Тепло в школах, або Чи стануть діти заручниками дорослих ігор

Тепло в школах, або Чи стануть діти заручниками дорослих ігор

У понеділок по Кобеляках почала поширюватися інформація про те, що в міських навчальних закладах температурний режим не відповідає санітарним нормам. Нібито, у приміщеннях, де навчаються діти, температура опустилася до чотирьох градусів за Цельсієм.

Потрібно нагадати, що вперше інформація про те, що в міських навчальних закладах холодно, була озвучена 9 лютого. Причому, можна говорити, що озвучена на офіційному рівні.

Під час засідання постійних комісій при міськраді депутат Ігор Проценко заявив, що в школах діти під часу уроків мерзнуть. Він звернувся до міського голови Олександра Копельця:

— Зверніть увагу. Там і ваш онук вчиться.

Міський голова запевнив, що знає про ситуацію. І сказав, що влада вже займається вивченням проблеми. При цьому згадав депутата і працівника міськради Василя Фещенка й газове опалення. Нагадаємо, що міські школи, як і навчально-реабілітаційний центр та школи в Світлогірському і Придніпрянському, три роки тому були переведені на опалення альтернативним видом палива. Там були встановлені твердопаливні котли, що перетворюють на теплову енергію пелети і тирсу та інші відходи деревообробного виробництва. Постачає тепло в навчальні заклади місцеве підприємство ТОВ «ТЕА-КОМ ПОЛТАВА».

Три роки тому «ТЕА-КОМ ПОЛТАВА» пропонувало за власний рахунок встановити подібне обладнання і в міських дитсадках. Але проти цього виступив міський голова Олександр Копелець. Можна припустити, що він би не дозволив перевести на альтернативні види опалення і середні навчальні заклади. Та три роки тому Копелець не мав ніякого впливу на відділ освіти. Зараз вони перейшли під юрисдикцію громади, і міський голова отримав необхідні важелі впливу. І от, судячи з розвитку подій, починає «впливати».

Та повернемося до першого витоку інформації про холоднечу в міських школах. Публічно проблему озвучив уже згаданий депутат Проценко. Але до редакції надходила інформація з інших джерел. Вони, ці інформатори, на відміну від депутата, побажали залишатися анонімними. Говорили, зокрема, що в школі №1 в один із днів температура в класах вранці становила лише 13 градусів вище нуля. Як відомо, проводити навчальний процес за такого температурного режиму не можна. Нібито, холодно було і в школі №2.

І ось у понеділок, 15 лютого, знову з’явилася інформація про те, що в міських школах дуже холодно. Пролунала ця звістка на так званій апаратній нараді в міськраді. Одразу була організована перевірка силами керівного складу відділу освіти. Про її результати редакцію телефоном повідомила керівник установи Наталія Коваль. Ми самі звернулися до неї із проханням прояснити ситуацію.

Наталія Мефодіївна розказала:

— Ще до початку навчального процесу я вже була в школах. Температура повітря і в коридорах, і в навчальних аудиторіях була абсолютно нормальною. 17–18 градусів до початку уроків — це температура, яка відповідає усім санітарним вимогам. Звідки з’явилася інформація про холоднечу в школах у цей день, я не знаю.

 

Сира тирса чи сажа?

Ми теж перевірили температурний режим у навчальних закладах. Звичайно ж, робили це в супроводі і з дозволу керівників закладів та директора теплопостачального підприємства В’ячеслава Гонтаря.
В’ячеслав Васильович показав, як функціонують котельні, що обігрівають навчальні заклади.

Він повідомив:

— Про те, що в школах нібито холодно, я дізнався із самого ранку. Для мене це стало несподіванкою. Адже практично кожного дня я підтримую зв’язок із директорами закладів. Ми постійно намагаємося коригувати подачу тепла. І в неділю я говорив із Яковом Постольником. Усе було нормально. І тут таке повідомлення.

В’ячеслав Гонтар визнав, що повідомлення про холод у навчальних закладах отримував і минулого тижня. Це для нього теж стало неприємною несподіванкою.

Чоловік пояснив:

— Ми три роки обігріваємо п’ять навчальних закладів. Це — дві міські школи, навчально-реабілітаційний центр, школи у Світлогірському і Придніпрянському. Проблем ніколи не було. І тут. Тим більше, дивно, що в інтернаті, Придніпрянському і Світлогірському все нормально, а в міських школах проблеми. Одна й та ж сировина, одні й ті ж котли, а результат інший. Такого не може бути. Зрештою, ми все перевірили. Температура води, як теплоносія на вході, так і «обратки», відповідала всім стандартним показникам. Чому тоді холодно? Я був у школах і в середу, і в четвер, і в п’ятницю. Завезли ми про запас по 15 мішків пелет на випадок різкого зниження температури. От і сьогодні я в школі. Ми ж усі бачимо, що температура в класах і коридорах комфортна. Знову ж, звідки така паніка, звідки інформація про холоднечу? Нічого не розумію.

Відповів Гонтар і на запитання щодо можливих причин різкого «похолодання» в навчальних закладах. Перед тим Наталія Коваль говорила, що, можливо, минулого тижня температура в школах знизилася через мокру тирсу. Потім прозвучала версія, що потепліло після того, як потрусили сажу в котельнях.
Гонтар пояснив:

— Ні, нібито мокра тирса, яка, повторюся, була однаковою що для Кобеляк, що для Світлогірського і Придніпрянського, на температуру самого теплоносія не впливає. У такому разі, нам би довелося витратити більше сировини, аби нагріти воду. Але впливу на температуру в школі це не має. Щодо сажі. Ми трусимо її кожні 7–10 днів. Звичайний технологічний процес. Теж на температуру не впливає.

 

Від школи до школи

У той день ми об’їхали обидві міські школи та навідалися в навчальний заклад у Красному. Зробили це, аби порівняти температурний режим у закладах, де використовують альтернативне паливо, і там, де будівля опалюється газом.

Директори кобеляцьких навчальних закладів Яків Постольник та Світлана Ніколенко не приховували, що інформація про «+ чотири» у класах стала для них несподіванкою. Вони провели нас по кількох поверхах і класах шкіл. Причому, пропонували нам вибирати, куди йти. Скрізь було тепло. У деяких класах учні були одягнені в футболки. Термометри показували від + 17 в коридорах до 21–23 градусів у класах. Школярі теж дружно відповідали, що в школах тепло.

Також директори висловили задоволення тим фатом, що навчальні заклади обігріваються альтернативним паливом. Світлана Ніколенко зазначила:

— За три роки ми відчули тепло. І не економимо. Нам би в школі систему опалення поміняти. І все буде чудово.

Яків Постольник назвав інформацію про холоднечу в школі 15 лютого повною нісенітницею.

Натомість у Красненській школі було прохолодніше. У класах термометри фіксували + 15. А директор Наталія Ярина визнала, що їм доводиться постійно економити і вимикати опалення.

 

Трішки конспірології

А тепер про те, що дипломатично не озвучували «на камеру» учасники подій. Вище ми із вами дізналися про кілька версій різкого похолодання в міських школах на минулому тижні. Це — мокра тирса і сажа. Окрім того, Світлана Ніколенко, визнаючи, що в один із днів у кількох класах стало прохолодно, висловила припущення, що причиною став сильний вітер, який буквально видував тепло.

Але є ще одна версія. Про неї нам повідомили наші анонімні інформатори. Нібито, у минулі середу та четвер хтось банально позакручував вентилі на трубах, по яких у школи йде тепла вода. Як тільки їх відкрутили, у закладах одразу стало тепліше. Причому, зроблено це було в одному з приміщень, до якого є доступ як у В’ячеслава Гонтаря, так і в працівників шкіл. Сам Гонтар явно «не горів» бажанням коментувати цю версію «на камеру». Але показав встановлені ним пломби на злощасних вентилях. Пломби були встановлені після «похолодання» минулого тижня.

Кому може бути вигідне таке «похолодання»? Та тому, хто із самого початку виступав проти переведення навчальних закладів на альтернативне опалення. Тому, хто вже зараз, не маючи жодних фактів і підстав, патякає про повернення до газового опалення.

А хто почав забалакувати про газ? Нагадаю — Копелець Олександр Олександрович, кобеляцький міський голова. Він про це згадав, відповідаючи депутату Проценку. А потім про невигідність альтернативного опалення заговорив і підлеглий Копельця, Василь Фещенко. Звичайно, як і «шеф», фактами і цифрами Фещенко не оперував.

Звичайно, дуже важко уявити, що ці люди пішли на таку ницість, як свідоме зниження температури в школах. Але… Важко тим, хто їх не надто добре знає.

Наступним кроком противників опалення тирсою має стати заява про високу собівартість такого опалення. Редакція вже звернулася як до В’ячеслава Гонтаря, так і у відділ освіти із проханням надати інформацію про вартість опалення газом і альтернативним паливом. Гонтар свої розрахунки надав за кілька годин. Та про це — у наступному номері.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»

1. Fuks / 20 лютого 2021, 17:01 Цитувати
Маразм крепчаєт у мера! Чи не знають постачальники тирси що треба ділитися з мером? Щомісячно конверт із зеленими по кожному обьєкту і т д. І відмовиться від газу,і температура в класах буде плюс тридцять..Да вибрали 3,14дора.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.