Екс–заступника голови Кобеляцької РДА посадили під нічний домашній арешт

Екс–заступника голови Кобеляцької РДА посадили під нічний домашній арешт

Юрій Кропивка не може залишати житло з 23:00 до 6:00.

За інформацією інтернет-видання «Полтавщина», Октябрський райсуд Полтави обрав міру запобіжного заходу для ліквідатора комунального підприємства «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» Юрія Кропивки. Його підозрюють у зловживанні владою, видачі неправдивих документів та заволодінні майном підприємства.

12 квітня суддя Марина Материнко призначила йому нічний домашній арешт. Також підозру отримав власник товариства «Техдор» Сергій Павленков, який винаймав техніку і потужності «ПМШЕДу».

Ліквідація комунального підприємства стартувала на початку 2017 року. Депутати Полтавської міської ради, котрі прийняли відповідне рішення, призначили ліквідатором чинного керівника «ПМШЕД» Юрія Кропивку.

У травні 2019-го працівники поліції та Служби безпеки України запідозрили посадовців комунального підприємства в тому, що вони  передавали в оренду автомобілі, техніку й нерухомість без укладення договорів. У зв’язку з цим було відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки).

Два роки слідчі збирали доказову базу, яка підтвердила, що ліквідатор та орендар підписували документи на роботи і послуги, яких не існувало. Метою таких договорів було створення штучних боргів.

1. Юрій Кропивка передав у оренду «Техдору» техніку, будівлі й потужності комунального підприємства, за які не надходила оплата, частково не маючи на це повноважень.

У липні-вересні 2019 року Кропивка, від імені «ПМШЕДу», підписав із «Техдором» 4 договори оренди на:

  • 70 машин — за 35,2 тисячі гривень на місяць;
  • гаражів, естакади, 3600 квадратних метрів асфальтового покриття, 2150 квадратних метрів майданчика з гранвідсівом та піском на вулиці Петра Дорошенка, 2 а — за 19,1 тисячі гривень за місяць;
  • 342,2 квадратного метра виробничих будівель на вулиці Петра Дорошенка, 2 а — за 3 тисячі гривень за місяць;
  • 769,4 квадратного метра виробничих будівель на вулиці Петра Дорошенка, 2 а — за 11 тисяч гривень за місяць.

Передавати в оренду нерухомість «ПМШЕДу» Юрій Кропивка взагалі не мав права. Оскільки її загальна площа перевищує 200 квадратних метрів, за законом, дати дозвіл на це мав міський голова — окремим рішенням.

Крім цього, «Техдор» не перерахував кошти за використання орендованого майна, що завдало шкоди підприємству на 583 тисячі гривень.

2. Юрій Кропивка продав з аукціону самоскид, а потім передав його ж в оренду «Техдору» (лише на паперах), що допомогло створити з «ПМШЕДу» банкрута.

У 2018 році з електронних торгів на «Сетам» був проданий самоскид МАЗ 5551-020. За 70 тисяч гривень його придбало товариство «Орбіта НТ» і перереєструвало. Але в 2019 році Юрій Кропивка вписав цей самоскид у список з 70 машин, які були передані в оренду «Техдору».

За кілька днів після передачі в оренду, Кропивка «попросив» «Техдор» відремонтувати свою техніку «в борг». У списку був і той самий МАЗ, який належав іншій організації.

«Техдор» відправив «ПМШЕДу» рахунок на 8 мільйонів гривень, з яких 589 тисяч коштував ремонт самоскиду МАЗ 5551-020. Хоча ремонт існував лише на папері, Юрій Кропивка підписав наявність такого боргу. Комунальне підприємство за послуги не розплатилося і це внесло додаткову суму в справу банкрутства.

На підставі цих фактів, у березні цього року правоохоронці повідомили про підозру Юрію Кропивці та Сергію Павленкову.

Керівника та власника ТОВ «Техдор» Сергія Павленкова підозрюють за трьома статтями: частина 5 статті 27, частина 2 статті 15, частина 4 статті 191 ККУ (Пособництво у замаху на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, у великому розмірі); частина 2 статті 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки); частина 1 статті 366 ККУ (Службове підроблення).

Керівника КП «ПМШЕД» Юрія Кропивку підозрюють за двома статтями: частина 2 статті 15, частина 4 статті 191 ККУ (Замах на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, у великому розмірі); частина 1 статті 366 ККУ (Службове підроблення).

12 квітня Октябрський райсуд Полтави визначив міру запобіжного заходу для Юрія Кропивки. Слідчі просили взяти його під варту із правом внесення півмільйона гривень застави, але суддя Марина Материнко відмовила. Натомість вона призначила нічний домашній арешт. Юрію Кропивці заборонено лишати своє житло з 23:00 до 6:00.

Інформації про запобіжний захід Сергію Павленкову поки немає.

Нагадаємо, що розпорядженням голови Кобеляцької районної державної адміністрації від 20 березня №16‑с на посаду першого заступника був призначений Юрій Кропивка.

У його біографічній довідці вказано, що після того, як він попрацював начальником комунального підприємства «Полтавська міська шляхово‑експлуатаційна дільниця» Полтавської міської ради, Юрій Кропивка обіймав посаду заступника директора з експлуатації ТОВ «ДБК «Квант». Основний напрямок роботи підприємства — будівництво доріг і автострад.

Журналісти обласних ЗМІ відзначають, що ТОВ «ДБК «Квант» третій рік поспіль отримує підряди на прибирання вулиць Полтави. У тендерних документах надає договори на оренду будівельної техніки, транспортних засобів і нерухомості в «Техдора». У списку суборенди вказана техніка «ПМШЕДу» та його потужності на вулиці Петра Дорошенка, 2а.

17 березня цього року Юрій Кропивка подав декларацію перед звільненням із посади заступника голови Кобеляцької РДА.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
24 квітня 2021, 10:17 | Кобеляки | Кримінал

1. Fed654Frumos / 24 квітня 2021, 13:14 Цитувати
А кримінал по в. Дорошенка це совпадєніє?

Змінено 24.04.2021, 13:24
2. Zorn / 27 квітня 2021, 15:29 Цитувати
ДОЖИЛИСЬ! хТО нами керує? А де ж совість, служіння народу, вірність присязі державного службовця, нарешті честь та гідність, про яку так люблять говорити останні сім років. Доки верхівка райдерж сотнями тисяч ворочала, рядовики посписували оргтехніку та меблі, розтягли хто куди. Тепер працівникам міськради, які зайшли в будівлю колишньої райдерж, потрібно шукать на чому працювати. Пригадався післяреволюційний 2014 рік, коли в адміністрації списали (ніби роздали) ноутбуки (64 штуки, що були придбані ЦВК для онлайн спостереження на дільницях під час виборів). Тоді теж зробили ніби все правильно, а перший заступник голови райдерж у Дніпрі квартиру купив.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.