Інвестиції в Полтавську область надходять із 42 країн світу

Інвестиції в Полтавську область надходять із 42 країн світу

У рейтингу Regional Doing Business – 2020, який визначає сприятливість інвестиційного й бізнес-клімату в областях України, Полтавщина суттєво покращила свої позиції за компонентом «Започаткування бізнесу» – з 17-ї позаторік до 5-ї минулоріч. Відповідно до рейтингу Міністерства розвитку громад та територій України, область за напрямком «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» посідає 3 місце серед усіх регіонів України.

Про це на нараді в голови облдержадміністрації повідомив директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Максим Калінін. Поінформував, що протягом 2020 року підприємства й організації області за рахунок усіх джерел фінансування освоїли 22 мільярди гривень капітальних інвестицій. Це четверте місце серед областей України. За обсягом капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу населення – 15,7 тисячі гривень – Полтавщина друга. 

Станом на кінець 2020 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій із початку інвестування становив 1,7 мільярда доларів США – третій показник серед регіонів України.

Інвестиції в область надходять із 42 країн світу. Основні країни-інвестори – Швейцарія (73,3%), Нідерланди (13,8%), Кіпр (9,3%). Найбільше їх акумульовано в добувній промисловості й розробленні кар’єрів – 77,5%, підприємствах переробної промисловості – 13,6%. Нині в області працює 221 підприємство з іноземними інвестиціями.

«Полтавщина має значний інвестиційний потенціал. Для залучення інвестицій і розвитку області перший етап – спільна робота ОДА з громадами з формування пропозицій для потенційного інвестора. Райдержадміністрації також повинні бути залучені до цього процесу, налагоджувати комунікацію й надавати всю необхідну допомогу. Вся діяльність, яку здійснює ОДА у сфері залучення інвестицій, відбувається у співпраці з громадами і для громад», – зазначив Максим Калінін. 

Розповів, що оновлено роботу Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції» з метою сприяння розвитку громад, області загалом і реалізації розвиткових проєктів. Наприкінці минулого року обласна рада затвердила Програму сприяння залученню інвестицій, формуванню позитивного іміджу та розвитку міжнародного економічного співробітництва Полтавської області на 2021-2023 роки. У її межах формуються бази даних для інвесторів, зокрема земельних ділянок «greenfield» та «brownfield», вільних виробничих приміщень. Ця інформація розміщуватиметься на інвестиційному порталі області. Переважна більшість громад уже беруть участь у цьому процесі – займаються визначенням та формуванням інвестиційних пропозицій. У лютому у взаємодії з тергромадами сформована актуальна інформація щодо перспективних для реалізації інвестиційних пропозицій, серед яких проєкти нафтогазової, логістичної, спортивно-оздоровчої, туристичної, медичної галузей. Ці пропозиції направлені ДУ «Юкрейнінвест» для розповсюдження серед потенційних інвесторів та включення до оновленого довідника для інвесторів «UkraineInvest Guide».

Департамент сприяє створенню індустріальних парків. Наразі 7 територіальних громад – Решетилівська, Полтавська, Пирятинська, Горішньоплавнівська, Білоцерківська, Терешківська, Зіньківська – розглядають таку можливість.

«Нині відбувається реформа Державного фонду регіонального розвитку. З наступного року планується збільшити його фінансування. Значна увага буде приділена саме інвестиційним ініціативам громад. Соціальні проєкти – школи, садочки, об’єкти спортивної інфраструктури залишаються, однак увага на інвестиційні об’єкти. Планується, що близько 50 відсотків коштів ДФРР буде спрямовано на такі проєкти. Необхідно активізувати роботу зі створення індустріальних парків. Можемо спільно втілювати ці ініціативи й залучати для цього кошти ДФРР», – зазначив голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

5 квітня 2021, 14:31 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.