За розміщення фото дитини у Фейсбуці можна «нарватися» на неприємності

За розміщення фото дитини у Фейсбуці можна «нарватися» на неприємності

Як відомо, усі ми зараз живемо в так звану епоху соцмереж. Завдяки Фейсбуку та іншим публічним мережам люди миттєво діляться інформацією. Але потрібно враховувати, що бездумно розповсюджуючи власні, а частіше, чужі пости, можна в кінцевому результаті отримати судовий позов, а то й стати фігурантом кримінальної справи. І це стосується не лише розповсюдження фото, відео чи іншої інформації, пов’язаної із Збройними Силами України.

Не так давно в одній із соцмереж на сторінці «Тижневик «ЕХО» була розповсюджена інформація. Конкретніше — одна із жительок Кобеляк розмістила фото неповнолітнього. І текст, у якому повідомляла, що хлопчик нібито порушував правопорядок.

До редакції «ЕХО» звернулися батьки неповнолітнього із претензіями. Тут зауважили, що сторінка, на якій було розміщене фото, є загальнодоступною. Простіше кажучи, фото, відео чи текст там може розмістити будь-яка людина, а не лише журналісти видання.

Але враховуючи скаргу батьків неповнолітнього, ми миттєво видалили фото і текст. За побажанням мами хлопчика, зв’язалися із людиною, яка розмістила повідомлення. І передали їй вимогу про розміщення на цій же сторінці вибачення. А також спробували залагодити конфлікт. На жаль, це не вдалося.
Жінка, яка розмістила фото, говорить, що хлопчик порушував порядок — нецензурно висловлювався та приставав до інших дітей. І вона вважає, що діяла правильно.

Ми не можемо довести чи спростувати правдивість тверджень тієї чи іншої сторони конфлікту. Зазвичай у подібних ситуаціях це зробити неможливо.
Але кожен, хто за допомогою соцмереж намагається «відновити справедливість» шляхом розповсюдження подібної інформації, має знати, що такі діяння регламентовані законодавством. І в багатьох випадках, роблячи нібито потрібну справу, можна «нарватися» на відповідальність, аж до кримінальної.

У випадку, про який іде мова, ніхто не звернувся до поліції. Натомість з’явилося повідомлення в соцмережі. А це — неправильно і незаконно.

Оскільки подібні випадки є масовими, ми розміщуємо роз’яснення з приводу того, як потрібно діяти в аналогічних ситуаціях.

Що робити, якщо ваші фото розміщені в соцмережі  без дозволу.

Перше, що бажано зробити в такому випадку, — звернутися до адміністрації сайту, на якому викладено фото із вимогою здійснити видалення всіх файлів, які порушують ваші права. Ви можете зробити це, надіславши на електронну пошту сайту відповідну вимогу. Обов’язково зазначте посилання на такі фото/відео файли. А також зазначте, що розміщення цього контенту відбулось без отримання вашого на це дозволу.

Саме тому таке розміщення є неправомірним, адже відбувається порушення ст. 32 Конституції України, у якій зазначено, що жодна особа не може зазнавати втручання в її особисте, сімейне життя, не дозволяється збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без отримання на це її дозволу, окрім ситуацій, які визначені законом, і виключно з метою підтримки національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Також вам бажано звернутись до поліції, подавши заяву про вчинення злочину. Оскільки подібні дії є незаконними, то передбачають настання кримінальної відповідальності, згідно зі ст. 182 Кримінального кодексу України. Зокрема, ця стаття вказує, що збирання, зберігання, використання, знищення, а також поширення конфіденційної інформації про особу є незаконними діями.

Також ви маєте право звернутись до суду із вимогою про видалення фото та відшкодування завданої моральної шкоди, обґрунтовуючи свою позицію на основі ст. 308 Цивільного кодексу України: фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи. Для цього рекомендуємо вам обов’язково зафіксувати факт появи фото на сайті, зробивши знімки екрану (скріншоти).

Щодо фото неповнолітніх, то вимоги ще суворіші.

Розміщення фото неповнолітніх вимагає дозволу одразу двох батьків.

Наприклад, у  Одесі мати малолітньої дитини подала позов про відшкодування моральної шкоди за розміщення фотографій її дитини в соцмережі Фейсбук. Незважаючи на те, що фотографування і розміщення зображення відбувалося за згодою батька дитини, вона виграла позов. Водночас у своєму рішенні від 20.06.2018 суд зазначив:

«Фотографії малолітніх та неповнолітніх осіб, які мають часткову дієздатність та в силу віку не можуть належним чином розуміти питання, пов’язані із розміщенням своїх зображень у соціальних мережах, можуть публікуватись сторонніми особами лише зі згодою обох батьків, які мають рівні права відносно розвитку та виховання дітей. Згода лише одного з батьків не надає прав на публічне розміщення фото- та відеозображень малолітніх дітей, якщо між ними не укладено окремого договору, в якому оговорені дані обставини».

Отримання згоди батьків не обов’язково має бути письмовим, воно може бути усним, проте в разі виникнення непорозумінь у майбутньому, зокрема подання судового позову, наявність усної згоди треба буде довести в суді.

Іншим законним варіантом є унеможливлення ідентифікації дитини за допомогою технічних засобів («розмивання» тощо).

Отже, у будь-якому випадку, краще не намагатися «вершити суд» і «відновлювати справедливість» самостійно. Для цього є державні органи. А самодіяльність, навіть із благою метою, може закінчитися великими неприємностями.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
24 квітня 2022, 18:18 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.