Два місяці без води, або Чому Драбинівка відмовилась від грошей газонафтової компанії

Два місяці без води, або Чому Драбинівка відмовилась від грошей газонафтової компанії

10 січня в мережі Фейсбук Ліна Остапенко, депутат Драбинівської сільради, опублікувала матеріал під назвою «Від дарованого коня відмовилися. Підсунули троянського». Згодом у соцмережі з’явилася стаття Людмили Стельмах, представника правозахисної ГО «Полтавський медіаклуб», «Стриптиз на… свердловині» та черговий допис Остапенко «Громада — велика сила». У них розповідається, що в селі Крута Балка, яке входить до складу Драбинівської сільської ради, вийшла з ладу одна із артсвердловин. Унаслідок чого з 18 листопада без водопостачання залишилися жителі вулиці Набережної та провулку Затишного.

Зокрема, автори згаданих публікацій зазначають, що проблеми на артсвердловині почалися з непрофесійних дій начальника комунального господарства Володимира Сенченка.

Коли на свердловині вийшов з ладу насос, Сенченко привіз зі складу комунгоспу новий, який був більший, ніж потрібно. І хоч керівника комунгоспу попереджали, що цей насос, вартістю 16 тисяч гривень, не підходить, Сенченко опустив його в свердловину. Але на 30 метрах насос застряг. Потім за 20 тисяч гривень підрядна організація з Полтави (ФОП Нос О. М.) забила цей насос на 60 метрів. І свердловина взагалі вийшла з ладу. Тому довелося пробивати нову. Вартість нової свердловини становить 250 тисяч гривень.

18 грудня представники Полтавської газонафтової компанії запропонували сільраді чверть мільйона безповоротної спонсорської допомоги на відновлення свердловини. І знайшли підрядника (СУСТР-19), який обіцяв за тиждень виконати роботи з відновлення свердловини.

Спершу це питання винесли на спільне засідання депутатських комісій, а згодом — на сесію.

24 грудня на сесійному засіданні драбинівський сільський голова Тетяна Лєскова пояснила, що не погоджується на спонсорську допомогу від «газовиків», оскільки не вивчила їхні документи. Більшість депутатів підтримали позицію очільниці громади.

28 грудня на рахунок комунгоспу від ТОВ «Чиста криниця» надійшло 250 тисяч гривень як безвідсоткова поворотна фінансова допомога.

31 грудня на онлайн-платформі ProZorro з’явилося повідомлення від драбинівських комунальників про проведення процедури закупівель «Поточний ремонт свердловини» вартістю 250 тисяч гривень. Роботи з буріння артезіанської свердловини в Крутій Балці виконав ФОП Горобець Є. В. 11 січня водопостачання в будинках жителів Набережної і Затишного відновилося.

Та Остапенко і Стельмах відзначають, що директор ТОВ «СУСТР-19» Леонід Зінченко розкритикував роботу підрядників. На його думку, ФОП Горобець Є. В., замість обсадної труби зі сталі, поставив пластикову. Та ще й замалого діаметру — 140 міліметрів. Труба з пластику не витримає складних геологічних умов ґрунтів у Крутій Балці. Сильні верхні плавуни можуть зім’яти її, тому доведеться бурити нову свердловину зі стальною трубою. А це з документацією і роботою коштуватиме вже 1 200 000 гривень.

Крім того, так як діаметр обсадної труби 140 міліметрів, то, відповідно, фільтрова колона ще вужча. А значить, у неї може зайти тільки малопотужний насос, що піднімає 2–2,5 кубометра води на годину, розрахований на невелику глибину. У той час, як у Крутій Балці бучацький горизонт пролягає на 140‑метровій глибині. Позаяк потреба у воді велика, то насос працюватиме без перепочинку й може швидко згоріти.

 

Ми вам спонсорську допомогу, а ви нам газову свердловину

За коментарем кореспонденти «ЕХО» звернулися до очільниці Драбинівської ОТГ Тетяни Лєскової.
Стосовно відмови від спонсорської допомоги Полтавської газонафтової компанії, сільська голова сказала:
— По-перше, ще до мого обрання на цю посаду, був підписаний регламент про роботу сільського голови Драбинівської сільської ради. У ньому вказано, що рішення стосовно надання будь-яких згод приймаються тільки на сесії. Тобто, одноосібно я не могла вирішити питання щодо прийняття спонсорської допомоги. Його винесли на сесію.

По-друге, звідки Полтавська газонафтова компанія дізналася про те, що в Крутій Балці вийшла з ладу свердловина, можна тільки здогадуватися. Я вважаю, що Ліна Остапенко лобіює свої інтереси в просуванні компанії.

По-третє, паралельно з наданням фінансової допомоги ці «спонсори» просували питання про розконсервування свердловини, що знаходиться на території Драбинівської громади. Відповідний лист на моє ім’я надійшов від газонафтової компанії.

Далі сільська голова пояснила, що комунальне господарство Драбинівської сільської ради отримало 250 000 гривень на ремонт свердловини від ТОВ «Чиста криниця». Їх комунальники мають повернути протягом двох років. Позичка від «Чистої криниці» не вплине на підвищення тарифу. Але він може зрости через підвищення мінімальної заробітної плати і підвищення тарифу на електроенергію.

Також Тетяна Лєскова додала, що оскільки свердловина знаходиться на балансі комунального господарства, сільрада не могла виділити кошти на її ремонт.

Щодо підрядника, якого пропонували представники газонафтової компанії, то очільниця ОТГ наголосила:

— ТОВ «СУСТР-19» має відкритий КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) на будівництво житлових і нежитлових приміщень. Тому ми засумнівалися в тому, що товариство зможе відремонтувати свердловину. Тим більше, що «СУСТР-19» довгий час було пов’язане з газонафтовою компанією. Підприємство бурило водяні свердловини для «газовиків» у Соколовій Балці. Ми з’ясували, що на «СУСТР-19» були нарікання. Безпосередньо в тій же Соколовій Балці, де вони займалися бурінням трьох свердловин. Після них кожен об’єкт переробляли.

Відносно пластикових труб, які підрядник використав на артсвердловині, то Тетяна Лєскова говорить, що вони відповідають всім нормам. Теж саме стосується і насоса, яким подається вода. Його потужності в повній мірі вистачить для потреб жителів Набережної і Затишного.

Зупинилася сільський голова і на питанні щодо «непрофесійності дій» керівника комунгоспу, які призвели до виводу свердловини з ладу:

— Після того, як на свердловині вийшов з ладу нанос, Володимир Сенченко вивчив проектно-кошторисну документацію. Відповідно до проекту, він придбав насос. І коли його впускали, насос застряг. Виявилось, що на свердловині використані труби, товщина яких не відповідає проекту. Тоді довелося залучати полтавську фірму, працівники якої забили насос на 60 метрів. Днями керівник комунального господарства звернувся до підрядника з листом, аби той повернув кошти, оскільки зазначені в договорі роботи не виконані.

Ось така ситуація. Залишається тепер слідкувати за тим, чи працюватиме свердловина в Крутій Балці, чи поверне комунгосп позичку «Чистій криниці» та чи відшкодує підрядна організація з Полтави (ФОП Нос О. М.) кошти комунальникам.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
24 січня 2021, 10:47 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.