Копелець — «на коні»?

Копелець — «на коні»?

Зараз уже можна стверджувати, що перший раунд виборчих перегонів виграли кобеляцький міський голова Олександр Копелець та екс-голова Бутенківської громади Микола Скрильник. Але попереду в названих керівників ще й другий раунд. Ні, мова йде не про якийсь там другий тур. Другого туру голосування не буде, адже це не передбачено діючим законодавством. Але що Копельцеві, що Скрильнику доведеться добряче поборотися за «уми і серця» тепер уже не пересічних виборців, а цілих депутатів.

У принципі, місцеві вибори в Кобеляках та інших населених пунктах уже Полтавського району закінчилися прогнозованим результатом. У нашому регіоні, як і в цілому по Україні, виборці вирішили не міняти коней на переправі і довірили право керувати громадами діючим керівникам. Сусідня Новосанжарщина, де Інна Коба програла вибори Геннадію Супруну, є швидше виключенням із загального правила. Окрім того, потрібно врахувати, що Супрун, як і Коба, був діючим чиновником, тобто про зміну обличч у владі не йдеться і в Нових Санжарах. От у Драбинівці та Нехворощі, там дійсно до влади прийшли нові керівники.

Уже після виборів один із місцевих підприємців показав результати опитування, яке проводив із власної ініціативи.

Він пояснив:

— Я задавав прямі запитання своїм клієнтам, за кого вони проголосують на місцевих виборах. Питав лише про кандидатів на посаду голови. Результат не оприлюднював. У тому числі, і через «ЕХО», щоб ніхто не назвав це якоюсь маніпуляцією. А зараз уже можу показати результати свого опитування.

Згідно із результатами опитування, Олександр Копелець набирав 35 відсотків голосів, Василь Кіптілий — 18, Анатолій Шкарбан — 16. Таміла Шевченко — взагалі один відсоток. Результат справжніх виборів виявився схожим. Єдине виключення — Таміла Шевченко, за яку проголосували набагато більше виборців, аніж у анонімному опитуванні. Для порівняння — реальні результати у відсотках: Копелець — 31,7, Кіптілий — 27,3, Шкарбан — 19,7, Шевченко — 15,3, Няйко — 4,5, Ковач — майже відсоток.

Щодо Білицької громади, то ніхто опитування не проводив. Але доводилося чути не від одного і не від двох жителів Бутенківської ОТГ:

— Ми голосуватимемо за Скрильника. Навіть знаючи про його недоліки. Він громаду створив, отже має право керувати.

Між іншим, так говорили і деякі люди, котрих важко запідозрити в якихось симпатіях до Миколи Володимировича і які на минулих виборах голосували за Павла Гунжеля.

У Біликах такого лідера не було і до виборів. Зрештою, вони, маються на увазі люди, які були в білицькій владі, нічого й не робили для того, аби створити громаду. Тому є і своя справедливість у тому, що вибори виграв бутенківець, а не біличанин.

Що ж, можна говорити про те, що Скрильник, та й Копелець, виграли вибори заслужено і закономірно. А з цим і стали основними претендентами на лідерство в неофіційній редакційній рубриці «Політик року». Причому, у Копельця більше шансів стати отим самим «політиком року». Для цього йому потрібно ще й «домовитися», «обдурити», «приручити», «нагнути» новообраних депутатів. Потрібне слово можна вибирати самому. Звичайно, можна вжити і слова на кшталт «об’єднати», «очолити». Але якось важкувато вважати їх щирими після того, як Олександр Олександрович як тільки не обзивав своїх справжніх і уявних опонентів у боротьбі за владу. А потім ще й примудрився, замаскувавшись під звичайного «Копельця, жителя Жуків», втрутитися у виборчу кампанію в сусідній громаді. І все це робив публічно, через підконтрольний йому єдиному псевдобюлетень «Наше місто». Тому навряд чи міському голові, навіть попри його неординарні здібності маніпулювати людьми, «дружити сім’ями» зі Скрильником, як головою сусідньої громади, та Тамілою Шевченко і Василем Кіптілим, як учорашніми суперниками на виборах.

Але ж «дружити» з кимось таки доведеться. Адже попри той факт, що Копельцеві вдалося «завести» у депутатський корпус міської громади аж дві «своїх» партії, номінально вірнопідданої більшості він серед депутатів не має. А без вірної більшості не буде можливості одноосібно вирішувати і кадрові, і бюджетні, і земельні питання. Можна то й самому або через виконком потрібні рішення приймати. Але тоді в разі якогось порушення можна й «сісти». А кому воно потрібне таке «задоволення»? От коли депутати проголосують — тоді зовсім інша справа. Їх ще ніхто не «посадить». Колективна безвідповідальність називається. І якщо нею, колективною безвідповідальністю, уміти користуватися, то можна «гори звернути» і «грошей хапонути».

 

Отже, хто ж зайшов у міськраду і на кого може розраховувати Копелець?

Абсолютну лояльність до обраного міського голови, безумовно, продемонструють:

— Депутати від партії «Довіра»: Павло Голтвянський, Ольга Татарко, Василь Фещенко, Андрій Мельник. Усі вони, що головне, є працівниками або міськради, або комунального підприємства «Водоканал Плюс». Сюди додасться ще одне прізвище, адже в депутати прийшов і сам Копелець. Так що вже п’ять «багнетів» у Копельця є.

— Депутати від «Нашого краю»: Олександр Копелець–молодший, Володимир Гречаний, Віктор Фесюра. Тут теж усе буде стовідсотково.

Але ж. 5+3+сам голова = 9 голосів. А потрібно мінімум 14. І бажано, щоб і запас був. Адже люди можуть і хворіти, і помирати.

Тому потрібно мати резерв. Тут міський голова може розраховувати передусім на «Батькіщину» та «Опозиційний блок».

ВО «Батьківщина» в міській раді будуть представляти: Алла Ялова, Ніна Ясинська, Василь Рафальський, Володимир Жуков. Від «Опоблоку» в раду увійшли Микола Попик та Віталій Немудрий. Якщо згадані партії стануть сателітами «Довіри» і «Нашого краю», то голосів у Копельця для створення нехай і хиткої, але більшості, вистачить. Теоретично — це можливо, не дивлячись на те, що Олександр Копелець устиг у своєму бюлетені нахамити і Ясинській.

Окрім того, в раді будуть представлені партії «За майбутнє» — Таміла Шевченко, Олег Решетило, Анатолій Кривуля, Наталія Крайнюк, «Рідне місто» — Анатолій Таранушич, Ігор Проценко, Микола Андрієнко та «Слуга народу» — Василь Кіптілий, Роман Василенко, Тамара Гординська, Марина Ященко та Михайло Брейко.

От цих «нагнути» точно не вдасться. І купити теж. Доведеться домовлятися і йти на компроміс. Як і з ким — питання ще те. Окрім того, хто-хто, а Таранушич, Андрієнко, Шевченко та Решетило дуже добре розуміються на бюджетній та організаційній «кухні» влади. Їх не обдуриш. «Слуги народу», безумовно, такого досвіду не мають. Але мають амбіції і нуль зобов’язань перед міським головою.

Звичайно, Олександр Копелець може зробити «хід конем» і скласти мандат міського голови, промінявши його на депутатство в Полтавській обласній раді, куди він теж пройшов. Але це малоймовірно. А якщо це станеться, то кобелячан очікують нові вибори.

Про перспективи Миколи Скрильника, який ще не зрозуміло, чи «на коні», чи «у вогні», поговоримо в наступному номері.


Автор: Ігор Філоненко
6 листопада 2020, 19:45 | Кобеляки | Політика



1. AVI90 / 6 листопада 2020, 22:26 Цитувати
Саме завдяки домовленості Копельця та Таранушича п’ять років тому Кішинський став головою райради, так що все ще попереду...
2. Ltava / 6 листопада 2020, 22:33 Цитувати
[[ЦИТАТА|1|AVI90|Саме завдяки домовленості Копельця та Таранушич]

Гарно підмічено))) Буде нормальна Кобеляцька «ШИРКА» по деребану району)))
3. Antireiting / 7 листопада 2020, 10:28 Цитувати
Головна задача Копельця, це зібрати свою команду. Дійсно набрати нових не заплямованих людей,які просто зажралися. І це буде ефективно для розвитку громади. Зараз відкриваються нові можливості для громади. А стосовно Таміли Шевченко , а також Анатолія Таранушича команд, у них був свій час показати свою ефективність, результатів вони не показали задовільних. Бувши головами райдерж адміністрації. Так що зараз їм потрібно не мішати розвивати громаду, а допомагати. Стосовно Василя Кіптілого, це також людина Таранушича і він буде виконувати що йому скажуть! Громаді потрібний розвиток адже це волевиявлення людей, і вони вибрали лідера, хоч він також не святий, але краще чим попередник однозначно.
4. alist / 8 листопада 2020, 00:50 Цитувати
3.Antireiting
«Головна задача Копельця, це зібрати свою команду. Дійсно набрати нових не заплямованих людей,які просто зажралися.»

Боже, скажи що це був жарт. Копелець набере "нових не заплямованих людей"???
3.Antireiting
«А стосовно Таміли Шевченко , а також Анатолія Таранушича команд, у них був свій час показати свою ефективність, результатів вони не показали задовільних. Бувши головами райдерж адміністрації.»

Тільки от і Копелець будучи колись головою райдержадміністрації теж показав свою "ефективність".
3.Antireiting
«вони вибрали лідера, хоч він також не святий, але краще чим попередник однозначно. »

А хто попередник Копельця? Кобеляцький міський голова Копелець? Ну даже не знаю, може дійсно цей Копелець краце поперіднього Копельця, в крайньому разі зачекаємо наступного Копельця, от він точно буде кращим!.
-----------------------
А відносно шансів Копельця правит...тобто керувати громадою... Ми ж не наївні діти і розуміємо, що пішли туди в депутати, ради бабла. От зараз і стоїть питання перед депутатами - Копельцю потрібно купити 5 депутатів, ну може це пару за півціни. А на інших, тратити бабло йому сенсу немає. Так що думаю свою коаліцію він створе без проблем. Ну звичайно покричать і битимуть себе в груди на першому засіданні для виду. А от потім, 5-7 депутатів підключаться "в роботу на благо громади". Так що 31,7% виборців можуть уже почати відчувати гордість за Санича і його бабло. А інші 68,3% виборців поздоровляю - Ви меншість (слава Богу лише політична), і маєше слухати волю "більшості". Така от кобеляцька політична математика, де 68,3 менше 31,7, де депутат за якого проголосувало 23 людини (Немудрий з ОПЗЖ) буде представляти інтереси багатотисячної громади, де здоров’я верблюда, багатьом важливіше ніж життя людей. І не потрібно писати статей про Лозінського, тут у нас не краще.
5. микола козак / 8 листопада 2020, 11:00 Цитувати
Складається враження , що пан редактор бажає стати пророком.А що , коли і Копилець і всі обрані депутати матимуть єдину ціль покращення життя в громаді і будуть робити всі все для цього? Маючи свою неприязнь до Копельця , вам пане редактор потрібно хоч на певний час вгамуватись.
6. Antireiting / 8 листопада 2020, 13:43 Цитувати
Згоден, з вами, але ж Копелець значно ефективніше, Ісипа.
7. Antireiting / 8 листопада 2020, 13:46 Цитувати
Зрозуміло, що Шевченко, Таранушич, Кіптілий при посадах у органах влади, а мають таке матеріальне становище. Справедливо так не заробиш.
8. alist / 8 листопада 2020, 14:57 Цитувати
5.микола козак
«А що , коли і Копилець і всі обрані депутати матимуть єдину ціль покращення життя в громаді і будуть робити всі все для цього?»

Ну я хоч і не редактор, але питання - 5 років цілі покращити життя місту Копелець не демонстрував, з чого робити висновки, що тепер це його озаботить?
P.S. На всякий випадок відмічу, що вважаю, що його «конкуренти» теж не переживають за громаду. на мою думку в них одна ціль - покращити життя собі і "кинути кістку" своєму оточенню. Хто не вірить - почитайте їх программи, там 0% конкретики, планів та реалістичних обіцянок, так сказати за все хороше і проти всього поганого.
6.Antireiting
«Згоден, з вами, але ж Копелець значно ефективніше, Ісипа. »

Те саме, тільки в профіль.
9. Antireiting / 8 листопада 2020, 16:58 Цитувати
В ногу з реформою децентралізацією, потрібні люди які будуть розвивати громаду, геть старих працівників. Тільки чесні справедливі люди, які ьудуть працювати на результат.
10. микола козак / 8 листопада 2020, 19:00 Цитувати
9.Antireiting
« потрібні люди які будуть розвивати громаду, геть старих працівників. Тільки чесні справедливі люди, які ьудуть працювати на результат.»

Поки таких людей чекати не варто , в Україні психоз швидкого збагачення , а збагатитись можна тільки перебуваючи у владі.Малий і середній бізнес , це в основному спекуляція китайською продукцією і збагатитись тут навряд вдасться , ну ще можна трохи на добуванні бурштину і вирубці лісів і лісополос , але тут знову доведеться ділитись з тими , хто у владі.А доступ у владу під надійним замком для чесних .Тож думаю не варто мутити суспільство.
11. Antireiting / 8 листопада 2020, 19:11 Цитувати
Солідарен з вами, така ж схема з лісами і лісополосами була у Таміли
12. Седой / 8 листопада 2020, 20:27 Цитувати
Что вы про эти лесополосы! Это же наследие комуняк! памятники сносите, а деревья нельзя? Будьте последовательны! И еще. Будет мозгов, как у Таранушича, тоже бедными не будете.
13. Antireiting / 9 листопада 2020, 15:48 Цитувати
Звичайно, Таранушич нажив статки на держ.службі.А зараз корче з себе правильного, типу він працює в Астарті і допомогає всьому району. Створює картинку красиву, а насправді землі нагріб по району. Якою могли користуватися малі фермера, і розвиватися. Хапуга як і всі.
14. Седой / 9 листопада 2020, 16:24 Цитувати
не имею информации, чтобы комментировать :( далеко живу. встречался - понравился, с мозгами и адекватный, мое личное впечатление. вам дома виднее
15. Kandidat / 12 листопада 2020, 14:11 Цитувати
Цікаво буде подивитися , на виправдовування Копельця, коли аквапарк , "ведмедівський " міст і кінотеатр у парку Богдана Хмельницького так і залищаться лише передвиборчими вигадками "жуківського казкаря".
Хоча тут, легко, все можна зіпхнути на опозиційних депутатів , що "вставляють палки в колеса".

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.