Кобелячани оваціями вітали капелу бандуристів

Кобелячани оваціями вітали капелу бандуристів

У неділю в Кобеляках відбувся концертний захід, який став можливим завдяки зусиллям однієї людини.

12 вересня в Кобеляках відбувся досить незвичайний, як для сьогодення, концертний захід. На сцену місцевого будинку культури та дозвілля вийшли артисти капели бандуристів імені Григорія Майбороди. Концертна програма мала назву «О, Україно! О, рідна ненько!»

Переповідати всі перипетії самого концерту — справа невдячна. Адже це потрібно було чути. Досить лише згадати, що чимало глядачів не стримували сліз під час виконання багатьох пісень. Особливо зворушила людей «Мама» легендарного Кузьми Скрябіна в хоровому виконанні.

Зал міського будинку культури був заповнений вщерть, десятки людей стояли в проходах.

Уже після заходу глядачі в один голос зізнавалися, що такого рівня виконавської майстерності Кобеляки не бачили і не чули дуже давно. Практично після кожної пісні зал вибухав овацією. Деякі композиції люди просили виконати «на біс».

І ось тут потрібно нагадати, що кілька років тому капела бандуристів імені Майбороди вже приїжджала в Кобеляки. Тоді сорок артистів виступали перед такою ж кількістю глядачів.

Зараз зал був заповнений. Чому така різниця? Можливо, тому що тоді квитки на концерт продавалися за гроші, а зараз вхід був вільним.

Але далеко не всі знають, завдяки чому, точніше кому, виступ артистів із дійсно світовим іменем та визнанням у Кобеляках був безкоштовним.

А все завдяки одній-єдиній людині. Кобелячанка Олена Лашко змогла знайти спонсорів, серед яких — депутат Верховної Ради Костянтин Касай та місцеві фермери і підприємці, які викупили всі квитки на концерт. Артисти отримали свій заслужений гонорар, а кобелячани — змогу безкоштовно насолоджуватись високим мистецтвом.

Скільки часу, нервів і сил усе це коштувало самій Олені Лашко, знає лише вона одна. Але вона це змогла. І за все це ми маємо щиро їй дякувати.

Олено, дякуємо щиро!

 

Чоловічу капелу бандуристів у 1918‑му році заснував Василь Ємець у Києві за часів гетьмана Павла Скоропадського. Спершу це був Хор кобзарів із 7‑ми артистів, а згодом — капела — із 12‑ти. Зараз колективу 102 роки.

Учасники капели грають не тільки на бандурах, з музичних інструментів — цимбали, тромбон, сопілки тощо. Співають та грають наживо українські народні пісні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
16 вересня 2021, 10:02 | Кобеляки | Культура та освіта

1. Випадковий / 17 вересня 2021, 17:39 Цитувати
Дивні діла творяться в нашій громаді: людина, яка не має відношення до культури-організовує чудовий концерт. Працівники бюджетноі сфери, які отримують за це гроші, регулярно піарять себе на весіллях, днях народження та ін., де надають послуги за великі гроші (податки не сплачують!!) Те саме роблять працівники будинку дитячої творчості, педагоги.Гарно прилаштувались- і стаж іде, і зарплата, і фотосесії в робочий час та заробіток. Для чого витрачати гроші на утримання цих установ?На змагання возять дітей за батьківські гроші, і рік пишуть, які молодці.Звісно, правда не сподобається.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.