Копелець пробує забрати землю у Андрієнка

Копелець пробує забрати землю у Андрієнка

Точніше, у підприємства, яким керує Микола Андрієнко. Мова йде про неоднозначну ситуацію, що виникла навколо невитребуваних земельних паїв, якими користується сільгосппідприємство «Придніпрянське». А очолює це підприємство депутат Кобеляцької міської ради Микола Андрієнко, один із небагатьох живих у міськраді, які наважуються опонувати діючому міському голові.

Для початку — трішки загальної інформації по темі так званих невитребуваних паїв. Її ми взяли з ресурсу Agropolit.com. Автором публікації є Вадим Чувпило.

….За офіційними даними площа до сих пір не витребуваних паїв становить близько 390 тис. га, що у свою чергу говорить про актуальність цього процесу. Це означає також, що близько 120 тис. громадян не витребували свої земельні частки (паї), не виділили їх в натурі (на місцевості) та згідно чинного законодавства не мають права ними користуватись.

Невитребувані земельні частки (паї) складаються з:

  1. земельні частки (паї), власники яких не оформили права власності або померли, а їх спадкоємці не прийняли спадщину (взагалі нічого не робили);
  2. земельні частки (паї), на які громадяни мають право, але не отримали відповідного документу, що підтверджуватиме таке право (сертифікат);
  3. земельні частки (паї), на які підтверджувальний документ уже отриманий (сертифікат), але власник не завершив процес приватизації та не зареєстрував своє право.

Основним нормативно-правовим актом, який регулює порушене питання на сьогодні, є Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Проте слід відзначити, що з метою остаточного завершення процесу паювання колишніх колгоспів, у 2018 році було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який набув чинності з 1 січня 2019 року.
Відповідно до норм зазначених законів, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Таким чином, держава встановила часовий відлік до завершення процесу приватизації земельних часток (паїв), шляхом виділення їх в натурі (на місцевості). Ті громадяни, які ще не отримали сертифікат на право на земельну частку (пай), або отримали його та вважають, що є повноправними власниками земельних ділянок (не виділивши їх в натурі та не зареєструвавши своє право в реєстрі речових прав), мають буквально декілька років для цього. У іншому випадку (після 1 січня 2025 року) вони втратять таку можливість назавжди…

 

А стільці з дому померлого теж міськрада забере?

На черговій сесії Кобеляцької міської ради виникла ситуація, яку, зважаючи на загальну обстановку в цьому органі місцевого самоврядування, можна назвати ледве не унікальною. Усі за 2021‑й рік вже звикли до того, що голосування по кожному питанню порядку денного відбувається одноголосно і без обговорення. Так відбувалося і цього разу аж до розляду 14‑го питання із порядку денного. Олександр Копелець озвучив, що тиснути на кнопки міським депутатам доведеться за (цитата): «Про проведення аудиту на території Кобеляцької міської ради, колишньої Придніпрянської сільради неуспадкованих земельних часток-паїв з метою вилучення самовільно зайнятих земель СБК «Радянським».

Тільки-но міський голова це промовив, як кілька депутатів одразу запропонували голосувати без обговорення. Їх колега Микола Андрієнко ледве встиг заявити, що має запитання.

Микола Іванович запитав у Копельця, чи є в міській раді хоча б які-небудь документи, що підтверджують незаконність використання земель кооперативом, який він очолює. І нагадав, що згідно з діючим українським законодавством у всіх спадкоємців та інших власників невитребуваних паїв є час до 1 січня 2025‑го року оформити всі документи. І лише після того, якщо люди цього не зроблять, органи місцевого самоврядування заберуть цю землю, як безхазяйне майно. Але, знову ж, лише після звернення до суду. Зрештою, про це ж пише і Вадим Чувпило у вищезгаданій статті.

Андрієнко наголосив:

— Ця земля — це приватна власність, і ніяка міська рада не може нею розпоряджатися. Тим більше, що СБК «Радянський» є правонаступником колишнього колгоспу, і ми відповідаємо за все майно, що залишилося.

Микола Іванович навів приклад:

— Ось є приміщення, і в ньому стільці. Якщо хтось не встиг успадкувати, то що, їх міська рада теж забере?

На що міський голова Олександр Копелець навів свої аргументи. Він зачитав уривок із якогось рішення Верховного суду України. Із цитати було зрозуміло лише те, що суд прийняв рішення на користь органу місцевого самоврядування у справі, пов’язаній із успадкуванням землі. Суті тієї справи, як завжди, Копелець не озвучив. І заявив, що це дає підстави, що всіма невитребуваними паями на території громади має розпоряджатися Кобеляцька міська рада. А всім незгодним порадив звертатися до суду. Також Олександр Олександрович наголосив, що через те, що «Радянський» користується невитребуваними паями, міський бюджет втрачає великі суми грошей. Наскільки великі, знову ж, озвучено не було.

Андрієнко, у свою чергу, сказав, що всі податки сплачені і бюджет нічого не втратив.

У дискусії взяв участь ще один депутат. Анатолій Таранушич запитав:

— Якщо депутати проголосують за це рішення, то це означатиме, що землі будуть вилучені?

Копелець відповів ствердно. Тоді Таранушич зауважив:

— У такому разі, рішення виписане неправильно. Потрібно розділяти проведення аудиту і вилучення землі.

Та врешті-решт, депутати проголосували за аудит і вилучення одночасно. Цікаво буде подивитися, яке формулювання буде виставлене на сайті Кобеляцької міської ради.

Через кілька днів після сесії редакція поцікавилася думкою Миколи Андрієнка з приводу прийнятого його колегами рішення. Микола Іванович був досить стриманим у висловлюваннях. Він резонно зауважив, що спочатку потрібно дочекатися офіційного оприлюднення документу. А потім приймати рішення. Можливо, це буде звернення до прокуратури. Але він знову наголосив, що неуспадковані земельні паї, якими користується його господарство, є приватною власністю. І ні Копелець, ні депутати не мають права нею розпоряджатися.

Усе це дуже схоже на розправу з інакомислячими, у цьому випадку, із «останніми могіканами» опозиції в Кобеляцькій міській раді. Тим більше, що якраз перед цим Микола Андрієнко цікавився, кому ж міський голова і його депутати віддали майже тисячу гектарів заплавної землі, на якій раніше випасали худобу «Радянського» — єдиного в громаді підприємства, де зберегли тваринництво. За інформацією Андрієнка, ту землю вже й перепродали.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
3 грудня 2021, 14:30 | Кобеляки | Політика

1. микола козак / 3 грудня 2021, 18:33 Цитувати
Земля і її надра належать народу України .В даному випадку нерозпайована земля передана громадам і ніяким чином не належить кооперативу , який очолює Микола Андрієнко . Кооператив ту землю , яка чекає до 2025 року своїх господарів може арендуваити ті гектари , уклавши угоду з громадою і сплачуючи арендну плату.А коли зявляться претенденти на свій пай , то вони оформлятимуть свій пай у громаді , а не в кооперативі. Вже б пора забути колгоспну систему , коли голова колгоспу рішав кому дам , кому не дам.Коли пан Андрієнко говорить , що нерозпайована земля є приватною власністю , то це є неправда , власником тієї землі є громада .А ревізію земель вже давно пора зробити , адже ніхто навіть не уявляє скільки тієї землі зайнято незаконно.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.