Жителі Орлика та Придніпрянського вийдуть на протест

Жителі Орлика та Придніпрянського вийдуть на протест

Сотні жителів двох найпівденніших сіл Кобеляцької громади протягом десятиліть займаються важким, але чесним бізнесом— вирощують на своїй землі овочі. Головний ринок збуту для них — Полтава. І ось із середини липня через неоднозначне рішення тамтешньої міської влади підприємців фактично позбавили місця для торгівлі.

Полтавські та інші ЗМІ тиждень тому повідомляли про те, що 21 липня співробітники поліції та міської інспекції з благоустрою провели в центрі Полтави «спецоперацію» по звільненню вулиць Новий Базар та Героїв Чорнобильців від незаконно припаркованих вантажних автомобілів. Про свої наміри поліцейські попереджали ще в червні.

Мотив «спецоперації» — забезпечення безперебійного руху транспорту та пішоходів, яким перешкоджали «намертво» припарковані автомобілі, котрі фактично виконували роль торгівельних точок. Окрім того, полтавська влада аргументувала свої дії турботою про чистоту центру міста.

Здавалося б, усе правильно. Наміри і дії хороші й мають принести полтавцям виключно позитив. Але, як виявилося, не все так однозначно в цій ситуації. А подія в центрі Полтави викликала резонанс зовсім у інших громадах. Зокрема, в Кобеляцькій.

Справа в тому, що на згаданих вулицях у Полтаві вже протягом кількох десятиліть функціонував своєрідний оптовий фермерський ринок. Туди майже кожного дня приїжджали селяни із майже всіх районів Полтавської області. Люди привозили овочі, які вирощували на своїх ділянках, і продавали їх підприємцям, які, у свою чергу, продавали згадану продукцію в роздріб. Купити якусь капустину чи морквину могли й звичайні покупці.

Цей ринок почав функціонувати ще років тридцять тому. Щоправда, досить швидко до його діяльності долучилися і так звані «перекупи», тобто бізнесмени, які купляли овочі у селян і тут же перепродували їх із своєю націнкою.

Свою продукцію на ринок у Полтаву привозили і жителі Кобеляцької громади. У основному, це мешканці Орлика та Придніпрянського. Саме в цих селах ще з 80-х років минулого століття люди вирощували овочі. Починали із тепличних огірків, які довозили власним автотранспортом аж до Москви. Зараз же орляни вирощують фактично всі овочі, які районовані в Україні — від помідорів до капусти брокколі.

Після того, як влада «розігнала» ринок у Полтаві, в селян миттєво виникли проблеми. Тепер вони змушені реалізовувати свою продукцію виключно полтавським «перекупам», місце для яких міські чиновники на ринку залишили. У результаті, ціни для виробників знизилися, а в роздрібній торгівлі, навпаки, зросли. «Перекупи» просто скористалися своїм монопольним становищем. Орляни ж перевантажують свою капусту і помідори в непристосованих для цього місцях, часто — прямо на інших полтавських вулицях.

Незадоволені такою ситуацією жителі Орлика та Придніпрянського вирішили поборотися за відновлення статус-кво.

Десятки сімей протягом літа реалізовують по 50 тонн овочів

У понеділок, 25 липня, жителі орлика, які займаються городництвом, зібралися біля будівлі колишньої сільської ради. Прийшли і приїхали близько п’ятидесяти чоловік. За словами людей, таких, як вони, підприємців у Орлику та Придніпрянському не менше двох сотень. Овочевий бізнес є виключно сімейним. Кожна сім’я протягом сезону вирощує та реалізовує до п’ятидесяти тонн овочів.

На зібрання запросили і місцевого старосту Володимира Лєбєдєва.

Один із організаторів зібрання Василь Патока розповів:

— Що відбулося. Нас «розігнали». Місце для «перекупів» у середині ринку, в так званій «клітці», зберегли. Ми змушені продавати продукцію виключно їм. Адже взаємодії між нами та сотнями інших підприємців, які купляли в нас овочі, тепер немає. Тепер ці десятки бізнесменів миттєво знизили ціни для нас і підняли для інших. Овочі в Полтаві різко здорожчали, не дивлячись на те, що городина вродила. І хто виграв? Стало на двох вулицях чистіше? Так, стало. Хоча ми й не смітили, і прибирали після себе. Як ми могли смітити, коли торгували лише по дві-три години. Покращилася безпека руху в центрі Полтави? Напевне. Але програли сотні виробників і десятки, якщо не сотні, тисяч кінцевих споживачів. Ми не проти порядку і чистоти в центрі Полтави. Але ми нікому й не заважали. Ми торгували із п’ятої ранку і до сьомої години. І все. Наші машини не заважали руху. Достатньо було прибрати десяток фур, що стояли біля ринку роками, і проблема була б вирішена.

На зібранні орляни прийняли рішення повідомити владу про те, що вони незадоволені її рішенням та діями. А також разом із сотнями інших підприємців з інших районів Полтовщини організовано приїхати в Полтаву і відновити торгівлю.

Староста Володимир Лєбєдєв пообіцяв людям донести їх вимоги до керівництва Кобеляцької громади. І висловив сподівання, що влада Кобеляк підтримає орлян та придніпрян і в свою чергу донесе цю інформацію до чиновників з Полтави.

Спочатку на зібранні вирішили їхати в Полтаву і відновлювати торгівлю вже 26 липня. Потім погодилися з тим, що полтавській владі потрібно дати час для аналізу ситуації, і перенесли свою акцію на 27 липня.

За словами орлян, місце для організації нового фермерського ринку в обласному центрі є. Для цього можна спокійно облаштувати територію так званого автомобільного ринку, що знаходиться на околиці Полтави. Але цим потрібно було займатися заздалегідь, а вже потім «розганяти» ринок в центрі міста.

І навіщо ті тендери?

Володимир Бондаренко спеціально для автора цих рядків провів невелику екскурсію по своєму господарству. У чоловіка в обробітку півгектара землі. Усе засаджено овочами. Вони ростуть як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Побачене приємно вразило. За  останні кілька років культура виробництва овочів у селі різко зросла. Орляни вже вирощують по два врожаї за сезон. У асортименті не лише банальні помідори та огірки, успішно вирощують і цвітну капусту, і брокколі, і цукіні.

У зв’язку з цим, пригадалося, як держава протягом років безуспішно намагається подолати корупцію в сфері публічних закупівель та, одночасно, зекономити бюджетні кошти. Для цього придумали систему «Прозорро». Але чиновники-корупціонери давно навчилися обдурювати цю систему. Вони спеціально виписують умови тендерних закупівель таким чином, щоб їх не змогли виконати звичайні селяни, читай — виробники.

А якби бюджетним закладам дозволили заключати договори напряму із тими ж орлянами, то й продукцію б навчальні та інтернатні заклади отримували б свіжу та якісну, і мільйони гривень для бюджету були б зекономлені.

 

P.S. Уранці 27 липня орляни повідомили редакції приємну новину. Їм вдалося досягти компромісного рішення із полтавськими комунальниками. Городникам дозволили торгувати їх продукцією кожного дня із 5-ї по 7-му ранку. Один із виробників констатував:

– А нам більше часу і непотрібно. Ми за дві години встигаємо спродатися. До речі, не всі наші колеги приїхали. А тому овочів для Полтави навіть не вистачило.









Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
27 липня 2022, 14:19 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.