Битва за мандат

Битва за мандат

Схоже, що в Кобеляцькій громаді починається чергова «гаряча» фаза копельцівсько-депутатської «війни».

У перший день серпня ввечері відбулося засідання Кобеляцької територіальної виборчої комісії. Окрім самих членів комісії, на нього прийшли ціла група міських депутатів та представників преси. А сама, на перший погляд, абсолютно банальна подія відбулася із скандалами та завершилася фактично нічим.

Що ж відбулося і чому це важливо?

На засідання територіальної виборчої комісії було винесено два питання. Перше — це розгляд і задоволення заяв двох кандидатів у депутати про виключення їх із відповідного списку. Заяви написали колишні керівники органів місцевого самоврядування Анна Зайченко та Ірина Пищита. Їх прохання члени комісії задовольнили. Процедура зайняла близько трьох хвилин часу. А потім почалося головне.

Головне — це доведення до відома членів ТВК про надходження в комісію двох листів. У всякому разі, так сформулювала питання голова комісії лілія Песиголовець.

Перший документ — це рішення сесії Кобеляцької міської ради про дострокове припинення повноважень депутата Тамари Гординської.

Другий — розпорядження міського голови Олександра Копельця про призупинення дії рішення депутатів. Тобто, фактично — накладення вето на позбавлення Гординської мандату.

Як розповіла під час засідання сама голова ТВК Лілія Песиголовець, член комісії Олександр Спиця та присутні міські депутати, наприкінці липня Тамара Гординська передала листа, у якому прохає позбавити її повноважень.

Справа в тому, що вже кілька місяців, після початку війни, Тамара Гординська перебуває за межами України. І невідомо, коли повернеться. Звичайно ж, вона навіть фізично не може виконувати функції депутата Кобеляцької громади.

За словами члена комісії Олександра Спиці, листа, переданого Гординською, отримав він. Окрім того, про своє рішення Спиці в телефонній розмові Тамара Василівна підтвердила особисто.

Після цього на сесії, що відбулася 22 липня, міські депутати проголосували за те, щоб задовольнити бажання колеги і, фактично, позбавили її мандату.
Рішення навіть було опубліковане на сайті міськради. Але через пару днів загадково звідти зникло.

Але 25 липня на роботу вийшов міський голова Олександр Копелець. До цього він на два тижні був відсторонений судом від виконання обов’язків. Копелець, не довго думаючи, видав розпорядження, яким призупинив дію рішення депутатів про позбавлення Гординської мандату. По закону він, як міський голова, має на це право.

Після такого вето для того, аби його подолати, депутати мають вдруге проголосувати по цьому ж питанню.

Ознайомивши колег та присутніх із змістом цих названих вище документів, Лілія Песиголовець повідомила, що протягом кількох днів консультувалася із представниками Полтавської районної територіальної виборчої комісії та Центральної виборчої комісії.

Адже, за її словами, ситуація із Гординською є неординарною. З одного боку — є рішення депутатів, після якого ТВК має підстави позбавляти Гординську мандату і віддавати повноваження депутата іншій людині з партійного списку. З іншого — є вето міського голови.

Песиголовець розповіла, що їй рекомендували із ЦВК не позбавляти Гординську повноважень і дочекатися повторного голосування депутатів.

Про це ж, уже під час засідання ТВК, кілька разів повторювала через гучномовець, увімкнений в мобільному телефоні, голова районної Полтавської ТВК, яку називали Ірина Миколаївна.

Натомість міські депутати, присутні на комісії, наполягали на тому, аби члени ТВК задовольнили заяву Гординської.

Пошуки членів

Депутати взагалі були дуже активними. Почалося все із того, що на початку засідання не було достатньої для голосування кількості членів ТВК. Їх почали шукати. Адже без належного кворуму голова ТВК просто б не відкрила засідання.

Спочатку знайшли Олександра Мужайла. Він нібито обіцяв бути на засіданні, а потім не прибув і не відповідав на дзвінки. Депутати прокоментували:

— Сказали йому не брати слухавку, він і не бере.

– А хто сказав?

— Та Дон Корлеоне сказав (від автора: так називають міського голову Олександра Копельця).

Зрештою, Мужайло з’явився на засіданні. Одночасно Василь Кіптілий знайшов і привіз ще одну, як зараз модно говорити, членкиню комісії. Кворум був зібраний.


Віто Корлеоне, на прізвисько «Хрещений батько» — лідер могутнього клану італійської мафії в США із роману Маріо Пьюзо та однойменного фільму.


 

У тюрму ж не посадять

Розпочалися «гарячі» дебати. Міські депутати закликали членів комісії виконати волю Гординської та рішення сесії і позбавити Тамару Василівну мандату.
Їх підтримали і деякі члени ТВК. Зокрема, Олександр Мужайло аргументував:

— Якщо людина не хоче бути депутатом, то ніхто її примусити не може.

Олександр Спиця взагалі був дуже відвертим. Він запропонував колегам:

— Я із Гординською розмовляв особисто. Депутатом бути вона не хоче. Заява є, рішення сесії є. Кріпосне право у нас давно відмінили. Потрібно виконати волю людини і відпустити її. Якщо навіть ми порушимо при цьому закон, то нехай у суд чи ЦВК нас підправлять. Нічого страшного, я сам буду в суд ходити. Нікого в тюрму не посадять. А ми живі люди і маєм право на помилку.

Натомість Ліля Песиголовець, як голова комісії, заявила, що не виноситиме питання про позбавлення Гординської мандату, не бажаючи порушувати законодавство. І запропонувала дочекатися повторного голосування на сесії. Із такими ж аргументами виступила і юрист міської ради Олена Жовтяк. Вона звернула увагу членів ТВК на публічний заклик до порушення закону. І закликала не робити цього.

Їй опонували депутати Василь Кіптілий. Володимир Жуков, Анатолій Таранушич і Таміла Шевченко.

Вони заявили, що повторного голосування по цьому питанню може й не відбутися. А міський голова Олександр Копелець свідомо не скличе сесію. Нібито, він уже заборонив вірним йому депутатам приходити на неї.

Врешті-решт, після кількох невдалих голосувань, «гарячих», але безплідних майже трьохгодинних дебатів, Лілія Песиголовець заявила, що закриває засідання комісії. Вона знайшла вихід із ситуації, сказавши:

— У повістці денній зазначено, що я мала ознайомити членів комісії із двома листами. Я — ознайомила. Що робити далі — розберемося.

Головна «битва» — попереду

Безумовно, звичайному, не посвяченому в тонкощі та таємниці місцевої кобеляцької політики, читачу без додаткового пояснення важко зрозуміти, чому такі пристрасті «киплять» навколо, здавалося б, абсолютно рядового питання.

Ну написала людина заяву про складення повноважень? Чи й не сенсація. Та задовольність ту заяву — і все.

Тому спробую трішки пояснити.

Насправді, боротьба йде зовсім не за депутата Тамару Гординську. Можна не сумніватися в тому, що вона дійсно вирішила позбутися мандату.

Але якщо виконати волю Гординської, то в раду зайде її колега по списку «Слуги народу» Роман Киценко. І він стане вісімнадцятим непідконтрольним міському голові Олександру Копельцю депутатом.

А вісімнадцять опозиційних депутатів — це пряма небезпека для найближчого майбутнього Копельця. Це — не лише голосування проти волі міського голови, це ще й можливість висловити йому недовіру.

Ні для кого вже не є секретом, що крісло чи трон під Копельцем хилитається, як ніколи. Суд уже позбавляв його повноважень. Може позбавити й ще. У судову залу невдовзі потрапить кримінальна справа, у якій він є головним фігурантом. Подейкують і про ряд інших кримінальних справ.

Звичайно, судова тяганина може продовжуватися довго, аж до виходу Олександра Олександровича на заслужений відпочинок. Але процес повернення Копельця в Жуки можуть прискорити депутати. Підстави у них уже є. Потрібна лише достатня кількість опозиційних міському голові «багнетів». Піде Гординська, прийде Киценко — і кількість є. Тому Копелець і наклав вето на рішення депутатів. Тому, цілком ймовірно, він і сесію не скличе. Міському голові вигідно тягнути час. Натомість опозиції вигідно прискорювати події.

Так що всі ми стаємо свідками чергового етапу копельцівсько-депутатської війни.

Одразу хочу заспокоїти читачів — ніхто із звичайних законослухняних громадян у цій війні не постраждає.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
5 серпня 2022, 14:19 | Кобеляки | Політика

1. AVI90 / 5 серпня 2022, 15:36 Цитувати
"Одразу хочу заспокоїти читачів — ніхто із звичайних законослухняних громадян у цій війні не постраждає."
Громадяни постраждали коли ділили землю. Тоді не чути і не видно було ні депутатів, ні преси. Сесії міської ради проходили за 20 хвилин по двічі за місяць, а тепер як землю всі своїм пооформляли депутати і преса "проснулися". Гнати всіх депутатів разом з Копельцем.
2. микола козак / 11 серпня 2022, 13:26 Цитувати
Ця битва ще довго триватиме , адже бються між собою всі , як не партійні , то комсомольські вожаки .Ще з 90-х років вони в боротьбі за владу.Ну от Спиця - секретар райкому КПУ , Таранушич - самі знаєте хто , та і решта незмінні "захисники народу" , які вже і земельку майже розділили між собою.Тож різниці між Копильцем , Таранушичом , Спицьою , Шкарбаном , Шевченко і іншими ніякої , в них олдна мета дорватись до влади.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.