Депутати vs Копелець: нокдаун і… Нокаут?

Депутати vs Копелець: нокдаун і… Нокаут?

Схоже, що поєдинок за владу в Кобеляках входить у стадію чемпіонських раундів. І, швидше за все, закінчиться перемогою опозиційної більшості в міськраді. Це — якщо користуватися боксерською термінологією.

Ось уже кілька місяців кобелячани, хто із захопленням, хто із обуренням, спостерігають за своєрідним «боксерським» поєдинком, рингом для якого є міська рада. А учасниками двобою є міський голова Олександр Копелець та опозиційна до нього депутатська більшість.

Депутат Полтавської районної ради Олег Решетило, який постійно буває на депутатських зібраннях, навіть взявся вести такий собі рахунок у цьому двобої. За підрахунками Олега Миколайовича, Олександр Копелець постійно перемагав по очках. Але після того, як міського голову суд вчергове відсторонив від виконання службових обов’язків, ситуація різко змінилася.

Своєрідним переломним моментом стало рішення Кобеляцької територіальної виборчої комісії про реєстрацію нового депутата. Попри спротив голови комісії Лілії Песиголовець, 20 вересня члени комісії зібралися і, нарешті, із третьої спроби проголосували за те, щоб виконати волю вже екс-депутата Тамари Гординської про складення нею повноважень. І в той же день провели інше засідання, оголосивши депутатом Киценка.

Цей факт викликав, м’яко кажучи, невдоволення в міського голови. Члени комісії розповідають, що отримали від нього обіцянки «посадити». А голова ТВК Лілія Песиголовець, яку небезпідставно вважають «людиною Копельця», заявила, що рішення її колег є незаконним. Аргумент? На засіданні не було голови.
До речі, 23 вересня комісія вже на вимогу свого голови спробувала зібратися знову. Кворуму не було. І ніяких рішень прийняти не змогли. Хоча до повістки денної Лілія Песиголовець внесла вже проголосовані три дні тому питання щодо Гординської та Киценка.

Цікаво, що голова комісії не поставила печатку на протоколі засідання комісії, що відбулося без її участі. Але якщо вона думає, що у зв’язку із цим документ не має юридичної сили, то глибоко помиляється.

Після того, як Киценко став депутатом, у опозиційної більшості з’явилося достатньо «багнетів» для того, щоб проголосувати за недовіру міському голові. Тим більше, що до них почали «перебігати» ще й колишні Копельцеві «піддані».

Питання про недовіру було блискавично внесено на пленарне засідання сесії депутатів міськради, що відбулося 21 вересня. А далі сталася несподівана подія.

Секретар міськради Володимир Жуков, який за відсутності Копельця головував на сесії, несподівано оголосив про закриття пленарного засідання. Посадовець пояснив це необхідністю провести додаткові консультації з депутатами.

Від одного із депутатів уже в коридорі міськради довелося почути версію про те, що в ситуацію втрутився голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Нібито, він і попрохав кобеляцьких депутатів «пригальмувати» із голосуванням про недовіру Копельцю.

Через кілька днів редакції повідомили іншу версію. За словами дуже поінформованого співрозмовника, який надав інформацію за умови нерозголошення його прізвища, голова обласної ради із подібним проханням до кобеляцьких депутатів не звертався.

Але прохання «пригальмувати» таки було. З ним до кобелячан звернулися представники народного депутата Олега Кулініча.

Нагадаємо, що міський голова Копелець є однопартійцем Кулініча. Він був висунутий на виборах, як кандидат на посаду саме від партії «Довіра».

Інформатор розповів редакції, а згодом ми отримали підтвердження від одного із депутатів, що через два дні після незакритої сесії в Кобеляки приїхали представники «Довіри» та депутати Полтавської облради від інших політичних сил. Вони вислухали як опозиційних депутатів, так і Олександра Копельця. Звучали й заклики до примирення.

Але депутати Кобеляцької міськради повідомили, що не змінять своїх намірів проголосувати за відставку міського голови.

Продовження пленарного засідання із питанням про недовіру міському голові було заплановане на вівторок, 27 вересня.

Друге пленарне засідання Кобеляцької міської ради розпочалося навіть раніше оголошеного часу. У всякому випадку,  годинник автора цієї статті фіксував 14-ту годину 59 хвилин. По першому питанню повістки денної з повідомленням виступила юрист міськради Аліна Деркач. Вона поінформувала, що погодження від правоохоронних органів отримано. Тепер залишається лише проголосувати за те, щоб скасувати рішення виконкому про встановлення бетонних блоків на площі Перемоги.    Що депутати миттєво й зробили. Також вони зобов’язали підприємство «Водоканал Плюс» здійснити відповідну роботу під контролем правоохоронців.

Після цього наступні питання повістки денної розглядали без обговорення. Через 5 хвилин дійшли до питання про оголошення недовіри міському голові.

З доповіддю виступив секретар міськради Володимир Жуков. Він довго зачитував фрагменти судових ухвал. Зокрема, і щодо порушень Олександром Копельцем рішень суду. Окрім того, поінформував, що міський голова, перебравши на себе повноваження сесії, незаконно призначив старост.  А ще не зробив жодного кроку для того, щоб створити на території громади добровольчі формування для захисту від військ агресора. Довелося полтавській військовій адміністрації забов’язувати Копельця до цього.

Потім почалася підготовка до таємного голосування. Обрали лічильну комісію. Виготовили бюлетені.

О 16:25 лічильна комісія завершила підрахунок голосів. 19 голосами рада проголосувала за висловлення недовіри міському голові Олександру Копельцю. Нокдаун.... І нокаут. Останнє ще під питанням.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
29 вересня 2022, 10:34 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.