації стосовно раціону і медикаментів для верблюда.

— Зимуватиме тварина в конюшні. Можливо, верблюд повернеться в Харків.

— Штатного ветеринара в КП «Екопарк» немає. Раніше працював Олександр Куземко, зараз він перейшов у іншу установу. Та продовжує лікувати тварин безкоштовно, у якості благодійної допомоги. Також тварин оглядає Сергій Куземко. А з приводу того, чи потрібен ветеринар, вирішуватиме міський голова, депутати і керівник «Екопарку».

Утримання КП «Екопарк» у рік обходиться 250 000 гривень, які виділяють з міського бюджету. Із цієї суми 200 000 їдуть на зарплату директора, бухгалтера і двох працівників. 50 000 витрачають на енергоносії і медикаменти для тварин. Кормову базу забезпечують спонсори.

Міський голова визнав, що наразі верблюд має «неприглядний вигляд». Та наголосив, що тварина захворіла не в Кобеляках. Він визнав свою помилку стосовно того, що тварину не зважили, коли привезли з Харкова. Тоді б жодних заперечень стосовно покращення стану його організму не виникало.

 

У «Екопарку» санітарний день

По завершенню зустрічі кілька активістів разом із журналістами направились у «Екопарк». Директор КП повідомив, що понеділок — санітарний день і підприємство закрите для відвідувачів. Щоправда, столичну знімальну групу все ж пустили.

Ганна Білаш так прокоментувала зустріч у міськраді:

— З моменту публікації фото тварини і до сьогоднішнього дня мені зателефонували і написали чимало спеціалістів ветмедицини і зоозахисників. Вони наголошують на тому, що анорексію у тварини неможливо вилікувати без медпрепаратів. Тому ми хочемо від керівництва парку чи міської ради лише дозвіл на обстеження верблюда фахівцями. Жоден номер КО «Харківський зоопарк», указаний у відкритих джерелах, не відповідає. Міський голова відмовився нам надати їхні контакти. Тим часом тварина, можливо, перебуває на межі життя і смерті.

У прес-службі Кобеляцького відділу поліції повідомили, що наразі заява знаходиться на розгляді в дільничних офіцерів. Вони звернулися за допомогою до ветеринарних лікарів та направили запити в Кобеляцьку міську раду. Після отримання заключень, буде прийняте додаткове рішення щодо доцільності порушення статті 299 Кримінального кодексу України.

 

Як повідомили працівники Екопарку, після скандалу, який розгорівся навколо верблюда Боні, 11 серпня його повернули у Харківський зоопарк.

Також, «екопарківці» розповіли про умови, в яких тварина утримувался у Харкові. З їх слів, на момент, коли верблюда забирали із Харківського зоопарку, він мав значно гірший вигляд та умови ніж за час перебування у Кобеляцькому комунальному підприємстві.


Автор: Олександр ДІДЕНКО
13 серпня 2020, 12:25 | Кобеляки | Цікаве

1. Fuks / 13 серпня 2020, 15:30 Цитувати
Ну,і нафіга з тварин знущатися,як за 50тис.можна доглядати за кучею екзотичних тварин.Піар і головотяпство.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.