Якщо вам відключили газ

Якщо вам відключили газ

На календарі — кінець грудня. Нарешті настала метеорологічна зима, коли температура повітря протягом доби тримається на мінусових значеннях. Нібито, можна радіти справжній зимі та наступаючим довгим і веселим святам. Але в декого із земляків настрій зовсім не святковий. Посеред зими вони залишилися без опалення.

До редакції звернулася жителька Бутенок Альона Ткаченко. За словами жінки, її будинок без попередження відключили від газопостачання. Нібито, через борг по оплаті за транспортування газу. У холодній хаті, окрім Альони, живуть ще й двоє дітей — віком один і шість років.

Альона Ткаченко розповідає:

— Сталося це 20 грудня. Я перебувала на той момент у лікарні. Подзвонив мій чоловік і повідомив, що наш будинок збираються «відрізати» від газопостачання. Потім нібито вияснилося, що газовики переплутали адреси. Але врешті-решт, нам газопостачання відключили. Не розумію, як це могло статися. Мене не було вдома. Зайшли на мою приватну садибу. Мене про відключення від газопостачання не попереджали. Що мені тепер робити? На місце події я викликала поліцію. Вони ще їхати не хотіли, аж доки депутат Гунжель не втрутився.

А ось Роман Романенко, керівник Кобеляцького міжрайонного підрозділу «Полтавагаз», стверджує, що борги в Ткаченко є. І не лише за транспортування газу. Але відключили її будинок від газопостачання не через це.

Коли ми зателефонували до Романенка, він попрохав дати йому 10 хвилин часу на вияснення ситуації.

А потім передзвонив і повідомив:

— Можу сказати наступне. У Бутенках живуть і працюють наші слюсарі. Є контролер. Вони знають ситуацію від «а» і до «я». Оселю відключили через витік газу, а не через борги. Витік газу виявили наші працівники під час подвірних обходів.  Хоча борги є. І не лише за транспортування, а й перед «Нафтогазом» за спожиті енергоносії. Є вже й рішення суду про стягнення заборгованості, адже не платять там роками. Хоча за транспортування їм нараховують близько семи гривень у  місяць. На момент відключення Ткаченко була вдома. У холоді ми її та дітей не залишили, адже із газових приладів у неї лише плита.  Напевне, будинок опалюють дровами. Попередження щодо неналежного стану системи газопостачання їй вручали. Деякі з них вона підписувати відмовилася. Усе це задокументовано. Так що вважаю, що мої підлеглі діяли із дотриманням усіх вимог законодавства. Якщо потрібні акти про відключення чи інші документи, нехай звертаються, надамо. Але думаю, що ніхто не звернеться.

У яких випадках припиняється газопостачання споживачам?

Газопостачання на об’єкт та/або газові прилади споживача припиняється у разі:

  1. подання споживачем письмової заяви про припинення газопостачання;
  2. відмови споживача від встановлення лічильника газу з ініціативи і за кошти газопостачального підприємства;
  3. несвоєчасному та/або не в повному обсязі оплати послуг з газопостачання.

А також у випадках:

  • проведення планово-профілактичного обслуговування та/або капітального ремонту систем газопостачання;
  • ліквідації наслідків аварій;
  • самовільного використання газу споживачем;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • зривання або пошкодження пломб на запірних пристроях, засувках на вводі в будинок тощо;
  • порушення споживачем Правил безпеки систем газопостачання, що створює загрозу виникнення аварійної ситуації.

Забороняється відключати споживачів від газопостачання в останній робочий день перед вихідними та святковими днями, крім випадків аварійних ситуацій у системах газопостачання.

Порядок припинення газопостачання

Відповідно до пункту 21 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2496 (далі — Правила), якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред’явленням службового посвідчення на об’єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки.

При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше, ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

При припиненні (відновленні) газопостачання складається акт у двох примірниках, один з яких залишається в споживача. Припинення (обмеження) газопостачання споживачу здійснюється, зокрема, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування.

 

Коли відновлять газопостачання і чи потрібно за це платити

Відновлення газопостачання здійснюється газорозподільним підприємством протягом двох робочих днів у містах та п’яти календарних днів у сільській місцевості після усунення порушень, сплати споживачем боргу та відшкодування збитків, завданих його неправомірними діями газопостачальному або газорозподільному підприємству.

Існують Правила підключення до газових мереж та методика розрахунку плати за підключення до газових мереж — визначається постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг від 24.12.2015 року № 3054.

Уже за цією методикою газові служби для такої місцевості встановлюють свій розмір плати за підключення (усунення обмеження користування).

 

Що робити, якщо газ відключили незаконно

На жаль, у такому випадку алгоритм дій є лише один — звернення до суду. Для більшості українців немає справи, маруднішої і неприємнішої, аніж подібна процедура. І справа тут не лише в тотальній недовірі до судів, як державної інституції. Не меншу роль грає і той факт, що за подання судової заяви, як правило, доводиться платити. Причому, не лише за судовий збір, а й за послуги юриста. Зрозуміло, що більшість людей не можуть самостійно скласти позовну заяву.

Що потрібно зазначити, у зв’язку із такими обставинами.

По-перше, судді  в таких ситуаціях не будуть заангажовані на користь газовиків і будуть розглядати справу максимально об’єктивно. Часто — навіть із упередженням до представників газової служби. Адже судді теж люди, хоча й із набагато більшими доходами. Хабарів від газовиків не братимуть точно.

По-друге, багато людей мають право на безоплатну правову допомогу. Це — діти віком до 18 років, люди з інвалідністю, малозабезпечені, тобто ті, у кого дохід менший двох прожиткових мінімумів (зараз, це 4786 гривень), внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій, постраждалі від домашнього насильства.

У Кобеляках бюро правової допомоги знаходиться за адресою — вулиця Батиря, 6. Телефон: 3-43-74


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
25 грудня 2021, 11:39 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.