У січні розпочнеться обговорення генплану Кобеляк

У січні розпочнеться обговорення генплану Кобеляк

2022 рік має запам’ятатися жителям Кобеляк тим, що місто нарешті отримає генеральний план. Принаймні, підрядник, який займається виготовленням містобудівної документації, обіцяє здати замовлення протягом кількох місяців.

Нагадаємо, що в Кобеляках, на відміну від багатьох значно менших населених пунктів громади, відсутній генеральний план. Міська рада користується документом 1976 року, що створює чимало незручностей при введенні в експлуатацію новозбудованих об’єктів нерухомості та тягне за собою додаткові фінансові витрати для їх власників.

Під час попереднього скликання Кобеляцької міської ради питання про необхідність виготовлення генплану постійно порушували кілька депутатів, зокрема і голова райдержадміністрації Таміла Шевченко.

Міський голова Олександр Копелець вважав, що місту вистачить і старої документації. Та все ж у квітні минулого року, будучи вже в статусі голови Кобеляцької громади, Копелець заявив, що заключатиме договір на виготовлення генплану із приватним підприємцем Корнієнком. Відповідна робота вже розпочата. Кошти міська рада виплачуватиме поступово, по мірі виготовлення документації.

Та після проведення аукціону, 26 липня, міський голова підписав договір із керівником полтавського ТОВ «Консультаційний центр» Вадимом Лєтою. Згідно документу, свої послуги полтавці оцінили в 646 012 гривень. Усі роботи мали виконати за 120 днів. Хоча в детальному календарному плані дат щодо строків виконання кожного пункту не внесено. Указаний строк дії договору — до 31 грудня (але в будь-якому випадку, до повного виконання сторонами своїх зобов’язань).

 

Почекати до липня

Під час останнього засідання депутатських комісій Кобеляцької міської ради, що проходило наприкінці грудня, депутат Таміла Шевченко знову підняла питання про генеральний план. Вона відзначила, що в проекті бюджету не вказані кошти на його фінансування.

Надати роз’яснення очільник міськради запросив виконавця Вадима Лєтова. 

Представник «Консультаційного центру» пояснив, що наразі проведений перший етап плану. І припустив, що в січні можуть розпочатися громадські слухання щодо генерального плану.

Також підрядник попрохав узяти активну участь у розробці документації депутатів міської ради. Документація для ознайомлення є в головного архітектора та міського голови.

— Громада не зрозуміла, що має взяти активну участь у виготовленні генплану. Зокрема, підприємствам, які розташовані в межах міста, були роздані архітектурні матеріали для заповнення. Для чого це робиться. По-перше, ми не знаємо перспектив розвитку кожного підприємства. По-друге, чи розвиватимуться вони в майбутньому, чи залишатимуться в теперішньому стані. Усі ці матеріали ми опрацюємо і вийдемо на генеральний план, що обговорюватиметься в січні місяці. Пояснююча записка готова, пояснюючі матеріали вже передані, — сказав представник товариства.

По завершенню громадських слухань, документація передається в обласну містобудівну раду, яка розглядатиме документацію протягом місяця. Наступна інстанція — Київ. Там генплан погоджуватимуть ще близько місяця.

Стосовно оплати послуг, то міський голова повідомив, що в 2020-му з міського бюджету виплачено третю частину від суми, цього року — 250 000 гривень. І решту суми проплатять у 2022-му. А представник підрядної організації уточнив, що заплачено лише за топографічну зйомку.

22 грудня між Виконавчим комітетом Кобеляцької міської ради і ТОВ «Консультаційний центр» була укладена додаткова угода. Згідно з нею, генплан буде готовий до 15 липня 2022 року.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
7 січня 2022, 18:57 | Кобеляки | Суспільство

1. alist / 10 січня 2022, 22:56 Цитувати
Генера?льний план — вид містобудівної документації, що регулює містобудівну діяльність в містах і інших поселеннях, визначає умови безпеки мешкання населення, забезпечення необхідних санітарно-гігієнічних і екологічних вимог, раціональне визначення меж землекористувань, зон житлової, суспільної, промислової забудови, територій, що особливо охороняються, зон різної містобудівної цінності, розміщення місць прикладення праці, розвиток інженерно-транспортної інфраструктури, впорядкування територій, збереження історико-культурної спадщини і антропогенних ландшафтів.

Скажу так, я цих ваших університетів не закінчував, поясність мені простим язиком, от з однієї сторони, 646 тис гривень (я так зрозумів ще потрібно додати 250 тис. до них) комусь в кишеню. З іншої, що за це отримає середньостатистичний житель міста - не будуть облаштовувати магазинами, генделиками і церквами парки в місті? Не можна буде в хаті прорубати двері на вулицю і поцепити табличку - Магазин? Вулиці краще розчищатимуть від снігу? Не можна буде будувати вдома гараж? Чи заборонять генпланом тримати вдома 40 свиней і викидати їх відходи в мусорки? Чи неможна буде займатись вдома якимось бізнесом? Чи не можна буде торгувати на площі і підкові, бо це вулиці, а не комерційна зона? Чи наоборот генплан все це легалізує і дозволить? Чи в рамках збереження історико-культурної спадщини вернуть назад пам’ятник Леніну? А як щодо мусорки, вона буде на генплані? І буде її "стратегічна екологічна оцінка"........От яка саме конкретна вигода буде жителям міста за майже мільйон гривень?
P.S. І дещо риторичне питання, це генплан МІСТА Кобеляки, а як щодо сел громади? Ім, я так розумію, теж він потрібен? Чи ім виявляється можна поки що обійтись без всього цього "впорядкування, збереження і розвитку"?

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.