Історія одного трактора

Історія одного трактора

Усі кобелячани, від старого до молодого, хоча б одного разу бували, а можливо й фотографувалися біля трактора, що стоїть на постаменті перед будівлею колишнього управління агропромислового розвитку. Але не всі знають, що із цією історичною пам’яткою пов’язані окремі, досить цікаві історійки. Нижче про одну з них.

Вперше історію про трактор довелося почути від відомого в Кобеляках і за межами міста підприємця Олександра Бистрякова. Олександр Вікторович розповів, що раніше, тобто в 60–70 роках минулого століття, ця техніка у вигляді пам’ятника стояла на майданчику між будівлею колишньої комунальної аптеки, у ті часи — кулінарія, та комплексом козацької слави. І, нібито, кілька кобеляцьких мотористів, які працювали в «Сільгосптехніці», побилися об заклад, що один із них заведе двигун трактора-пам’ятника. І таки завели.

Ось, як про ту давню історію розповідав Бистряков:

— Хлопці добре випили. І один із них сказав, що заведе трактора прямо на постаменті. Взяли мотузки, масло, солярку — і таки завели. Але хтось викликав міліцію. Хлопців «загребли», посадили в «клітку» і дали по 15 діб арешту. Але були жнива. Почала ламатися техніка в полях. Кинулися, а ремонтувати нікому, мотористи ж «сидять». І тодішній перший секретар райкому Володимир Чернявський пішов до тодішнього начальника міліції Онищенка і відпросив мотористів. Їх випустили. Ту історію добре знає Михайло Ніколенко. Я ж молодий зовсім був, а він тих хлопців особисто добре знав.

Про історію із трактором-пам’ятником чув і відомий у Кобеляках краєзнавець Юрій Попруга. Але він зізнається, що всіх її подробиць не знає.

Михайло Ніколенко підтвердив, що знає й історію із спробою завести пам’ятник і її сучасників. Щоправда, за його словами, все відбувалося дещо прозаїчніше.

Ніколенко згадує:

— Взагалі зараз, так як тоді, тобто в 60–80‑ті роки, не п’ють. Тоді пили всі — від перших секретарів до звичайних трактористів. У «Сільгосптехніці» день, коли давали зарплату, називався «днем пісні». Могли й у кінці звичайного робочого тижня взяти пару трьохлітрових банок самогону, якоїсь нехитрої закуски, виїхати «на природу», напитися і грати в футбол. А закушували часто знаєте чим? Обривали зелені абрикоси. Їх називали «котлетами». А легендарні місцеві футболісти Сіма, Пуп, Чуп перед матчем випивали по двісті грам горілки, грали, забивали голи, у перерві між таймами ще випивали і вигравали змагання. Пили, але при цьому ще й робили добряче. Зараз такого немає. Зараз або працюють, або п’ють, поєднувати вже не вдається.

Щодо історії з трактором на постаменті, то, за словами Михайла Ніколенка, спроба його завести виявилася невдалою.

Він розповідає:

— Добре я тих хлопців пам’ятаю. Таки добрі мотористи були. Але трактора вони не завели. Було їх троє — два Григорії та Михайло (від автора: без дозволу родичів ми прізвища називати не можемо). Пили хлопці в павільйоні у Тьопи, там зараз руїни кафе «Молодіжне». Пили, пили та й вирішили завести трактора. Впевнений, що це б їм не вдалося. Але експеримент хлопців припинили міліціонери, вони якраз мимо проїжджали. На п’ятнадцять діб мотористів не посадили. І ніхто за них не просив. Самі відпросилися, а потім міліціонерам їх техніку ремонтували.

За словами Ніколенка, згодом трактор зняли із постаменту і поставили в музеї при «Сільгосптехніці». А ще через деякий час місцевий партійний чиновник Леонід Перекопний вирішив встановити трактор уже на постаменті поряд із будівлею сільгоспуправління. Там він стоїть і до цього часу.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
28 червня 2021, 17:17 | Кобеляки | Цікаве



1. Fed654Frumos / 28 червня 2021, 17:42 Цитувати
Ненормативна лексика
Дарма написали за трактор.Можуть позбігатися придурки-активісти,та декомунізувати тракторець.Згадають,що Перекопний був комуністом,або ще щось,короче долбо..би причину знайдуть,їм аби ламать.

Змінено 28.06.2021, 18:09
2. Ltava / 28 червня 2021, 18:33 Цитувати
Повна нісенітниця (((( Якщо і інші новини такого по шибу то мені дуже жаль((( Трактор стояв біля главпоштампу , навпроти училища, а дальше побрехеньк ще більше (((
3. orakul / 28 червня 2021, 19:42 Цитувати
"І тодішній перший секретар райкому Володимир Чернявський"
Чи магнітні бурі якісь, чи нашестя анунаків на мобільні вишки? Наче Чернявський ніколи не був першим секретарем. Про те, що Славко Пушкіну богообраність приписав взагалі мовчу. Колись, коли вулиці перейменовували, а було це мабуть при свободівському голові РДА, такі як Славко активісти із депутатів міськради кричали що Пушкін москаль. Та покійний Олександр Данилович Живулько їх присоромив, мовляв, неуки, Пушкін же негр. І подіяло. Заспокаялись і вулицю не перейменували. А тепер он Славко Пушкіна в богообрані записав. Та якби якогось богообраного на дуелі вбили, то й досі б такого галасу по всьому світу було. А ми хочемо історію від часів мазеп та пилипів орликів знати, а то ще й від самого хазарського каганату.
4. Zorn / 29 червня 2021, 14:51 Цитувати
ЦИТАТА: "партійний чиновник Леонід Перекопний вирішив встановити трактор уже на постаменті поряд із будівлею сільгоспуправління".
Вказана людина не мала відношення до трактора на постаменті. Встановлення трактора відбулося у 2001 році. Ідея належала тодішньому голові РДА Копельцю О.О., в якого ,до речі, мати працювала на подібній техніці. Допомагав втілити ідею в життя його перший заступник -Василенко Г.Г., який також обіймав посаду начальника управління АПК, і з його кабінету був гарний вигляд на встановлений трактор.
5. саша ставицький / 30 червня 2021, 10:24 Цитувати
В Кобеляках більше і проблем немає , окрім чия ініціатива встановити трактор біля управління с/г , чи по пяні завести той трактор.До речі Леонід Перекопний не був партійним чиновником , управління с/г відносилось до виконавчої влади.Багато з цих , що тут пишуть , в той час були укомуністами , а тепер стали борцями з комуністичним режимом , який самі створювали- перевертні.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.