Еволюція поборів: від банки фарби — до 20 тисяч

Еволюція поборів: від банки фарби — до 20 тисяч

Кобеляцькі підприємці фактично змушені робити «благодійні» внески на рахунок комунального підприємства «Водоканал Плюс». Куди далі йдуть ці гроші, люди не знають.

Взагалі, про те, що в Кобеляках значна частина підприємців регулярно роблять «благодійні» внески, відомо давно. На початку своєї діяльності на посту міського голови Олександр Копелець навіть підписував листи із проханням про виділення матеріальної допомоги під час проведення таких свят, як, скажімо, День міста.

Але досить швидко порозумнішав, а можливо хтось підказав, що такі задокументовані «прохання» можуть стати доказовою базою у кримінальних справах.

Але «благодійні внески» ніхто не відміняв. Просто гроші стали проводити через комунальне підприємство «Водоканал Плюс». Про те, як це відбувалося і відбувається, на умовах анонімності редакції розповів один із місцевих підприємців.

Чоловік працює в Кобеляках уже майже десять років. Має бізнес, пов’язаний із організацією дозвілля. «Благодійністю» займається постійно.

Підприємець розказує:

— Взагалі, благодійність — це добре. Більшість підприємців готові робити для міста більше, аніж просто сплачувати податки. І я це робив і готовий робити й далі. Але ж у розумних межах. І без шантажу з боку влади. Окрім того, хотілося б знати, куди йдуть наші гроші. Одне діло — на благо міста, і зовсім інше — комусь у кишеню.

Починалося все добре. Підприємцю запропонували надати посильну допомогу до якогось місцевого свята. Мова йшла про кілька банок фарби. Підприємець купив і передав у міську раду цю фарбу. А потім мова пішла вже про гроші.

Спочатку підприємцю запропонували платити дві тисячі гривень у рік. А потім із кожним роком сума почала зростати. І в 2022‑му він платив уже 20 тисяч гривень.

Такі ж платежі робили і всі його колеги по бізнесу. Навесні їм роздавали папірці із вказаним банківським рахунком. Це був рахунок комунального підприємства «Водоканал Плюс». Люди йшли і платили.

Відмовитися було неможливо. Наш співрозмовник, за його словами, пробував це робити. Точніше, він прохав зменшити суму «благодійного» внеску. Каже, що ходив на прийом до міського голови Олександра Копельця. Але порозумітися не вдалося. У разі відмови йому б просто відключили електроенергію, без якої він не може проводити свою діяльність.

Чоловік каже:

— Мені прямо сказали. Станеться якась аварія в електромережі в тому місці, де ти працюєш. Ми почнемо ремонт. Ремонт може продовжуватися тиждень. Може — два. Може — три місяці. А місце, де ти працюєш, міська рада запропонує іншим.

Окрім грошового внеску такі підприємці змушені по кілька годин на місяць безкоштовно відпрацьовувати на різного роду святкових заходах у громаді. Скажімо, на Днях сіл. За це їм не платить ніхто.

Підприємець розповідає:

— Знаєте, що ще образливо. Люди ж у селах впевнені, що нам платять. Я якось вирішив раніше закінчити роботу. А мені один із місцевих жителів і каже: "Працюй, тобі ж чотири тисячі заплатили з міськради."

Може ті чотири тисячі десь і пройшли по бухгалтерії, як оплата моїх послуг, але я їх не отримував.

За словами бізнесмена, інші його колеги, ті, які живуть не в Кобеляцькій громаді і послуги надають не постійно, працюючи на святкових заходах, платять владі готівкою.

Чоловік стверджує, що сам Копелець грошей не бере. Це роблять чиновники рангом нижче.

Бізнесмен впевнений, що платять і дрібні фермери, і власники магазинчиків. Він говорить:

— Місцеві «круті» фермери чи бізнесмени, думаю, не платять «данину». У них є «дах» вище. А «сіряки» платять. У цьому році я заплатив 20 тисяч, у наступному, думаю, «попросять» 25.

Редакція направить запит у комунальне підприємство «Водоканал Плюс» із проханням надати інформацію про те, як були використані «благодійні» внески. Було б добре, аби із аналогічним проханням до керівництва комунальників звернулася і прокуратура.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
17 вересня 2022, 18:27 | Кобеляки | Суспільство

1. Ayaks / 19 вересня 2022, 11:30 Цитувати
"Пе...ти в калюжу" Оце так і має називатись стаття. А чого цей підприємець не подав заяву в поліцію, прокуратуру, НАБУ, СБУ? Чого мовчав поки під Копельцем не підломились ніжки стільця? Чого все це анонімно? Чого не записав на телефон розмову з Копельцем щодо поборів? Чого.........чого....?
До чого оце "Станеться якась аварія в електромережі в тому місці, де ти працюєш", Копелець, що керує і Полтаваобленерго?
В мене таке враження, що Копельця бояться, бояться що навіть посунувши його з трону, він залізе на нього на наступних виборах. А електорат не дуже пройняла ні мусорна тема, ні дорожна, ні Екопаркова. Тому потрібно побільше бруду.
Вся ця ситуація дуже дивує, знаючи про деякі справи, які проведені Копельцем (частина з них неоднократно описувалась на сторінках Ехо), нерозумію чого його "не потоплять" з допомогою закону. Єдиний висновок - слухи, що Копелець ділився з частиною місцевої «еліти» правдиві, і ніхто не буде піднімати реальні справи, бо....
P.S. Це скільки ж треба рубити капусти з бюджету громади на "організації дозвілля", щоб без проблем платити 20 000 (і це за словами підприємця - в 2022р.) В кого війна, а в кого освоювання бюджета?
2. микола козак / 19 вересня 2022, 15:03 Цитувати
1.Ayaks
«А чого цей підприємець не подав заяву в поліцію, прокуратуру, НАБУ, СБУ?»

Та міг не подавати , бо можливо чекав , що Копилець підкине кілька гектарів земельки , чи може виручить коли прижмуть за несплату податків , а можливо що взагалі нічого не платив і не покупав , а треба ж Філоненку якийсь компромат підкинуть , адже на посаду Копильця вже черга.Он Жуков уже формує собі зарплату і за успіхи і інтенсивніст і ненормований час і і і і .Ну чого не претендувати на на такі зарплати , коли хоч і лопнеш , ніде більше не заробиш, тож і воюють не на життя , а на смерть і пофіг їм , що в Україні війна , вони всі по броні.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.