На Землі закінчився річний запас поновлюваних ресурсів

На Землі закінчився річний запас поновлюваних ресурсів

Принаймні, так стверджують вчені з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін, які щороку розраховують точну дату, коли цей запас виявляється вичерпаний.

Цього року, згідно з підрахунками, людство вичерпало всі відновлювані ресурси, які можуть відновитися на планеті протягом року, до 22 серпня. І це, насправді, досить хороший показник, якого не було вже більше десяти років. Як стверджують вчені, у 2000 році запас відновлюваних ресурсів закінчився 23 вересня, у 2009 році — 18 серпня, а в минулому році — 23 липня.

Причиною того, що на цей раз дата пересунулася на місяць, стала пандемія COVID-19 і прийняті в цьому зв’язку карантинні заходи, через що споживання людством ресурсів, у порівнянні з минулим роком, скоротилося майже на десять відсотків. Але, за словами німецьких екологів, основної проблеми це принципово не вирішує – ресурсів усе одно споживається приблизно на 60% більше, ніж природа може регенерувати.

Тому через те, що річний запас відновлюваних ресурсів закінчився, кінця світу не відбудеться. Людство продовжить жити точно так само, як і раніше, але це буде вже, як кажуть вчені, «життя в борг».

Власне, основна ідея, яка стоїть за всіма цими підрахунками, в тому і полягає, щоб представити споживання ресурсів людством у вигляді звичайного бухгалтерського розрахунку, показавши, що дебет з кредитом в цьому випадку зовсім не сходяться.

7 вересня 2020, 13:21 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.