«Фактор свободи» в Біликах

«Фактор свободи» в Біликах

Спільно з Полтавським офісом Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП), Білицький краєзнавчий музей презентував виставку УІНП «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці». Виставку присвятили 30-й річниці відновлення незалежності України, яка відзначається цього року на державному рівні. Відвідувачі зможуть ознайомитися з експозицією і подивитися на відомі історичні постаті з незвичного ракурсу.

У приміщенні Білицького краєзнавчого музею в середині лютого пройшла презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці». На захід завітали співробітники гуманітарного відділу Білицької селищної ради, вчителі та учні місцевих шкіл, ветерани АТО, звичайні мешканці Біликів. Виставка стала небуденною культурною подією в Біликах.

«Іван Мазепа, Симон Петлюра та Степан Бандера. Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте, на шляху до її реалізації стояв ворог — Російська імперія та Радянський союз. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром у вустах його ворогів. «Мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями» називали цілі покоління їх послідовників» — прокоментував тематику виставки Олег Пустовгар, регіональний представник УІНП у Полтавській області.

Відомі персонажі української історії представлені в незвичному форматі. Виставка презентує, як би могли виглядати сторінки національних провідників у соціальних мережах — кого б вони додали в друзі, де побували б, які б повідомлення писали рідним та колегам. Це робить формат виставки більш наближеним для учнівської молоді.

«Музей має на меті зберігати пам’ятки рідного краю, нашої малої батьківщини. Водночас, будемо влаштовувати і виставки з історії України. Це важливий просвітницький крок. Цікаво і учням, і мешканцям селища. Позитивно, що наш музей співпрацює з іншими установами. Хочу запевнити, що біличани тепер бачитимуть більше таких виставок», — повідомив директор музею, Євген Калашник.

Український інститут національної пам’яті також передав для білицьких шкіл подарунки. Це дидактичні матеріали, методичні рекомендації, календарі. Особливо зацікавила учнів настільна гра «Українська революція 1917–1921». Вона допоможе школярам у підготовці до іспитів та ЗНО з Історії України.

«Кожен із поборників незалежності України жив у свій час. Ми живемо в наш і повинні зберігати пам’ять про державників минулого. Для Біликів це незвичний формат і дуже добрий захід», — наголосив на церемонії відкриття Михайло Лівіцький, голова Білицької селищної спілки ветеранів АТО «Воля».

Виставка експонуватиметься в приміщенні Білицького краєзнавчого музею до 31 березня. Усі бажаючі можуть ознайомитися з її експонатами.






Автор: Людмила Безручко

1. Седой / 28 лютого 2021, 17:34 Цитувати
Іван Мазепа, Симон Петлюра та Степан Бандера (К) А Марченко не вписывается? Холуи...
2. Slavko / 28 лютого 2021, 18:56 Цитувати
1.Седой
« Седой / сьогодні,»

Згинь!
3. Седой / 1 березня 2021, 19:49 Цитувати
да запросто сгину, если это спасет Украину. Но, боюсь, ее уже ничто не спасет при таких правителях и их прихлебателях...

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.