Генератори проситимуть у адміністрації і німців

Генератори проситимуть у адміністрації і німців

Проблему забезпечення десятків закладів міської інфраструктури бензиновими генераторами міська влада самотужки вирішити не зможе. Доведеться просити допомоги у влади районної та обласної. Можливо, звернуться і до партнерів із міста-побратима Зінгена.

У зв’язку із постійними аварійними відключеннями електричної енергії через пошкодження мереж російськими ракетами та іранськими дронами, по всій Україні і в Кобеляцькій громаді зокрема проблема пошуку альтернативних джерел енергії стає актуальною, як ніколи. А попереду — довга зима.

Безумовно, головне завдання влади — забезпечити електроенергією заклади медицини. Адже лікарня не повинна бути залежною від ситуації в енергосистемі. Страшно навіть уявити, що може статися в разі зникнення електроенергії під час хірургічної операції чи припинення подачі кисню хворим на пневмонію.

Володимир Казирод, головний лікар Кобеляцької міської лікарні, повідомляє, що в закладі є одразу три генератори електроенергії, що працюють на бензині та дизпаливі. Один із них, 80‑кіловатний, здатен забезпечити електроенергією весь заклад. Інші використовуються для забезпечення безперебійної роботи холодильників, у яких зберігаються вакцини, та для інших потреб. Але ж…

І Володимир Казирод, і виконуючий обов’язки міського голови Володимир Жуков визнають, що лікарні потрібен ще більш потужний генератор. Мова йде про прилад, що здатний виробляти до 200 кіловат електричної енергії за годину.

Справа в тому, що на базі лікарні працює киснева станція. Вона може забезпечувати киснем кількам десятків хворих, що актуально в період коронавірусу. Але при максимальному завантаженні станція потребуватиме 60 кіловат-годин електроенергії. Отже всі інші підрозділи лікарні залишаться знеструмленими.

Володимир Казирод говорить:

— Про потенційну проблему знає міська влада. Днями в лікарню приїжджали із перевіркою представники обласної військової адміністрації. Тепер і вони поінформовані про необхідність придбання і встановлення більш потужного електрогенератора.

У свою чергу, секретар міської ради Володимир Жуков розповів, що перед місцевою владою поставлене завдання створити 34 пункти обігріву. А це, відповідно, 34 електрогенератори. Коштів у місцевому бюджеті для придбання такої кількості генеруючих пристроїв немає.

Жуков повідомив, що проситиме допомоги і підтримки в Полтавській райдержадміністрації. Не виключає він і варіанту зі зверненням за допомогою до партнерів із німецького міста Зінгена.

Сподіваємося на те, що вже наступного тижня отримаємо від представників влади більш конкретну та обнадійливу інформацію. Адже «на носі» листопад, а потім — зима.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
29 жовтня 2022, 12:09 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.