У Кобелячок планують запустити товстолобика і амура

У Кобелячок планують запустити товстолобика і амура

Ці риби допоможуть очистити воду і запобігатимуть її цвітінню.

Голова громадської організації «Свідома Ініціативна Кобеляччина» Юрій Срібний підготував черговий звіт про роботу, проведену протягом останнього місяця літа. А виконано чималий об’єм, зважаючи на те, що організатором усіх робіт і їх безпосереднім учасником являється сам голова «СІКу».

 

Зручні під’їзди, футбольне й волейбольне поля

Юрій Срібний говорить, що після того, як у тижневику вийшло кілька останніх публікацій про діяльність «СІКу», до нього зателефонував Олександр Лозовщук, начальник дільниці одеського товариства «Ростдорстрой». Вони разом оглянули об’єкти, які впорядковує Юрій Срібний, і представник шляхобудівельної компанії погодився допомогти.

— Уже 1 серпня біля Кобелячка, у районі Бабенкової ями, працювала техніка одеського товариства, — говорить голова «СІКу». — Протягом дня грейдер вирівняв землю на футбольному полі, підрівняв існуюче волейбольне і підготував майданчик для нового.

Також розрівняли землю по берегах річки, підсипали фрезерованим асфальтом відрізок дороги від траси Кобеляки — Бутенки до гусятника і комбікормового заводу, впорядкували спуск біля вагової, зі сторони Підгори, прогрейдерували дорогу по вулиці Ватутіна, від Київської до «бесівського» будинку. Понад осичками вирівняли дорогу і зробили пожежний розрив. Усього працівники «Ростдорстрою» завезли п’ять вантажних автомобілів землі, одне авто щебеню, два — асфальту і два ґрунтощебеню. Хочу подякувати за виконаний об’єм роботи виконробу Геннадію Тимофєєву, майстру Олександру Сінику, машиністу Володимиру Гонцу, навантажувачу Володимиру Бруднікову, водієві Сергію Новаковському. Працівникам, які виконували дорожні роботи, Олександру Гречанилому та Сергію Костєву.

Наприкінці липня працівники турецької компанії «Онур» провели капітальний ремонт дорожнього покриття по центральній вулиці Кобеляк, від мосту через Кобелячок до районної лікарні. На цьому відрізку вулиці Шевченка знаходяться кілька автобусних зупинок. Після ремонту автошляху утворився перепад між дорогою і узбіччям. Зі слів Юрія Срібного, різкий з’їзд автобуса з дороги міг призвести до аварійної ситуації. Тому він звернувся до «онурівців», аби ті вирівняли майданчики біля зупинок. 30 липня та 2 серпня працівники фірми «Онур» завезли і «вкатали» в місцях зупинок громадського транспорту відфрезований асфальт.

4 серпня через соцмережу Фейсбук голова «СІКу» організував жителів міста на суботник, аби гуртом упорядкувати футбольне поле біля Бабенкової ями.

Срібний каже:

— Увечері біля Кобелячка зібралися семеро жителів міста: Валентина Маляренко, Лариса Забрудська, Віктор Снітко, Ярослав і Григорій Дмитренки, Руслан Федосенко і я. Ми «озброїлися» граблями і приступили до розрівнювання поля та розбиття грудок. За годину справилися з роботою. А наступного дня пішов дощ і земля ще більше розм’якла. Слідом я засіяв поле насінням споришу. Тому вважаю, що гуртом нам вдалося провести своєрідну рекультивацію.

 

Садки Кувалдіна і аграрного ліцею поливають та обкошують

6 серпня біля садків Кувалдіна і аграрного ліцею працювала пожежна техніка. Та кобеляцькі рятувальники, на щастя, приїхали не боротися з вогнем, а на прохання Юрія Срібного полили дерева. До речі, голова «СІКу» відзначив, що вже не вперше звертається за допомогою до Юрія Гребенюка, начальника Кобеляцького районного сектору ГУ ДСНС.

А 27 серпня депутат обласної ради Сергій Жук виділив трактор, яким провели дискування обох садків.

 

Двоє в човні, не рахуючи негашеного вапна

У середині серпня через спеку в Кобелячку почала «цвісти» вода. Юрій Срібний проконсультувався зі спеціалістом, який порадив внести негашене вапно. Через Фейсбук голова «Сіку» повідомив про необхідність збору коштів для порятунку жителів водойми.

Фінансово допомогли Наталія Хейлик, Григорій Дмитренко, Артур Білаш і Валентина Мунько. Власник магазину будматеріалів Руслан Будаков зробив знижку на вапно і дав 5 кілограмів безкоштовно.

— Разом із Віктором Савенком на його човні двічі вносили вапно, — пояснює Срібний. — Вливали і спеціальний реагент для очистки води, який купив Віктор. Порадившись, вирішили, що до весни необхідно зібрати гроші і запустити в Кобелячок товстолобика і амура. Вони являються санітарами водойм, поїдаючи дрібні водорості. Загалом потрібно до ста кілограмів риби. Придбати її можна в Петриківському рибному господарстві. Вартість одного кілограма — близько 50 гривень. Запускати рибу потрібно ранньою весною або пізньою осінню.

Наостанок Юрій Срібний наголосив, що до кінця сезону треба встигнути окультурити кілька об’єктів. Зокрема, покосити суху траву на Галевій і Максютиній криницях, двох оглядових майданчиках, провести очистку велодоріжки. Тому всі бажаючі попрацювати можуть телефонувати за номером (050)305-00-45. Для надання фінансової допомоги — карта голови «СІКу» ПриватБанку, 5168 7574 1323 7076, Срібний Юрій Феодосійович.






Автор: Олександр ДІДЕНКО
20 вересня 2020, 12:25 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.