Віталій Булєца: «Я хабарів не даватиму»

Віталій Булєца: «Я хабарів не даватиму»

Підприємець вважає, що кобеляцькі правоохоронці навмисне заважають йому займатися бізнесом, намагаючись отримати неправомірну вигоду.

Підприємець Віталій Булєца на території Кобеляцької громади займається бізнесом, пов’язаним із заготівлею деревини. Днями він завітав до редакції, щоб розповісти про деталі чергового конфлікту, що виник між ним та місцевими поліцейськими.

Потрібно нагадати, що рік тому Булєца став фігурантом резонансної, як для нашої місцевості, кримінальної справи.

23 липня минулого року співробітники державного бюро розслідувань затримали у Кобеляках заступника начальника місцевого віділення поліції за підозрою у вимаганні хабара із підприємця, що займався заготівлею і продажем деревини. Поліцейський вимагав заплатити йому 40 тисяч гривень. Встиг отримати 8 тисяч і був затриманий.

Тим підприємцем,  із якого нібито вимагали неправомірну вигоду,  і був Булєца. Заступником начальника відділення поліції на той момент у Кобеляках був Сергій Вільховий.

Зараз Вільховий у поліції не працює. Булєца продовжує займатися своїм бізнесом. Про те,  чим закінчилася гучна кримінальна справа, підприємець наразі не знає. Але стверджує, що кобеляцькі правоохоронці, як і раніше, перешкоджають його законній діяльності. На його думку — із метою отримувати своєрідну щомісячну «данину».

Поліцейські забрали деревину,  призначену для ЗСУ

Ось що розповів, прийшовши до редакції, Віталій Булєца:

— Я працюю в правовому полі. Моє підприємство офіційно,  в установленому порядку зареєстроване, регулярно сплачую податки. Я займаюся, зокрема,  і розчищенням узбіч автомобільних доріг від дикорослої порослі. Простіше кажучи, ми випилюємо аварійні дерева та дикорослі чагарники, що ростуть поряд із місцевими дорогами. Нагадую, що згідно із ДСТУ за 9 метрів від узбіч не має нічого рости. Інакше виникають перепони для безпечного руху. Такими є вимоги,  встановлені державою. Але ні для кого не є секретом, що ні в місцевих, ні в державному бюджетах хронічно не вистачає коштів аби регулярно проводити роботи по видаленню чагарників та аварійних дерев. Думаю, що всі, хто їздить місцевими дорогами,  щоденно спостерігають такі собі «тунелі кохання», коли крони дерев змикаються прямо над проїжджою частиною. Так,  це красиво і романтично. Але так не має бути — це небезпека для учасників дорожнього руху. Водночас швидкоростуча поросль інших дерев та чагарників фактично «з’їдає» узбіччя доріг. Їх, тих узбіч,  в багатьох місцях вже немає.
І от в наслідок того, що в бюджеті не вистачає грошей аби просто заплатити за роботи по розчищенню обочин,  органи місцевого самоврядування та державні установи наймають таких підприємців, як я. Нам із бюджету не платять. А ми,  видаляючи дерева та чагарники, продаємо сировину, яку отримуємо в ході робіт. За це й живемо. Перед тим, як почати випилювання,  я заключив договір із Кобеляцькою міською радою, отримав рішення виконкому, підписав меморандум із Агенцією місцевих доріг Полтавської області, дочекався акту обстеження. А потім почав пиляти. І здається всіх все влаштовує, все законно і цивілізовано. Але,  виявляється,  така ситуація не влаштовує кобеляцьких поліцейських…

На початку серпня до місця проведення робіт неподалік села Прощуради приїхали поліцейські. Вони почали вимагати дозвільні документи. Документи їм були представлені. Але на вимогу начальника відділення Сергія Кузьменка  один із поліцейських здійснив дзвінок на 102, щоб зафіксувати нібито факт правопорушення. Автомобіль із деревиною вилучили. Приїхав слідчий Чернявський. Я безуспішно намагався йому довести, що дію законно, маю дозволи і рішення. Дзвонив неодноразово. Трубку від мене ніхто не брав. Довелося їхати у відділення і,  фіксуючи все на відеокамеру,  подавати у чергову частину пакет документів.

У кожного читача виникає закономірне запитання: «Навіщо поліцейські діють таким чином?». А все дуже просто. Оскільки у них «на руках» немає необхідних для проведення мною робіт документів, які вони спеціально не беруть від мене, то у них з’являється можливість отримати санкцію суду на затримання транспортного засобу та вилучення деревини. Таке зі мною та іншими підприємцями було вже неодноразово. Потім кримінальна справа «розвалюється». Суд постановляє повернути деревину та бензопилки. У мене таке в минулому році було. Бензопилки повернули. Але не ті. А деревину не віддали й до сьогодні. Зараз — схожий сценарій. Поліцейських не зупиняє навіть той факт, що дерево, яке вони вилучили,  призначалось для потреб ЗСУ. У мене й лист є від командира військової частини. Але їм, поліцейським, вочевидь потрібна «дань». Вони вирішили, що це «їх» бізнес. Але я хабаря не дам.

Закликаю усіх не мовчати

За словами Віталія Булєци,  через кілька днів під час його чергового візиту до відділення поліції він став свідком цікавої ситуації. Деревину, що в нього вилучили,  прямо у  дворі відділення поліції почали вантажити на інший автомобіль. На вимогу Булєци роботи були припинені.

Чоловік пояснив,  чому він вирішив оприлюднити цю історію і свою точку зору на неї у ЗМІ.

Він каже:

— У мене є дві версії, що пояснюють дії кобеляцьких поліцейських. Можливо,  вони намагаються помститися за свого колегу,  на якого я в минулому році написав заяву в ДБР і якого затримали на вимаганні неправомірної вигоди. Рік мене не чіпали після того, зараз знову страх втратили.

Версія друга. На мій погляд,  вона більш близька до істини. Поліцейські намагаються примусити мене і таких, як я, постійно їм  платити. Мовляв, заплати щомісячну данину і пиляй спокійно. Не заплатиш — приїдемо, вилучимо, заведемо кримінальну справу. Так,  вони знають, що справа може й до суду не дійти, знають, що доведеться повернути вилучене. Але ж вони знають й інше. Такі ситуації — це втрачений підприємцем час, нерви, додаткові витрати. І дехто погоджується на незаконні забаганки правоохоронців. Але — не я. Тому,  виносячи цю інформацію на широкий загал, я звертаюся до колег, до підприємців, які займаються іншим бізнесом. Не мовчіть! Пишіть заяви у ДБР, розповідайте про все журналістам. І разом ми поборемо це зло.

Ми попрохали прокоментувати заяву Булєци виконуючого обов’язки начальника відділення поліції №2 Юрія Стеценка. Поліцейський був стриманий у висловах. Він сказав:

– Є кримінальне провадження. Наші співробітники діють чітко в рамках Кримінально-процесуального кодексу. Якщо у громадянина Булєци є підстави вважати, що із нього хтось вимагає неправомірну вигоду, він повинен звернутися в ДБР»


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
28 серпня 2022, 10:27 | Кобеляки | Кримінал



1. Slavko / 28 серпня 2022, 23:04 Цитувати
Наведення ясності ...
Маючи вид підприємництва на випилювання, кобеляцькі підприємці усе одно пиляють не законно і те, що ніяким чином їм не належить і жодним агрофірмам чи автодорам ! Крім того, щоб не бруднити свої руки та щоб не перевантажувати себе, вони успішно, але не легально наймають собі по кілька бригад робітників, що за законом тягне за собою штраф від 320 ти тисяч гривень !... У нашій поліції це добре знають, але вирубки далі ідуть повним ходом !
Підприємці-лісоруби, чорні лісоруби, тим самим підставляють тих робітників, які виконують за них важку і небезпечну роботу, оскільки крім КВЕДу (виду діяльності), їм необхідно мати ще такі документи як акт обстеження дерев на непридатність за участю спеціаліста (еколога або лісника), дозвіл міської ради, на території якої відбувається вирубка , лісорубний квиток , що містить перелік деревини (кожного дерева), яка підлягає видаленню з вагомих причин і у останню чергу, якісь погодження із землевласниками та орендарями .
При тому всьому, якщо кимось прийняте рішення про розчищення лісосмуги, яка розрослася на земельну ділянку, випиляна деревина усе одно не належить фізичним особам - підприємцям і у них не виникає права власності на деревину або дрова, вони і далі належать громадянам України, як це записано у статті 13 Конституції ...
Конституція не діятиме, поки самі не будемо за неї боротись, за свої права і за все платити...
А покищо діє закон того, хто спритніший і кришування вирубки.
2. Slavko / 28 серпня 2022, 23:15 Цитувати
Після слова.
Ці подібні статті виглядають заангажованими або такими і є.
Коли до редакторів на поліцію приходять скаржитися підприємці чи коли такі самі так звані підприємці як Дриглюк, для прикладу, ще рік тому приходив, піаритися, щоб його пропіарили в газеті, хоча він тоді не був ніяким підприємцем, а може і зараз не є, але піар йому вийшов, зробили...
То тут виникає тільки одна думка - що вони дали грошей за статтю.
Але здоровий глузд підказує, що їхня діяльність не є законною та якщо включити голову, то можна прийти до висновку, що ця діяльність ще й є кримінальною... І якщо виходять подібні статті, то ... Тоді далеко будемо всі разом ...
Тільки от одного не пойму : кого усі ми дуримо із цим випилюванням лісосмуг ??? І до чого прийдемо ???
Точно не у якийсь європейський союз і навіть не у тайожний, а десь по середині – у ще більшу с**ку...
З оптимістичним поглядом у майбутнє...
3. микола козак / 29 серпня 2022, 10:27 Цитувати
Шановний пане Булеца , ви не є підприємцем , ви в змові з тими , хто видає оті фіктивні дозволи , грабуєте Україну і її громадян.Те , на скільки ви вже продав деревини , ніяк не співрозмірне з понесеними вами затратами на пиляння.Те , що ви рубаєте за виконану роботу - звичайна , розроблена зверху схема знищення природних ресурсів України.Ви не розчищаєте ліси і лісополоси , ви залишаєте після себе випалену землю , подібно російським ракетам , та обабіч доріг чагарники.Якщо навіть пооліцейські вимагали від вас мзду , та припинили хоч на день ваші крадіжки , то вони зробили добру справу у відношенні збереження природних багатств громади.Саме схеми крадіжок виключили контроль за майном громади і за це панові Філоненку потрібно критикувати Копильця і депутатів , які стоять в черзі на його місце .Чому в цьому питанні мовчать Таранушич , Шевченко і інші , а пан Філоненко піарить тих , хто розкрадає майно громади.Пане Копилець , невже ви не в змозі навести порядок в обліку деревини і якщо навіть платити по бартеру деревиною , то не 100% спиляного.А на фото пан Філоненко показує , що не зовсім непридатні дерева знищуються , а молода сосна.А прикриватись замовленням для армії ,ну просто непристойно.
4. микола козак / 29 серпня 2022, 10:36 Цитувати
А чому ви пане Булєца досі не звернулись до ДБР , до суду , що з вас вимагають хабарі , а пішов до Філоненка , розраховував на резонанс в суспільстві і неприязнь громадян до поліції?Припиняйте красти і ніхто з вас не вимагатиме хабарі.
5. Viktorovich327 / 29 серпня 2022, 19:02 Цитувати
4.микола козак
«микола козак»
А на фото пан Філоненко показує , що не зовсім непридатні дерева знищуються , а молода сосна.А прикриватись замовленням для армії ,ну просто непристойно.

Ну і телепень,ти козак,там дійсно осика.
6. Viktorovich327 / 29 серпня 2022, 19:12 Цитувати
Ненормативна лексика
4.микола козак
« микола козак »
А чому ви пане Булєца досі не звернулись до ДБР , до суду , що з вас вимагають хабарі , а пішов до Філоненка
А хто із продажньої мєнтовської багадельні, мента Вільхового збрив коли ти, падло, лизало гузно телепню Копельцю.
7. микола козак / 30 серпня 2022, 08:58 Цитувати
[[ЦИТАТА|5|Viktorovich327|у і телепень,ти козак,там дійсно осика
Осика так осика , а ворюги є ворюги , ти теж з тієї команди , чи може і сам булєца.З ким ви хоч ділитесь , хто в голові схеми?Хотів назвати тебе тим , що заслуговуєш , але раз Філоненко вас рекламує , то моє видалять.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.