Подорожчає майже все - як у цьому році зростають ціни

Подорожчає майже все - як у цьому році зростають ціни

Нацбанк прогнозує до кінця року інфляцію до 5%. Експерти вважають, що вона буде вищою. Дорожчають продукти, пальне, комунальні послуги

Українців цьому року чекає набагато більше зростання цін, ніж торік, упевнені економісти. Позаду лише третина року, а все подорожчало майже на 5% порівняно з груднем. А порівняно з січнем-квітнем 2020 року інфляція склала 7,6%. Що вже подорожчало найбільше і якою може бути інфляція до кінця року, з'ясував сайт "Сегодня".

Цього року зростання цін значно випереджає торішнє. За весь 2020 рік інфляція склала всього 2,7% рік до року, причому вона різко прискорилася у вересні-листопаді. Цього року тільки за перші чотири місяці маємо зростання майже втричі більше. Дорожчає все: від продуктів до енергоносіїв, освіти і медичних послуг. А ось подешевшали тільки одяг і взуття. Для порівняння: в січні-квітні 2020 року порівняно з 2019 роком інфляція була 2,5%. Потім був зворотний процес – дефляція, за літо майже на 1%, перш за все за рахунок сезонного здешевлення овочів і зниження цін на природний газ і нафтопродукти. У січні-квітні 2020-го, крім борщнабору, так само, як і цього року, дешевшали одяг і взуття, розваги та відпочинок (нагадаємо, рік тому в розпалі була епідемія коронавірусу, не до розваг). Через зниження цін на газ і пальне тоді впали тарифи на гарячу воду і проїзд у транспорті. Цього року такого немає, навпаки, все тільки дорожчає.

 

Як подорожчали продукти

Найстрімкіше за чотири місяці зросли ціни на продукти щоденного попиту – це курячі яйця, соняшникова олія, хліб, цукор (див. інфографіку).

Але дорожчають й інші продукти: м'ясо – на 4,4% (+5 грн за кіло свинини), риба на 5,9% (+4,8 грн за кіло мороженої морської риби економ-сегменту), молоко – на 4,3% (+1,1 грн/л), сир – на 5,6% (+6,2 грн/кг), вершкове масло – на 5,2% (+2,3 грн за пачку 200 г, 72% жиру). Тільки за ці п'ять позицій доведеться викласти більше майже на 20 гривень, ніж рік тому.

Зате дешевший борщнабір: тепер городина для національної страви (по 1 кг кожної) коштує менше на 9,7% (-3,05 грн), ніж рік тому.

 

Як подорожчали товари та послуги

Серед товарів і послуг найнеприємнішим стало зростання цін на природний газ – за рік більш ніж в 1,5 разу. Нині кубометр газу коштує близько 10 грн. Ця ціна збережеться ще рік, бо влада ввела фіксовані ціни на газ незалежно від сезону. Це подорожчання українці повною мірою відчують восени і взимку – стане дорожче опалення. Можливий плюс від фіксованих цін у тому, що тарифи не будуть захмарними, якщо до опалсезону вартість газу на євроринку підніметься вище 320 доларів за 1000 куб. м, а курс долара в Україні виросте порівняно з нинішнім.

Удар по гаманцю отримали й автомобілісти: з початку року нафтопродукти подорожчали на 8,6%. Наприклад, літр бензину А-95 коштує тепер 29 грн, тобто, ціна на нього майже повернулася на рівень початку 2020 року.

На ряд інших товарів і послуг ціни тільки підвищувалися вже два роки поспіль.

На понад 40% зросли в ціні послуги водопостачання і каналізації – по 20% з гаком у рік. У грошах це приблизно 8 грн за кожен кубометр холодної води. Очевидно, що на стільки ж подорожчала і гаряча вода, яку отримують підігрівом холодної, що подається в будинки водоканалом.

Також повзуче дорожчають медицина і освіта – за рік вартість цих послуг підвищилася відповідно на 7,5% і 14%, за два роки – на 11,2% і 27,4%.

 

Експерти: Їжа в світі дорожчає

Економісти пояснюють зростання цін на продовольство в Україні загальносвітовою тенденцією: за даними ФАО – продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ціни на продукти в світі підвищуються десятий місяць поспіль.

"Подорожчанню продовольства сприяють два фактори: країни Латинської Америки скоротили пропозицію агросировини на світовому ринку, в Китай, навпаки, нарощує попит. До кінця року ціни на продукцію АПК зростуть ще на 14%", – каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Україна є великим експортером продовольства на світовому ринку, то очевидно, що ціни всередині країни прагнутимуть до світових.

"Найбільш подорожчали позиції: соняшникова олія, цукор, яйця, хліб, – аналізує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – На олію значно зросли світові ціни через підвищення попиту з боку КНР і інших країн Південно-Східної Азії. А Україна – найбільший в світі експортер оліі. Очевидно, що наші виробники не продаватимуть олію всередині країни дешевше, ніж за кордон. Цукру в країні наварено менше, зерна теж зібрано менше. Ціни на нього підвищилися в тому числі і через зростання собівартості, адже піднялися мінімальні зарплати. Підвищення вартості зерна відбилося на ціні хліба, курячих яєць, у вартості яких 60% – це витрати на корм".

 

Прогнози на другий квартал і до кінця року

Днями Нацбанк оприлюднив розрахунки своїх аналітиків про очікуваної інфляції в 2021 році. За прогнозом НБУ, інфляція почне сповільнюватися восени 2021 року і повернеться в діапазон 5% ± 1 п.п. в I півріччі 2022 року. Цьому сприятимуть вичерпання ефекту низької бази порівняння, надходження на ринки нового врожаю, а також рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Цього року в Нацбанку чекають річну інфляцію на рівні 7%. Щоб досягти такого показника, в травні-серпні, ціни, як мінімум, не повинні підвищуватися, а в вересні-грудні інфляція не може бути вище 2,5%.

15 травня 2021, 09:35 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.