У Ляшківці під час свята з’їли 200 літрів борщу

У Ляшківці під час свята з’їли 200 літрів борщу

У Ляшківській громаді в цьому році вирішили оригінально відзначити традиційне свято — День села. І провели місцевий фестиваль борщу та сала.
Звичайно ж, не лише кулінарним конкурсом запам’яталося місцевим жителем свято. Були і спортивні змагання на новому стадіоні, і концерт за участі ансамблю «Славутич», і весела дискотека та салют.

Керівництво громади і депутати вирішили цьогоріч провести День села із серйозним розмахом. Причина досить проста — за період довгих карантинних обмежень люди знудьгувалися за веселощами, а інколи й за звичайним спілкуванням. Адже в минулому році подібних заходів в Україні не проводили через введений суворий карантин. Тому, якщо жителі великих мегаполісів ще мали якісь варіанти для розваг та проведення веселого дозвілля, то в селах було зовсім нудно.

У Ляшківці в цьому році вирішили приємно здивувати як жителів громади, так і численних гостей свята. Тому до традиційного концерту та фейерверку додали ще й цікавий кулінарний фестиваль. Цей захід провели вперше в історії. Але, судячи з його успіху, не востаннє.

Так звані «столи достатку», на яких місцеві господарочки виставляли спечені та зварені своїми руками смаколики, для Ляшківки дивиною не є. Такі конкурси в громаді вже проводили.

Але для розмаху цьогоріч їх вирішили «присмачити» ще й легендарним українським борщем. А там, де борщ, обов’язково має бути ще й інший культовий для України продукт — сало.

У фестивалі борщу і сала взяли участь чотири кулінарні «бригади». Саму Ляшківку представляли куховарочки із дитячого садка та школи. А господині із Залелії вирішили об’єднатися із колегами з Нетесівки. У свою чергу, Шарівка створила спільну команду з Орлівкою.

Сало було звичайне класичне, варене, печене, мелене із часником. Окрім борщу, кухарі наварили ще й капусняку та каші.

Звичайно, дегустаційне журі не було надто суворим до кулінарних команд. Свої призи отримали всі. Хтось — за найдухмяніший борщ, хтось — за найсмачніше сало.

Та, напевне, головним критерієм оцінки кулінарних навичок ляшківських господинь став той факт, що за період із обіду і до закінчення свята їх земляки та гості з Царичанки та Дніпра з’їли все. А це — небагато-немало, а чотири сорокалітрові казани борщу, казан капусняку та два казани каші з м’ясом.

Паралельно жителі громади насолоджувалися виступом академічного фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич».

А ті, хто зміг встояти перед спокусою одразу наїстися, взяли участь у спортивних змаганнях. Для участі в напівжартівливих конкурсах заявилися дві команди — фізкультурний колектив із місцевих депутатів та команда з гучною назвою «Красунчики», що представляла Шарівку. Перемогли шарівчани.

Того дня в гостину до Ляшківки завітали і представники обласної та районної влади, приїхав і народний депутат Дмитро Чорний. Вони не приховували свого задоволення розмахом свята. І пообіцяли приїжджати в Ляшківку частіше.

Завершилося святкування ближче до півночі запальною дискотекою та фейерверком.

 

Фото люб’язно надані Катериною Тарасенко: @photographer_tarasenko












Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.