За рік картопля подешевшала майже удвічі

За рік картопля подешевшала майже удвічі

У це важко повірити, але статистика — річ вперта. Ціни на «другий» хліб восени 2020 року набагато нижчі, аніж у цей же період у році минулому. Причому, продавці на ринках говорять про падіння попиту.

Станом на середину жовтня дефіциту картоплі на кобеляцькому ринку не зафіксовано. Поки що цей товар продають суто місцеві виробники та перекупники. Вартість одного кілограма коливається в діапазоні 8-9 гривень. У торгівельних мережах цей крам пропонують за аналогічними цінами. Хоча кілька тижнів тому в «Маркетопті» кілограм картоплі пропонували по шість гривень.

Але самі ж продавці підтверджують, що ажіотажного попиту серед покупців немає. Щодо перпспективи ціни говорять дуже обережно. Але погоджуються із тим, що картопля може трішки подешевшати. Це відбудеться в разі, коли в Кобеляки повезуть бульбу, вибрану в Чернігівській та Сумській областях. І при тій умові, що торгуватимуть нею представники виробників, а не перекупники.

У той же час керівники місцевих бюджетних закладів, які заготовляють картоплю десятками тонн, повідомляють, що завдяки аукціонним торгам через Прозорро зуміли закупити цей продукт за ціною близько шести гривень.

Між тим, якщо переглянути архів «ЕХО» за 2019 рік, то можна побачити, що рік тому в цей же період картопля на місцевому кобеляцькому ринку коштувала набагато дорожче. Ціни становили 12-16 гривень за кілограм. Дорожчою була і цибуля. Торік у середині жовтня за неї правили 7 гривень. Зараз навіть у місцевих перекупників вона коштує на гривню-дві дешевше. А підприємець Юрій Миненко взагалі виставив «смішну» ціну в 3,95 за кілограм.

Він каже:

— Цибулю привіз із Херсонщини. Сорт Халцедон. Це пізній  сорт. Така цибуля лежатиме довго.
Підходить потенційний покупець. Дізнається ціну. Хитає головою і скрушно говорить:

— А я поспішив. По п’ять гривень купив. Аби ж знаття, що ще подешевшає.

 

«Кобеляцьких» овочів на ринку дуже мало

Цікаво, що цибулі, картоплі та інших овочів, які вирощені саме в Кобеляцькому районі, на ринку практично немає. Постійно торгують місцевою продукцією хіба що сім’я Гречаних із Красного та кілька інших дрібних виробників.

Секрет цього феномену розкриває Світлана Ільченко із Лівобережної Сокілки. Жінка постійно торгує на ринку городницькою продукцією. Продає і кавуни, і дині, і картоплю. Чесно зізнається, що більшу частину овочів купляє в іншій місцевості.

Світлана  пояснює:

— Через зміну клімату, літо стало дуже спекотним і засушливим. Без поливу овочі не виростуть. Я зараз продаю свої  кавуни і дині. Але ж їм води майже не потрібно. А ось із картоплею інша історія, їй потрібний полив. Та, що рання, особливо Рів’єра, ще встигла в мене «вискочити». Нав’язалося багато, але дрібнувата. А пізніші сорти вже й не вродили. Хоча в мене і комбайн є для збирання картоплі. Але немає води. Картоплю вожу із Магдалинівського та Петриківського районів. Там десятки, а в декого і сотні гектарів овочів на поливі. Воду беруть із каналу Дніпро — Донбас. Був би і в нас такий канал, і ми б масово вирощували. А так, наскільки мені відомо, гектарами картоплю саджаю лише я та Сергій Петренко із Шенгурів.

Світлана відзначає, що зараз кобелячани масово купляють посадкову картоплю для того, щоб отримати урожай вже в наступному році.

Вона пояснює:

— У мене та в інших таких же продавців можна купити посадкову картоплю, нехай і не найвищої репродукції, але за невисокими цінами. Рік-два вона добре родитиме. А «їстівну» картоплю люди не дуже беруть, тому що в цьому році в самих трішки вродило. Хто ранню посадив, та ще й  у березні-квітні, у того урожай є.

Віктор Рибалко, який торгує привозною картоплею, має інше пояснення відсутності ажіотажного попиту.

Він каже:

— Так, у людей трішки картоплі своєї є. До нового року точно вистачить. А ще вони, люди, вже звикли, що картопля в продажу буде завжди. І ціни дуже не міняються. Тому «про запас» сотнями кілограмів уже не беруть.

Підприємці скептично ставляться до перспективи різкого зниження ціни внаслідок насичення ринку виробниками картоплі із Сум, Чернігова та Волині.

Той же Рибалко пояснює:

— Я беру картоплю на Волині. Там урожай не рекордний. Окрім того, потрібно врахувати, що зараз транспортні витрати «кусаються». Ану привези за чотириста кілометрів «фуру». І скільки вона тобі коштуватиме, і скільки ти її продаси в Кобеляках. Якщо й повезуть, то хіба що в Полтаву, Кременчук, інші великі міста. Знову ж, карантин. Не кожен зважиться їхати  в іншу область через епідемію.
Так чи інакше, але потрібно констатувати, що цьогорічні ціни на овочі, у порівнянні з минулим роком, не підвищилися. Єдине виключення — помідори та перець.

Інший висновок — власного виробництва овочів у Кобеляцькому районі немає.


Автор: Ігор Філоненко
17 жовтня 2020, 12:30 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.