Хліб для навчальних закладів Полтавського району виробляли в жахливих антисанітарних умовах

Хліб для навчальних закладів Полтавського району виробляли в жахливих антисанітарних умовах

Фахівці Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби 29 вересня здійснили позапланову перевірку потужності  –  постачальника, який і є  хлібзаводом, що виробляє хлібобулочні вироби у тому числі і для навчальних закладів загальної середньої освіти Полтавського району.

Як повідомили у службі, під час перевірки виявили порушення вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів при виробництві та обігу харчових продуктів:

  • Систему простежуваності не забезпечено (невідповідність декларацій виробників наданих при перевірці, деклараціям зазначеним в товарно-транспортних накладних, відсутні декларації виробників на пакувальні матеріали та інгадієнти);
  • Потужність не підтримується в чистому та робочому стані (підлога брудна, частково пошкоджена, має щілини з брудом, стіни частково пошкоджені (відсутні кахлі) та брудні, стеля частково пошкоджена та має тріщини, вікно брудне, поверхня дверей пошкоджена, не впорядковане зберігання санітарного та особистого одягу в  кімнаті для перевдягання персоналу. Відсутній інвентар для миття кімнати перевдягання персоналу;
  • На потужності зберігаються протерміновані сировина та інгредієнти;
  • Не підтверджується необхідний температурний режим: в частині виробничих приміщень відсутні гігрометри, для забезпечення безперебійної роботи печі використовуються пілети, що заносяться із забрудненої зони в чисту зону, при відвідуванні туалету персонал переходить із чистої зони в брудну;
  • Використовується обладнання у пошкодженому стані, з непридатних для миття матеріалів;
  • Миття інвентарю та рук проводиться в одній раковині. Для миття інентарю використовується немаркований деззасіб;
  • Ваги для інгредієнтів та сировини не калібровані;
  • відсутній договір на утилізацію харчових та інших відходів;
  • Вода, що використовується у виробництві харчових продуктів, не досліджена;
  • В одному приміщенні зберігаються інгредієнти та пакувальні матеріали. Деякі інгредієнти зберігаються при недотриманні температурного режиму;
  • Не ведеться результативна боротьба з шкідниками;
  • Частково розроблені постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (в наявності не всі програми передумови, деякі потребують доопрацювання).

Тобто, під час  виготовлення хлібобулочних виробів працівники  потужності використовували  повернутий з реалізації і не придатний для  використання хліб і булочки, які були густо засіяні дрозофілами і слідами їхньої життєдіяльності.

За наслідками позапланового заходу нагляду (контролю) рішенням виконувача обов’язків начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області від 30.09.2021 року №32 роботу потужності призупинено, про що повідомлено керівнику відділу освіти громади для врахування при організації харчування в підпорядкованих  закладах освіти.

Підприємство повинне у 10–денний термін усунути виявлені порушення вимог законодавства і провести коригувальні дії, аби  відновити  роботу потужності.











4 жовтня 2021, 13:25 | Полтава | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.