Чому українці не йдуть в листоноші?

Чому українці не йдуть в листоноші?

Це питання виникає після того, коли дізнаєшся, як директор Укрпошти заявляє про тисячу доларів зарплати у звичайних листонош. Хоча вони, чомусь, свої заробітки приховують.

Для початку — цитати з інтерв’ю із керівником державного підприємства Укрпошта Ігорем Смілянським.

«АІ: — Зарплата. Я не люблю такі питання задавати, але народ постійно вважає…

ІС: — Зарплата залишилася та ж — 836 тисяч гривень на місяць. Хоча я маю право на перегляд, тому що вона прив’язана до мінімальної заробітної плати. Останній раз вона переглядалася, коли мінімальна зарплата стала 4173, зараз — 6000. Тобто, як люблять говорити наші популісти, коефіцієнт зарплати генерального директора до листоноші різко знизився. Коли я прийшов, зарплата листонош була 2800, сьогодні вона більше 6000 гривень.

АІ: — Але розрив же все одно феноменальний, якщо порівнювати з європейськими прикладами.

ІС: — Давайте, давайте порівняємо. CEO Deutche Post — вісім мільйонів євро (на рік — ред.) Отримує. Це, по-моєму, тільки з частиною бонусів. Пошта Австралії — два мільйони євро.

АІ: — А листоноша?

ІС: — Листоноша в Німеччині, по-моєму, 24 тисячі євро на рік. Давайте поділимо? Включаємо калькулятор. Коефіцієнт в Німеччині виходить 333, в Україні — 139 разів.

АІ:  —У вас немає бонусів?

ІС: — У мене є додаткові бонуси… Але і в листоноші 6 тисяч — це ж тільки зарплата. А він отримує, наприклад, 7 % з проданого, 15–30 % — за якість доставки, коли вони приймають платежі — за кожен платіж, і так далі. У нас сьогодні є листоноші, які заробляють більше тисячі доларів.»

Повний текст інтерв’ю за посиланням: http://surl.li/ywvh

Тобто, зі слів державного чиновника, який отримує ледве не мільйон гривень зарплати щомісяця, його підлеглі також заробляють більше 20 тисяч гривень. У місяць, звичайно.

Тоді виникає логічне запитання: «А чому українці їдуть на заробітки в Європу, коли і вдома можна мати не гіршу зарплату?»

Редакція вирішила перевірити, скільки ж заробляють листоноші в Кобеляцькій громаді і чи є вакансії на таку високооплачувану, як для нашої місцевості, роботу.

Любов Голтвянська, керівник поштового відділення, що обслуговує місто Кобеляки, відповіла, що інформація про зарплату листонош є конфіденційною. Але зізналася, що на повну ставку в місті не працює жоден листоноша.

Ми зателефонували до людини, яка працює не на повну ставку. Вона відповіла, що з усіма «бонусами», відсотками від продажів товару та іншими додатковими «приробітками» сільські листоноші отримують у місяць 1600–1800. Але не доларів чи евро, а гривень.

Також редакції вдалося дізнатися, що станом на початок липня в Укрпошті є дві вакантних посади листонош — у Кунівці та Жуках.

Звідси — нове, чи то логічне чи риторичне запитання. Які наркотики вживає Ігор Смілянський, гендиректор державного підприємства, розповідаючи про зарплату в тисячу доларів, котру, за його словами, отримують листоноші в Україні?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
14 липня 2021, 18:33 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.